Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Raamideta tegutsev raamija

    Mida suurem on raamide valik, seda enam saab kombineerida ja seda lihtsam on tööd teha, leiab Tallinnas raamimisteenust osutava OÜ Ramino Art tegevjuht Marko Liba.

    Kiirusta alati, kuid aeglaselt ja sa oled parimate seas.

    Olen Vana-Rooma keiser Augustuse tuntud mõttetera „Rutta aeglaselt“ edasi arendanud. Selle lausega pean silmas meie ettevõtte arengut, alates sellest, kui Tallinnas alustasime, ja lõpetades sellega, kuhu praegu jõudnud oleme. Kõik sammud tuleb hästi läbi mõelda ja teha õigel ajal. Usun, et oleme Tallinna turul oma valdkonna üks parimaid tegijaid.

    OÜ Ramino Art tegevjuht Marko Liba

    „Kliendid on öelnud, et erinevaid raame näidates ajan ma neil pea sassi,“ muigab Liba. „Vanasti oli vaid kolme värvi raame – kuldne, hõbedane ja must. Kui pildil oli natukenegi sooje toone, kasutati kuldset raami.“
    Liba teab hästi, kuidas vanasti oli, sest tema isa ja ema alustasid Tartus 1994. aastal piltide raamimisega oma korteri köögis ja mõni aeg hiljem juba töökojas. Kui ema ja poeg Marko kolisid perekondlikel põhjustel Tartust Tallinna, hakkas kunstnikust ema raamimisteenust pakkuma pealinnas. Esmalt FIEna ja 2009. aasta novembris asutasid ema ja poeg firma Ramino Art.
    Kogu kasum raamide all
    Ettevõte tegutseb praegu kolmes poes ja ühes töökojas, kokku on müügipinda 600 ruutmeetrit. Eriti jõudsalt on Ramino Art edenenud viimastel aastatel ja tänu sellele jõudis ka Gaselli TOPi (488. koht).
    Tegu on pereettevõttega – seitsmest töötajast viis on lähikondsed: ema Jelena Liba, pojad Marko ja Viktor ning nende naised. „Minu vanem vend elas aastaid välismaal ja tuli tagasi Eestisse 2014. aastal. Vend aitab firmat edendada,“ märgib Marko Liba. Poiste pensionärist isa tegeleb aga jätkuvalt piltide raamimisega Tartus. See on põhjus, miks Ramino Art ei ole laienenud poiste sünnilinna – et mitte isaga konkureerima hakata.

    Aastatel 2013-2015 kasvas OÜ Ramino Art käive 1,54 korda ja ärikasum 10,9 korda.

    1. Raamide valik. Ettevõte pakub sadu erinevast materjalist raame: puit-, plastik-, metallraame. Umbes kaks protsenti raamivalikust moodustavad käsitsi töödeldud täispuidust raamid. Sellised eksklusiivsed raamid tellitakse Hispaania käsitöömeistritelt. Pidevalt on mitmekesistatud ka paspartuu- ja klaasivalikut. Lisaks tavalise klaasile pakutakse kirgast klaasi, mattklaasi, UV-kaitsega klaasi ja mõned aastad tagasi tuli valikusse ka nö nähtamatu klaas.

    2. Kolm ühes pood. Kui alates 2005. aastast oli Ramino Artil nö kaks ühes pood Raua tänaval, siis 2014. aastal avati Rocca al Mare kaubanduskeskuses nö kolm ühes pood Kunst & Hobi Galerii. Raua tänava poepinnal tegutsevad Ramino Art ja kunstitarvete maaletooja OÜ Nevskaja Palitra-Hammond. Kunst & Hobi Galeriis tegutseb nende kõrval ka OÜ RTO Baltic. See Venemaa kodanikele kuuluv firma müüb hobitikkijatele mõeldud õmblustarvikuid ja niite.

    3. Digitrükk. Ettevõte pakub alates 2013. aastast võimalust printida kunstiteoseid suurele lõuendile või akvarellpaberile. Asi sai alguse kunstimuuseumidest – muuseumikülastajaid tahtsid osta reprosid originaalteostest ja Ramino Art hakkas reprosid printima. Ettevõttel on ka suur kunstiteoste digitaalne andmebaas.

