Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kaelapidi töösse sukeldunud Käru betoonivennad

    Taavi Tamm (vasakul) ja Ville Moor (paremal) Nõmmel eramu põrandat betoneeerimas. Foto: Andras Kralla

    Raplamaalt Kärust pärit poolvendadel Ville Mooril ja Taavi Tammel on kindel jalgealune olemas – nad on oma kutsumuse leidnud betoonpõrandaid valades.

    „Me teeme töömeestega koos tööd ja see on üks edu pant,“ toonitab OÜ Concrete Floors tegevjuht Ville Moor. “Paneme meelsasti kummikud jalga ja töötunked selga, ise käime objektidel betooni valamas ja põrandaid lihvimas. Betooni valamine ja lihvimine on füüsiline ja kurnav töö.“
    Raplamaal registreeritud Concrete Floors on spetsialiseerunud betoonpõrandate valamisele. Ettevõtte hea töö on ehitusfirmadele ja tellijatele silma jäänud, nende poole pöördutakse üha enam ja see on taganud edu – Concrete Floors jõudis Gaselli TOPi, suisa 54. kohale. Firma asutajad on poolvennad, kuus aastat vanem Ville on koduküljel kirjas kui ettevõtte pealik ja noorem Taavi kui Ville parem käsi. Peresisese kokkuleppe kohaselt on firma omanikuks ametlikult märgitud Taavi Tamm.
    Töö käib mitmel rindel
    Kokkusaamiseks pakub Ville kell kaheksa hommikul Tallinna Lennusadama kõrval asuva ehitustandri ajutist parklat. Aeg ja koht on valitud teadlikult – vähem kui tunni pärast peab Moor olema lähedal asuval ehitusobjektil, et vastu võtta betooniauto, tõmmata kummikud jalga ning hakata korterelamus põrandaid valama. Pärastlõunal tuleb aga betooni valada juba järgmisel, Nõmme teel asuval objektil.

    Aastatel 2013-2015 kasvas OÜ Concrete Floors käive 2,99 korda ja ärikasum 21,59 korda.

    1. Kauaaegsed partnerid. Betoonpõrandate valamisele spetsialiseerunud ettevõte on tänu heale ja kvaliteetsele tööle saanud ehitusfirmade seas üksjagu kliente, kes tellivad neilt taas ja taas: AS Merko Ehitus, OÜ Astlanda Ehitus, AS Skanska, OÜ Mitt & Perlebach jt. Concrete Floorsi põhiobjektid on suured betoonpinnad, näiteks parklad ja laohooned. Monoliitbetooni firma ei tee.

    2. Ehitusbuum. Tööd on firmal kogu aeg olnud, ent eriti on tellimuste maht tõusnud eelmise aasta kevadest. Mullu aprillist pärineb Concrete Floorsi rekord, kui kuu aja jooksul valati 11 500 ruutmeetrit betoonpõrandaid. Betoneerijate töö on üldjuhul hooajaline, ent tänavune soe talv võimaldas praktiliselt kogu aeg betoonitöid teha. Ettevõtte töötajate arv suurenes eelmisel aastal kolmandiku võrra, firmas töötab 12 inimest.

