Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Varjatud omanikega firma teenib Tallinnalt miljoneid

    Tallinna linnapea ametis olev Taavi Aas ei tea enda sõnul, kes on linna kauase partneri ja äsja magusa miljonihanke võitnud firma Signaal Küprosele varjunud omanik ning Signaali esindaja väldib küsimustele vastamist.

    5-8,5miljonit eurot maksab Tallinn tundmatu omanikuga firmale viie aasta jooksul.
    Küprose kohalikust äriregistrist vaatavad vastu seal registreeritud liiklusmärkide ja teekatte märgistuste firma ASi Signaal TM emafirma Luce Invest Limited omanikeks märgituna vaid järgmised offshore-firmad ja kohalikud esindajad, kes varemgi maksuparadiisidesse registreeritud firmade hingekirjades figureerinud.
    Aas jättis vastamata küsimusele, kas see on tema meelest eetiline, et Tallinna maksumaksjatel pole võimalik kontrollida, kellele linn miljoneid eurosid nende raha maksab, paludes esitada see hoopis riigikogule. Ta möönis, et sellise teadmatusega kaasnevad erinevad riskid, näiteks korruptsioonirisk.
    Signaali nõukogu liige ja vahetu omaniku OÜ CG Invest juhatuse liige Tiit Arro väldib Äripäeva küsimustele vastamist.Foto: Andras Kralla

    Mina ei tea, kes on Signaali omanik.

    Taavi Aas,
    Tallinna linnapea kt
    Vältimine ja hämamine
    Signaali otsene omanik on firma CG Invest OÜ, mille juht Tiit Arro on keeldunud aastaid reetmast midagi Signaali tegelike kasusaajate ja lõplike omanike kohta. Seekord hämas Arro telefonis, et registris on kõik kirjas ning palus saata küsimused e-kirjaga, lubades küsitu järele vaadata, kuid jättis vastamata.
    Signaal võitis märtsis järgmiseks viieks aastaks kogu Tallinnas liiklusmärkide, fooride ja teekattemärgistuste paigaldamise-hooldamise hanke, mille maht on linna transpordiameti hinnangul 5-8,5 miljonit eurot. Kuigi Signaal tegi ainsast konkurendist kallima pakkumise, kuulutati firma võitjaks, kuna teine pakkumine oli komisjoni hinnangul liiga odav, et oleks tõsiseltvõetav. Õigus jäi Signaalile ka vaidlustuskomisjonis, kuhu konkurent pöördus.
    Vaata videost Taavi Aasa selgitusi linna partnerlusele varjatud omanikuga firmaga.

    Tegeleb liikluskorraldusvahendite ja elektrooniliste liiklusseadmete ehituse-hoolduse ja müügiga ning teekatte märgistustöödega.

    Juhatuse esimees Andri Tõnstein.

    Nõukogu liikmed Tiit Arro, Andres Peets ja Mart Mägi.

    Omanik OÜ CG Invest (juh liige Tiit Arro), mis omakorda kuulub Küprosel registreeritud firmale Luce Invest Limited.

    Käive 2015. aastal 3,8 mln eurot ja kasum 0,3 mln eurot.

    Ettevõttes on 57 töötajat.

    „Mina ei tea, kes on Signaali omanik,“ lausus Aas. „Meie saame lähtuda seadusest, kus pole paraku kirjas, et omanikud peavad olema pakkumise esitamiseks teada. Kindlasti oleks meil oluliselt lihtsam, kui seadus oleks selline, et omanikud peaksid olema teada, siis jääksid sellised küsimused ära,“ ütles ta.
    Peaminister ja Tallinna linna valitseva Keskerakonna juht Jüri Ratas vältis samuti vastamist küsimusele, kas sellised pimedad lepingud tundmatu partneriga on eetilised ning sõnas, et ettevõtted, kes osalevad avalikel hangetel, peavad olema hea reputatsiooniga ning samuti ka nende juhid. Ratas soovitas pöörduda küsimusega Tallinna linnavalitsuse poole, et see oma partneri varjatud omaniku välja selgitaks, kuid vastuseid ei tulnud ka sealt.
    Erinevalt Arsenalist Signaal kõlbab
    Signaali omaniku, Küprose firma Luce Investi kohta pole Eesti äriregistris peale nime mingit infot. Küprose registrist selgub, et Luce Investi juhib sekretär Eleni Kinani, kelle nimi käib läbi ka teistest offshore-firmade andmebaasidest. Luce Invest omakorda jaguneb võrdsete osadena kahe sarnase nimega Küprose omaniku vahel: firmad Zoulian Consultants ja Zoulian Investments ehk offshore-ahel jätkub.
    Küprose äriregistris on märgitud Signaali omanikfirma Luce Invest Ltd direktoriks sekretäri ametis Eleni Kinani.
    Eelmisel nädalal tegi linnapea kohusetäitja Aas poliitilise otsuse, et Põhja-Tallinna linnaosa valitsus ei koli Arsenali keskusesse, mille ühe omanikuna tuli eelmise aasta lõpul varjust välja mõjukas reformierakondlane Rain Rosimannus. Põhjuseks toodi riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni järeldus, mille järgi näis riigiettevõttele kuulunud Arsenali kinnistute müük kahtlane ja kahjustas riigi mainet.
    Erinevalt Arsenali keskusest pidas Aas aga Signaaliga lepingute sõlmimist sobilikuks, öeldes, et Signaali puhul oli tegemist avaliku pakkumisega. „Meil pole mingit alust tühistada ettevõtte pakkumist, kelle omanikke me ei tea,“ lausus Aas.
    Varjamise vastu
    Rahandusminister Sven Sester (IRL) ütles varjatud omanikega firmade avalikel hangetel osalemise kohta, et järgmise aasta lõpuks saab rahandusministeeriumis valmis analüüs, mis ütleb, kas Eesti ettevõtete tegelikke kasusaajaid puudutav regulatsioon on piisav. „Kui ei ole piisav, teeme uued ettepanekud seadusi muuta,“ lausus Sester.
    „Praeguseks ei ole tegelikke kasusaajaid puudutavad seadusesätted veel jõustunud. Pärast jõustumist (detsembris, vt lisalugu) on tegelike kasusaajate varjamine praegusest keerulisem ja ebamugavam, juhul kui ettevõte soovib oma tavapärast tegevust jätkata,“ lisas ta.