    Ramino Arti 2015. aasta käive oli 160 474 eurot ja kasum 1428 eurot. 2016. aasta majandustulemused jäid samasse suurusjärku. „Et suurendada müüki, tuleb investeerida tehnikasse ja pildiraamide valikusse,“ põhjendab Liba väikest kasuminumbrit. „Meil on kolm kauplust, seega kujutage ette, kui palju peab näidiseid väljas olema ja milline laoseis meil on. Põhimõtteliselt kogu kasum on raamide all.“
    Liba toob taas võrdluseks omaaegse olukorra, kui sisse sai osta vaid kolme värvi raame. „Sul ei jäänud raamijääke alles, said kaod sisuliselt nulli viia,“ seletab ta. „Mida suurem on aga pildiraamide valik, seda rohkem tekib jääke. Me ostame raamid sisse kolmemeetriste lattidena. Kui töö raamimiseks kulub 3,04 meetrit, pean ma ikkagi sisse ostma 6 meetrit ehk kaks latti. Kui tegu on väga erilise raamiga, siis võimalik, et kasutusse läheb see vaid üks kord.“
    Usaldussuhe kliendiga
    Ramino Arti töökojas Tartu maanteel Fahle majas on nüüdisaegne robotseade, mis pressib eelnevalt mõõtu lõigatud raamid kokku, lisab ettenähtud kohtadesse liimi ja naelutab. Ajakirjanikule tööprotsessi selgitav Liba peab tegema väikese katkestuse, sest sisse astub samas majas asuva Vaal galerii töötaja, näpus väike graafiline leht. Naisel piisab vaid öelda, kelle palvel ta kunstiteose raamimisse toob, kui Marko teab täpselt, millist raami ja paspartuud kasutada võiks.
    Liba sõnul on tal üksjagu kauaaegseid kliente, kes kunstiteost raamima tuues ütlevad, et usaldavad täielikult tema raamivalikut. „Üldjuhul tuleb aga kliendiga isiklikult suhelda, nii saavutad temaga hea kontakti ja suudad pakkuda parima lahenduse,“ räägib Liba ja lisab, et vajadusel on ta käinud kliendi kodus vaatamas, kuhu raamitav teos kavatsetakse üles riputada.
    Peamiselt tuuakse raamimiseks kunstiteoseid – akvarelle, õlimaale, guaššmaale, pastelle, graafikateoseid, joonistusi -, aga ka kõikvõimalikke esemeid, alates lusikatest ja lõpetades tavaliste merest leitud kivikestega. Kõige imelikumaks asjaks, mida Liba raaminud on, peab ta kilekotti.
    „Klient tuli sisse, koukis taskust välja kilekoti ja pani selle laua peale,“ meenutab Liba. „Võtsin kilekoti lahti, et vaadata, mis seal sees on, aga seal polnudki midagi sees. Mida te sooviksite raamida, küsisin. Tuli välja, et kilekotti ennast. Mäletan, et kilekotil oli mingi Inglismaa poe logo peal.“

    nimi:Aimar Jugaste,

    amet:OÜ Vaal Galerii juhatuse liige

    tekst:Perefirma kui rõõmupall

    Alustasime ilmselt koostööd kohe, kui perekond Liba Tallinna jõudis. Ühine tuttav tartlane soovitas: perekondlikel põhjustel kolib üks tubli raamija koos poegadega Tallinna, proovige. Alguses oli meile soodne ka nende töökoja asukoht, hiljem, kui nad asusid Raua tänavale, see meile enam nii mugav ei olnud, aga olime juba sõltuvuses, millest ei olegi lahti saanud. Nad on tänini meie põhilised partnerid.

    Mingil hetkel võttis emalt juhtimise üle poeg Marko, kõrvalt vaadates on see kõik olnud sujuv ja loogiline. Ramino Art on dünaamiline perefirma, kliendisuhetes nagu rõõmupall.

    Raamimises on tarbekunsti elemente, peab olema silma ja maitset. Nad oskavad olla kliendile mõõdukalt suunavad ja julgustavad, paljud inimesed muutuvad suure raamivaliku ees nõutuks, siis võib tunde jalalt jalale tatsuda. Nende ärilist edu võib toetada ka nii eesti kui vene kultuuri tundmine, seal on ikka küllaga erinevat esteetikat.

    Ramino Art käib messidel, uuendab tootevalikut – see on aidanud neil hoida vanu nõudlikumaid kliente nagu meie ja leida uusi tarbijarühmi. Ei mina oleks 20 aastat tagasi uskunud, et raamiäri võib niipalju Eestis kasvada. Mida kõike nüüd ei raamita: peeglid, telekad, vaibad, vanad moeajakirja lõiked ja hõbelokid... Kunst on ilmselt mahuliselt ammu teisejärguline. Raam on interjöörivooludes olnud tubli kohaneja, kui võrrelda kasvõi raamaturiiuliga.