    „Meil on praegu käsil Tallinnas kuus objekti,“ räägib Moor. „Mõnes kohas ei saa iga päev tööd teha, näiteks kui meie poisid on aluspinna ettevalmistuse ära teinud, tulevad torumehed ja panevad kolm-neli päeva põrandakütet maha. Siis pean poisid teistele objektidele saatma.“ Ettevõttes töötab 12 meest.
    Objektidele, kus Concrete Floors teeb allhanget, tellib peatöövõtja betooni. Enamik objekte on aga firma enda varustada. „Nädal või kaks tuleb ikka ette teatada, et sul on vaja betooni selleks ajaks sellele objektile,“ märgib Moor. „Ma tellin betooni peamiselt ASist Betoonimeister. Ehkki ehitussektoris käib praegu jube andmine, pole betooni tellimisega seni probleeme olnud.“
    Moor on betoonivaluga tegelenud üle kümne aasta. Pärast Valga Kutseõppekeskuse lõpetamist – ta õppis mööblitisleriks, ent tislerina pole päevagi töötanud – tuli ta Tallinna ja asus tööle OÜsse Raudberg Ehitus, kus tegeles põrandate ette valmistamisega. Kolm aastat hiljem asutas koos sõbraga OÜ EVEX Arendus ja keskendus betoonpõrandate valamisele. Sel ettevõttel ei läinud masu tõttu kõige paremini ja 2011. aasta aprillis asutas ta koos poolvennaga Concrete Floorsi.
    „Me oleme betoonpõrandate tegijad, nii nagu firma inglisekeelne nimigi ütleb,“ ütleb Moor, otsib kaubikust üles suure kalendri ja tsiteerib uhkusega ettevõte reklaamlauset: ""Kui põrand, siis betoonist, kui betoonist, siis Concrete Floorsist!". Vennaga koos mõtlesime selle välja," lisab ta.
    Tegelikult pakub firma oma kodulehel erineva kattega põrandaid nagu näiteks EPO, PVC või laminaatkate. Neid põrandaid teevad teised firmad Concrete Floorsile allhanke korras.
    Võõrast praaki ei paranda
    Moori sõnul on konkurents turul vägagi tihe. „Betoneerimisfirmasid ei ole just ülearu palju, aga on üksjagu härrasid, kes on Soomest tagasi tulnud ja arvavad, et on head betoneerijad,“ räägib ta. „Nad solgivad turgu. Nad ei tee tööd mitte mustalt, vaid löövad hinna alla, et objektid ja töö kätte saada.“
    Moor on end teemaga üles kütnud ja jätkab samal lainel: „Sageli ei oska need soss-sepad nõuetekohaselt betoneerida, keeravad põranda nässu ja pärast kutsutakse meid, et aidake asi ära parandada. Me ei hakka põhimõtteliselt teiste praaki parandama, las tellija tegeleb ise oma jamaga.“
    Võimaliku konfliktsituatsioonina toob Moor välja veel betoneerimistöödega kaasneva müra. Majaelanike kaebuse peale on mõnikord isegi politsei objektile tulnud ja käskinud töö lõpetada. „Betoneerimine ei ole sama vaikne töö nagu kudumine. Me teeme masinatega, näiteks lihvimismasinaga lärmi, aga meil on teinekord vaja põrandat õhtul lihvida,“ seletab Moor. „Lihvida tuleb õigel ajal ja see sõltub betooni kallerdumisest. Talvel ja sügisel ei kallerdu betoon paraku nii kiiresti.“
    Äkki viskab Moor pilgu kellale ja ütleb, et nüüd on viimane aeg kohati käredaks kiskunud jutt lõpetada. „Betooniauto on kohe-kohe saabumas. Meil on reegel, et kes tööle hiljaks jääb, peab teistele kohvi tooma,“ põhjendab ta muiates objektile kiirustamist.

    Asutatud 8.04.2011.

    Valab betoonpõrandaid.

    Tegevjuht Ville Moor. Omanik Taavi Tamm.

    Gaselli TOPis 54. kohal.

    Töötajaid 12.

    Tehtud töid: viilhall Keilas (15 000 , 2012), Laagri tennisekeskus (1300 , 2015), Põhja RIMI supermarketi juurdeehitus (700 , 2016), Tallinna Sadam ASi Vana-Sadam (2500 , 2016).

    Ville Moor ja Taavi Tamm on poolvennad.

    Ville Moor on lõpetanud Valga Kutseõppekeskuse mööblitislerina, Taavi Tamm on lõpetanud Paide Kutsekooli (praegu Järvamaa Kutsehariduskeskus) teedeehitajana.

    Ville Moor töötas aastatel 2005-08 OÜs Rausberg Ehitus ja 2008-2011 juhtis koos sõbrast kompanjoniga betoneerimisfirmat OÜd EVEX Arendus (kustutatud äriregistrist 2013. aastal).

    Taavi Tamm on töötanud katusetegijana ja klaasfassaadide paigaldajana.