    Keskerakonna juhtimisel on Tallinn ennegi paistnud silma salapäraste lepingupartnerite kasutamisega

    2014. aastal kirjutas Äripäev, et Luksemburgi ettevõttele Callisto S.A. kuulub OÜ Roswitha Kinnisvarabüroo, mis omab muuhulgas osalusi kasumlikes Tallinna linna partnerettevõtteis nagu K&L Arendus OÜs, kel Tallinna linnaga lepingud kahe koolimaja ja kahe lasteaia renoveerimiseks ja linnale üürimiseks.

    Alates mullu novembrist on uus omanik järjekordne Luksemburgi firma Brehida S.A. ja Roswitha Kinnisvarabüroo saanud nimeks Brehida OÜ.

    K&L Arenduse omanikud olid siis lisaks Roswitha Kinnisvarabüroole Eve Herman, Kaupo Kolsar, Kajar Kruus, advokaadibüroo Kaevando & Partnerid ning advokaadibüroo Glimstedt.

    Roswitha Kinnisvarabüroo on omanud 10protsendilist osalust ka OÜs BCA Center, kes on renoveerinud viis Tallinna kooli, leping Tallinna linnavalitsusega on neil 2006. aastast. Viimasel ajal on hakanud linn koolide lepingute kasumlikkuses kahtlema.

    BCA Centeri suuromanikud on läbi firmade Jaanus Otsa ja Olaf Herman.

    Juhtidele omanike varjamise eest karistused
    Detsembris jõustub seadusesäte, millega peavad ettevõtted oma tegelikud kasusaajad äriregistris kahe kuu jooksul avalikustama, seda tegemata jättes ähvardab neid kopsakas trahv.
    Neljapäeval kiitis valitsus heaks rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse eelnõu ja esitas selle riigikogule. Rahandusminister Sven Sesteri sõnul hakkavad Eesti ettevõtted saama eeltäidetud ankeete nende firmade tegelike kasusaajate kohta. Kui need erinevad sellest, kes need näiliselt on, peavad firmad ise esitama õiged andmed. Nende õigsuse eest vastutab ettevõtte juhatus.
    Omanike kohta valetamisest saab väärtegu ning rahandusministeeriumi ettepanekul saaks 2019. aasta algusest selle väärteo eest määrata ettevõttele rahatrahvi kuni 32 000 eurot. 
    Varjajate elu kibedaks
    „Praegu puudub kohustus üldse teada, kes on äriühingu omanikud. Variisikud võivad välja tulla, kui näiteks pank kohaldab oma hoolsusmeetmeid. Uues seaduses on sätestatud ärisuhte seire regulatsioon. Pangad ja muud kohustatud isikud ei saa piirduda tegeliku kasusaaja tuvastamisel vaid äriregistri kaudu nähtuvate andmetega,“ rääkis Sester.
    Kuna pangad ja teised seaduses kohustatud isikuteks nimetatud peavad ettevõtte tegeliku kasusaaja alati tuvastama, siis võib varjamise esimene tagajärg olla Sesteri sõnul halvem ligipääs panga või muu finantseerimisasutuse, notari või advokaadi teenustele. „Samuti võivad need teenusepakkujad rakendada kahtlasematele klientidele täiendavat kontrolli. Kohustatud isikute ring on üpris lai ja piiratud juurdepääs nendele teenustele teeb ettevõtlusega tegelemise keerulisemaks.“ 
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.