Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Raivo Hein – laisast koolipoisist miljonäriks

    Elus haridust ja haritust väärtustav Raivo Hein ei teadnud veel keskkooli ja ülikooli ajal, mida ta elus saavutada soovib, kuid ettevõtlikkus on sellest hoolimata aidanud ta praeguseks finantsvabadusse.

    Seal töötasid suured karvased mehed, labidad käes, ega ma väga ei osanud neile ülemuseks olla.

    „Minu jaoks on haridus ja haritus väga tähtsad, käin isegi 7.-9. klassi õpilastele rääkimas, mida ülejääva rahaga teha,“ rääkis Hein möödunud nädalal Investeerimisklubi üritusel. „Meid pole siiani õpetatud, kuidas rahaga ümber käia ning olen ka ise teadmatuse eest, läbi eksimuste, päris kallist kooliraha maksnud,“ tunnistas Hein.
    Elu suunas teedeehitusse
    Ka Heina enda teadmised ja kogemused tulid küllaltki visalt ning veel keskkooli ja ülikooli ajal ei osanud praeguseks 50aastane mees tulevikule mõelda. „Kuigi õppida ma ei viitsinud, lõpetasin keskkooli neljade ja viitega. Mul puudus igasugune teadmine, mida oma elus teha tahan,“ rääkis ta. „Algul otsustasin, et tahan üldse kokaks saada, tundus hea ja lihtne amet, mida õppides veel mõnusalt tiksuda,“ tunnistas Hein.

    Sündinud 23. novembril 1966.

    Internetiärimees, CV Keskuse looja.

    Kinnisvaraweb.ee, kv.ee, osta.ee ja hydra.ee endine omanik.

    Eesti tuntuim astrofotograaf, tema taevapiltidest on välja antud raamat "Taeva puudutus".

    Omab piletit Briti ettevõtja Sir Richard Bransoni loodud ettevõtte Virgin Galactic korraldatavale kosmosereisile.