    Allikas: OÜ Concrete Floors, Äripäev

    Tegelevad asjaga, mis meeldib
    Ivar Tänover, OÜ Hausers Ehitus objektijuht
    Mul oli Ville Mooriga mõningane töine kokkupuude siis, kui ta tegutses veel EVEX Ehituses, tõsisem koostöö Hausers Ehituse ja Concrete Floorsi vahel algas 2013. aastal. Concrete Floors on igal aastal valanud põrandaid mitmel meie objektil, peamisel ehitame korterelamuid. Oleme neilt tellinud betoneerimistöid üha uuesti, sest nende töö kvaliteet on väga hea. Põrandavalus on kõige olulisem tasasus.
    Mul ei ole vahet, kumma Concrete Floorsi juhtfiguuriga ma suhtlen, kas Ville Moori või Taavi Tammega. Kui üks parasjagu ei vasta telefonile, vastab teine. Nad mõlemad teavad, mida mina nõuan, ja mina tean, mida nemad pakkuda suudavad. Nad ei kirtsuta kunagi nina, vaid teevad asja ära, kui vaja. Tegu on kohusetundlike meestega, niisama nalja ei tee, ent samas on nad rõõmsameelsed. Mulle meeldivad inimesed, kelle puhul on näha, et nad tegelevad asjaga, mis neile meeldib.
    Betoneerija kolm soovitust
    1. Ära pelga füüsilist tööd. Kõige parem on, kui väikeettevõtte juhtfiguurid ise kogu aeg ninapidi tööprotsessis osalevad. Kui on vaja nädalavahetusel midagi pakilist teha, siis pigem teen ise. Näiteks on meil vahel ette tulnud, et reedel valatud betoonpõrandat on vaja nädalavahetusel kasta. Meie firmas nii ei ole, et töömehed peavad nädalavahetusel töötama, lähen ja kastan selle põranda ise ära.
    2. Raha ei kasva puu otsas. Raha teenimine ei ole kerge, selleks tuleb palju tööd teha. Eriti hästi saad sellest aru siis, kui ise selle nimel kogu aeg vaeva näed ja töömeestega koos rügad.
    3. Ole põhimõttekindel. Meie teiste tehtud jamasid korda ei tee, põhimõtteliselt ei tee. Turul tegutseb üksjagu soss-seppi, kes sõnades on kõvad betoneerijad, ent tulemuseks untsu keeratud põrandad. Paar aastat tagasi oli ühe objekti asjus kõik kokku lepitud, kui tellija helistas eelneval õhtul ja ütles, et leidis odavamad mehed, kes tulevad ja teevad betoneerimise ära. Kaks päeva hiljem helistas mees tagasi: tulge vaadake, miski on tuksis, äkki saate ära parandada. Ma ütlesin talle, et palju õnne ja head aega.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?

    OÜ Concrete Floors tegevjuht Ville Moor: "Kes oskab, see teeb. Mina ja vend Taavi ei ole ehituse erialal õppinud, oleme betoneerimisega seotud nõksud ja oskused omandanud töö käigus. Minule oli suureks kogemuseks kolmeaastane töö põrandate ettevalmistamisega tegelevas OÜs Rausberg Ehitus. Oma perefirmas paneme jätkuvalt suurt rõhku eeltööle, sest just see tagab eelduse kvaliteetsele lõpptulemusele ehk väga heale betoonpõrandale."

    Tegevjuht unistab

    "Loomulikult unistavad kõik, et seda va krabisevat oleks palju rohkem (Naerab.). Aga kui mõistlikult asjale läheneda, siis mina unistan sellest, et ehitussektoris oleks kõigil, sealhulgas ka meil, tööd. Veel parem, kui meie firma majandusnäitajad oleksid jätkuvalt tõusutrendis."

    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus. Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja ärikasum enne makse aastatel 2013, 2014 ja 2015. 2013. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2013-2015 kasvama käive ja ärikasum vähemalt 50%.
    TOPi jõudis tänavu 875 ettevõtet.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.