Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Olympicu välisturgudel käärib

    Olympic Entertainment Groupi kahel põhiturul räägitakse muudatustest, mis annaksid põntsu kasiinofirma käibele ja kasumile.

    Lätis spekuleeritakse, et lõunanaabrite valitsus plaanib maksureformi osana märkimisväärselt kergitada ka hasart- ja loteriimängu maksu, Olympicu investorite arvates on börsiettevõtte jaoks tegemist suure riskiga.
    „Ilma kahtluseta on tegemist Olympic Entertainment Groupi (OEG) jaoks suurima riskiga ning uudis on murettekitav,“ ütles 35 737 Olympicu aktsiat omav riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Toomas Kivimägi. „Läti osakaal grupi käibes on 33 protsenti ning ärikasumis oli lõunanaabrite osakaal eelmisel aastal 69 protsenti,“ viitas Kivimägi Läti turu olulisusele OEG jaoks.
    Kivimägi hinnangul mõjutaks laual olev hasartmängumaksu 30protsendiline tõus otseselt OEG kasumit. „Tuleb vaadata, mis on hasartmängumaksu number Lätis Olympicu jaoks täna ning seejärel sõltuvalt pingetaluvusest see number kas 1,5 või 2ga korrutada,“ selgitas ta. „Seejärel võib lisandunud summa kasumirealt maha lahutada.“
    Puhaskasumist kaoks 6 protsenti
    Ka Tallinna Tehnikaülikooli finantsökonoomika doktorant Kristjan Liivamägi, kelle ettevõttele KML Invest kuulub 1550 Olympicu aktsiat, näeb Läti hasartmängumaksu tõusul Tallinna börsiettevõtte kasumile negatiivset mõju.
    „Olympicu eelmisest majandusaasta aruandest selgub, et Lätis maksti teenitud hasartmängutuludelt 2016. aastal üle 6 miljoni euro makse,“ märkis Liivamägi. „Kui Lätis on plaan tõsta hasartmängumakse 30 protsendi võrra, siis tähendaks see OEG-le muude tingimuste samaks jäämisel täiendavat kulu suurusjärgus 1,8 miljonit eurot,“ selgitas ekspert. Seega väheneks Olympicu eelmise aasta 30 miljoni euro suurune puhaskasum Liivamägi arvutuste kohaselt 6 protsendi võrra.
    LHV vanemanalüütik Joonas Joost nõustub investorite murega. „Eks üldine loogika on ikka selline, et maksude tõstmine kas vähendab nõudlust või suurendab ettevõtte kulusid,“ leidis ta. „Täpsemalt sõltub see muidugi maksude detailidest.“
    Väikeinvestor Rene Ilves, kelle firmale Seitse Samuraid kuulub 195 000 OEG aktsiat, leiab aga, et Läti maksutõusu risk on juba pikalt teada ega tohiks investoreid üllatada. „Olympicusse investeerides tuleb sellega lihtsalt arvestada,“ tõdes ta. „Eks see on üks põhjustest, miks ettevõtte aktsia kaupleb madalate kordajate juures.“
    Muresid ka Itaalias
    Ilves juhtis tähelepanu ka sellele, et Itaalia, mis moodustas eelmisel aastal 13 protsenti Olympicu käibest ja oli seega kontsernile suuruselt kolmas turg, plaanib samuti oma tingimusi hasartmängudega tegelevate ettevõtete jaoks karmistada. Nimelt lubas Itaalia endine peaminister Matteo Renzi veel ametis olles selle aasta lõpuks mänguautomaatide hulka riigis kolmandiku võrra vähendada.
    Samuti võitlevad hasartmängude vastu aktiivselt Itaalia kohalikud omavalitsused, kirjutab Wall Street Journal. Nii on piiratud kasiinode lahtiolekuaegu ning pandud hasartmängudega tegelevad ettevõtted teadlikult ebasoodsamasse maksukeskkonda. Samuti ei tohi kasiinod paikneda koolide, kirikute, haiglate ja vanadekodude läheduses. Nii näiteks väheneb Milanos mänguautomaatide hulk 96 protsendi võrra, sest olemasolevate lepingute lõppemisel pole neid vahepeal kehtima hakanud piirangute tõttu võimalik pikendada.
    „Kui vaadata Olympicu Itaalia üksuse lehelt, kus nende kasiinod Itaalias asuvad, siis 15 butiigist on 10 Milanos,“ märkis Ilves. „See tekitab küsimuse, mitu butiiki peab OEG lähiaastatel Itaalias sulgema.“
    Vara muretseda
    Olympic Entertainment Groupi tegevjuht Madis Jääger aga kinnitas, et hetkel pole muretsemiseks põhjust. „Me monitoorime pidevalt kõigi oma tegevusturgude õigus- ja maksukeskkonna arenguid,“ kinnitas ta. „Konkreetselt Lätis on täna arutlusel palju laiaulatuslikum maksureform ja muudatused hasartmängumaksu osas võivad, kuid ei pruugi olla selle laiaulatusliku reformi väike osa – siiani on kõik vaid idee tasandil,“ selgitas Jääger.