    Pärast keskkooli lõppu veenis Heina tüdruksõber teda ülikooli astuma. „Ta ei jätnud jonni ja nõudis, et ma läheks ülikooli, eks ikka naisterahvad pööravad meeste pead,“ sõnas ta. „Nii ma siis võtsin Tallinna Tehnikaülikooli erialade nimekirja ja valisin endale sisseastumiseksamite poolest kõige jõukohasema,“ kirjeldas Hein, kuidas temast sai tudeng teedeehituse erialal, mille ta 1991. aastal ka lõpetas.
    Kuna tegemist oli Vene aja lõpuga, suunas riik Heina pärast ülikooli lõpetamist Tallinna teedevalitsusse osakonnajuhiks. „Seal töötasid suured karvased mehed, labidad käes, ega ma väga ei osanud neile ülemuseks olla,“ märkis Hein. „Sõitsin siis seal teerulliga ja vahel sai ka labidat kasutatud, seejärel otsustasin, et see pole ikka minu jaoks.“
    Defitsiit pani äriliselt mõtlema
    Paralleelselt teedevalitsuses töötamisega hakkas Hein - algul küll alateadlikult - mõtlema, kuidas ettevõtlusega raha teenida. Tema esimene äri olid Rubiku kuubikud, mis olid Vene ajal defitsiitsed. „Sain neid tutvuste kaudu 1 rublaga ning müüsin need 10-12 rublaga hiljem oma tuttavatele maha.“ Sel ajal ta veel raha säästmisele ei mõelnud ning saadud tulu kulus tarbimisele, mitte uute projektide tarbeks.
    Teadlikult hakkas ta ettevõtlusele mõtlema pere loomise ajal, pärast esimese lapse sündi. „Pidin tööle minema, et teenida toiduraha, toitu polnud aga poest saada ning väga raske oli,“ tunnistas Hein. „Siis tuli otsus, et pean midagi tegema.“ Seejärel laenas ta raha, sõitis küllakutse peale Helsingisse ning soetas sealt endale esimese auto, milleks oli Lada. Kuna tagasisõidu raha tal enam ei olnud, tuli Eestisse tulla läbi Leningradi, mööda maismaad. Ladaga pakkus Hein aga tulevikus piraattaksona sõiduteenust. „Tahtsin, et mu pere end veidi lahedamalt tunda saaks.“
    Raivo Heina esimene äri oli Rubiku kuubikute müümine ostuhinnast kümme korda kallimalt.Foto: Andres Haabu
    Samal ajal asus Hein müüjana tööle ka esimeses Eestisse asutatud läänelikus Neste tanklas. „Sealt töötades nägin, kes ja mida ostavad, maailmapilt loksus paika,“ kirjeldas Hein.
    Ühtlasi oskas Hein ka oma ametit ära kasutada. Kui Eesti Vabariik kehtestas autodele Eesti tunnuseks EV asemel tähekombinatsiooni EST, jäid paljud autod muudatuse tõttu välismaale minekul hätta, sest toona olid müügil vaid EV tähisega kleepsud. „Helistasin tuttavale trükkalile ja lasin tal teha endale 100 000 kleepsu,“ ütles Hein. Seejärel müüs ta need hea kasumiga Nestele maha, mis oli tema esimene teadlik äri.
    Seejärel hakkas ta Suurbritanniast Eestisse tellima autoärandamisevastaseid seadmeid, mis olid tol ajal suure kuritegevuse tõttu kuum kaup. Ka need õnnestus tal bensiinijaamadele müüa. „See oli teine suurem teenimine, nüüd oskasin ka raha juba targemalt kasutada ega viinud seda kohe poodi,“ rääkis investor. „Kogusin raha, et midagi suurt edasi teha, toona ma veel ei teadnud, mida.“ Hein rõhutas, et tema jaoks oli kõige tähtsam tema ja tema pere kindlustatus.
    Alustas kütuseärist
    Ühel hetkel hakkasid kohalikud kütuseketid oma bensiinijaamasid rendile andma ning võimalust soovis kasutada ka Hein. Kuna ta jäi aga hiljaks, võttis ta rendile hoopis Linnu teel asunud Eesti Kütuse ehitatava bensiinijaama. „Helistasin neile, toona veel kettaga telefonilt, ning küsisin selle jaama rendile,“ märkis Hein. „See ka õnnestus ning nii hakkasin mina teenima kaubamüügilt, Eesti Kütus sai minu kaudu aga oma toodangust lahti.“
    2000. aastate alguses jäi Hein oma ärist ilma, sest tankla rendilepingut tal pikendada ei õnnestunud ja see müüdi hoopis Statoilile. „Ärkasin üks hommik üles, pea oli tühi ja ma ei osanud midagi edasi teha,“ rääkis Hein. „Mõtlesin tühjasid mõtteid päris mitu kuud, kuid kõht läks tühjaks ja oli vaja tööle minna, et oma viimaseid investeeringuteks hoitud sääste mitte poodi viia.“
    Suund CV-ärile
    Nii otsustaski Hein kandideerida CV Online’i juhatajaks. „Võitsin selle konkursi ning minuga pidi kahe nädala jooksul leping sõlmitama. Niisiis tegin selle ajaga endale selgeks, et mis asi see internet on ja kuidas see äri toimib.“ Seejärel saabus aga CV Online’ist teade, et ta seda tööd ikkagi ei saa ning juht palgatakse hoopis välismaalt.

    Mõtlesin tühjasid mõtteid päris mitu kuud, kuid kõht läks tühjaks ja oli vaja tööle minna, et oma viimaseid investeeringuteks hoitud sääste mitte poodi viia.