    Taaskohtumised eluaegse garantii tõttu
    Ramino Art raamib ka peegleid ja televiisoreid, nii taustvalgustuse kui raamisisese valgustusega. Uudistootena pakutakse teleri ette klaasi, mis teleri väljalülitamisel toimib peeglina ja sisse lülitamisel läbipaistva klaasina. Klaaspaketi sees on silmale nähtamatu kile ja kui kilele valgus ei paista, tekib peegelefekt.
    Ettevõtte koduküljel olev tunnuslause kutsub looma emotsioone nii äriruumidesse kui koduseinte vahele. Omal ajal oli aga koduleheküljel vägagi pretensioonikas lause – eluaegne garantii.
    „Mulle on toodud töid, mida ma olen viisteist aastat tagasi meie esimeses töökojas bussijaama lähedal raaminud,“ räägib Liba. „Tunnen need tööd ära, sest iga raami sisse löödud detail, iga konks, iga liimitud riba jätab märgi maha. Raamid on ajale jalgu jäänud või kulunud ja neid tahetakse uuendada. Kuna omal ajal sai kliendile lubatud eluaegset garantiid, siis olen need parandustööd teinud suurima allahindlusega või suisa tasuta.“
    OÜ Ramino Art tegevjuht unistab
    Meie unistus hakkab tasapisi realiseeruma. Järgmisel aastal avatakse lõpuks Tallinnas Ülemiste keskuse kõrval uus kaubanduskeskus T1, kus meie avame Kunst & Hobi Galerii. Kui kõik plaanipäraselt läheb, hakkame galeriis ostjate vahel loosima pileteid, millega saab teha tiiru kaubakeskuse katusele püstitava vaaterattaga. Unistuseks on muidugi ka see, et me igal aastal saaksime gasellide pingereas kõrgema koha.
    Pildiraamija kolm soovitust
    1. Naudi oma tööd. Valdkond, millega tegeled, peab sulle huvi pakkuma ja meeldima. Olen raamimisäris päris kaua olnud ja ütlen ausalt, et naudin seda jätkuvalt. Kui sa naudid oma tööd, siis tuleb ka edu ja sind premeeritakse millegagi. Näiteks sellega, et meid on märgatud.
    2. Ole õnnelik väikeste asjade üle. Iga ettevõtja peaks suutma tunda rahulolu ka igapäevastest väikestest saavutustest. Väike edusamm on osa suuremast edust. Ma ei ole kunagi jooksnud raha järele. Ma teen oma tööd kvaliteetselt ja kliendi positiivne tagasiside on minu jaoks kõige olulisem.
    3. Üks heategu päevas. Olen püüdnud heategu teha iga päev ja ma teen seda südamest. Heategu aitab tekitada positiivset ellusuhtumist, mis äris tuleb ainult kasuks, eriti kliendiga suhtlemisel. Heateoks võib olla näiteks tasuta töö või tasuta transport. Tuleb õrnuke naisterahvas suuremaformaadilisele peeglile järele – no kuidas ma annan talle selle peegli kaasa - ikka viin selle talle koju.

    Asutatud 12.11.2009. Raamib pilte ja peegleid.

    Tegevjuht Marko Liba.Omanikud: 50% Marko Liba, 50% tema ema Jelena Liba.

    Gaselli TOPis 488. kohal.

    Töötajaid 7 (neist 5 on lähikondsed: ema Jelena Liba, pojad Marko ja Viktor ning nende abikaasad).

    2002 – FIE Jelena Liba avas Tallinnas maabussijaama lähedal piltide raamimise töökoja.

    2005 – avati pood aadressil Raua 1; koostööpartneriks tuli OÜ Nevskaja Palitra - Hammond, mis kaupleb kunstitarvetega.

    2014 – Rocca al Mares avati Kunst & Hobi Galerii.

    2016 – avati pood Tartu mnt 7 ja töökoda Tartu mnt 84a (Fahle maja).

    Marko Liba

    Õppinud Tartu Descartes'i Lütseumis ja Tallinna Täiskasvanute Gümnaasiumis. Töötanud lühikest aega Tartus autopesijana ja Tartu Õlletehases transporditöölisena. Alates 2002. aastast elab Tallinnas ning tegeleb piltide raamimisega. Isa Guido Liba ettevõte OÜ Intramus tegeleb piltide raamimisega Tartus.

    Allikad: OÜ Ramino Art, Äripäev

    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja ärikasum enne makse aastatel 2013, 2014 ja 2015. 2013. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2013-2015 kasvama käive ja ärikasum vähemalt 50%.
    TOPi jõudis tänavu 875 ettevõtet.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: me teame, et väärime kõrget palka Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Raadiohommikus: pangad, linnaruum ja kodude renoveerimine
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.