    Ilves leidis, et muudatused Itaalias ei pruugi OEG kasumile väga suurelt mõjuda. „Itaalia turg saab Olympicu jaoks olema suur käibe poolest, kuid kasumi osas suhteliselt ebaoluline – maksud on lihtsalt liiga kõrged,“ selgitas ta. „Kasiinonduse reguleerimist vedas Matteo Renzi valitsus, kuid see lagunes hiljuti. Peab jälgima, millised on selles küsimuses uue valitsuse seisukohad,“ oli Ilves lootusrikas.
    „Eks igasugune maksumuudatus on halb ja vähendab kasumit, kuid hetkel see mind ei morjenda,“ tõdes ka väikeinvestor ning 57 000 aktsiat omava ettevõtte Okob Invest omanik Charlie Viikberg. „Vaatan pigem makromajanduslikke näitajaid ning muretsen sellepärast, kui maailmas peaks midagi vastu taevast lendama,“ viitas ta sellele, et tipus aktsiaturud on hoopis suurem probleem.
    Tark ei torma
    Kuna miski pole veel kindel, siis investorid veel kriisiplaanile ning aktsiate müügile ei mõtle. „Täna pole ühtegi otsust hasartmängumaksu määra tõstmise kohta Lätis tehtud ehk kõige varem hakkab see OEG Läti tulemust mõjutama aastast 2018, kui aga peetakse kinni kokkulepetest, millele asjaosalised viitavad, siis veelgi hiljem,“ ütles Kivimägi.
    „Lisaks olen veendunud, et OEG kasumlikkus teistel turgudel paraneb ning on ka võimalus, et laienetakse uutele turgudele,“ põhjendas riigikogu majanduskomisjoni aseesimees, miks ta kuni konkreetse otsuseni hasartmängumaksu tõusu kohta OEG osas oma portfellis muudatusi ei plaani. „OEG on põnev, professionaalselt juhitud ja kasvav ettevõte.“
    Sarnaselt Kivimägiga ei plaani oma OEG aktsiaid müüa ka Liivamägi. Lisaks sellele, et lätlaste otsus pole kindel, toob ta põhjusena välja ka Olympicu väikese osakaalu oma portfellis. „See moodustab minu investeerimisportfellist natukene üle 1 protsendi,“ viitas ta oma madalale riskile.
    Läti ähvardab tõsta hasartmängumaksu
    Lätlaste ärileht Dienas Bizness kirjutas esmaspäeval, et hasartmängu- ja loteriimaksu tasujaid võib peatselt ähvardada isegi lausa kahekordne maksutõus.Et korvata majandusreformide tõttu tublisti kahanenud tulumaksu laekumist, on Läti valitsusel plaan tõsta aktsiise ning lisaks sellele ka hasartmängumaksu, kinnitas väljaandele Läti rahandusministeeriumi aseminister Edgar Putra. Seni on plaan küll idee ja ettepanekute tasemel ning kindlaid otsuseid vastu võetud pole, lisas ta.
    Läti hasartmänguliidu nõunik Arnis Verzemnieks rääkis väljaandele, et umbes nädala eest oli liidu esindajatel kohtumine rahandusministeeriumis, kus arutati kaht ettepanekut: viia uuesti sisse võidu pealt maha arvestatav tulumaks (mis kaotati ära 2012. aastal) ning tõsta hasartmängumaksu umbes 30 protsenti.
    Verzemnieksi sõnul pole liit nõus kummagi ettepanekuga. Esiteks pole võimalik võitude pealt kogutavaid makse eelarvesse planeerida, ning mis puudutab teist ettepanekut, siis on makse viimase viie aasta jooksul juba niigi 30-34% võrra tõstetud. Riigiga oli tema sõnul kokkulepe, et enne 2019. aastat – kui kõik mänguautomaadid peavad olema ühendatud ühtsesse süsteemi – ei toimu hasartmängude vallas mingeid maksumuudatusi. Praegu paistab, et riik tahab oma sõna murda, nentis ta.
    Möödunud aastal oli Läti Olymic Entertainment Groupi jaoks suurimaks turuks. OEG-l on Lätis 54 kasiinot, suuruselt teine turg on Eesti, 24 kasiinoga.
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
USA riigivõlakirjade tootlus tõusis viie kuu kõrgeimale tasemele
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.