    Kuna Hein oli tööle asumiseks palju vaeva näinud ning tundis äraütlemise tõttu veidi solvumist, otsustas ta sarnase portaali ka ise püsti panna. „Kõige tähtsam on astuda esimene samm ning nii istusin ma oma arvuti taha ja kirjutasin tulevase CV Keskuse plaani valmis, koos kõigi konkurentsieelistega CV Online’i ees,“ kirjeldas Hein tehtut.
    Seejärel avastas ta, et ei oska ju programmeerida ning hakkas seda omal käel õppima. Kuna see osutus pikaks protsessiks, palkas ta abilised, kellele andis ülesande esimene versioon nelja kuuga valmis saada. Ise käis ta arvete maksmiseks samal ajal Tallinna Linnavalitsuses palgatööl. Hiljem kutsus Heina sõber ta Starmani tööle.
    Töö kõrvalt arendas ta CV Keskust pidevalt edasi. „Meil oli tohutult probleeme kuulutuste saamisega, nii et pidime need algul ise sisse trükkima ja siis ka ei olnud osa rahul, et nende kuulutusi varastame,“ kirjeldas Hein tekkinud probleeme. Trükkimiseks oli tööle võetud lisatööjõudu.
    Peagi hakkasid lehele tekkima aga esimesed tööotsijad ning see tekitas huvi ka tööandjates, kes hakkasid hiljem samuti oma kuulutusi CV Keskusesse üles panema.
    Kui kriitiline mass ehk 100 kuulutust ning 10 000 kasutajat kokku saadi, hakati kuulutuste sisestamise eest tasu küsima. „Seda muudatust oli väga raske teha, kartsime, et jääme kõigest ilma, kuid saime hoopis 300 000 krooni käivet,“ rõõmustas Hein. „Nüüd ei pidanud enam palku oma säästudest maksma.“ See võimaldas tal ka Starmanist ära tulla ning oma äri arendamisele keskenduda.
    Raivo Hein ja Äripäeva arvamustoimetaja Vilja Kiisler 2015. aastal Paides arvamusfestivalil.Foto: Raul Mee
    Müügiga vedas
    Lõpuks õnnestus CV Keskusel kasvada piisavalt suureks, et tulema hakkasid ostupakkumised. „Ärist tuleb lahkuda siis, kui oled kõige kuulsam,“ leiab Hein. „Minu äripartner näiteks algul ei tahtnud üldse müüa ja oli olemasolevaga rahul,“ tõdes ta.
    CV Keskusele tegid venelased 12 miljoni euro suuruse pakkumise, millega Hein ja tema äripartner olid algul nõus. „Saime ka teisi pakkumisi ning kuna me algselt ei olnud endale teadvustanud, et majandus on tipus, siis hiljem tekkis tunne, et olime liiga odava hinnaga nõus olnud,“ ütles Hein. Seejärel kaubeldi hind pea kahekordseks. „Teiste äride müügiga teenisime juba oluliselt rohkem“.
    Praeguseks finantsiliselt vaba
    CV Keskuse müügi järel on Hein investeerinud nii ärikinnisvarasse kui ka üürikorteritesse.
    Praegu on Heinal 7-9 ärikinnisvaraobjekti ning ta on tegev ka panganduses, kuuludes muu hulgas LHV nõukogusse. Investeeringud on veel jaekaubanduses, internetimeedias, energeetikas ja finantsturgudel. Omakapitalitootlus 6-10% on piisav riski ja kasumi suhe. See võimaldab tal end vabalt tunda. „Elan poole ajast Saaremaal, pool aega olen perega Tallinnas,“ kirjeldas ta oma praegust elustiili. „Kui tahan, sõidan helikopteriga, kui tahan, töötan kontoris, kui soovin lõunauinakut teha, siis nii mingu.“
    Finantsvabaduse poole püüdlejatele soovitab Hein aga vaid üht. „Tehke seda, mida te teha tahate, ning ärge kartke teha esimest sammu – kui te seda ei tee, siis midagi ei juhtugi,“ jagas ta oma elutõdesid. „Inimestele meeldib tihti unistada ning paljud surevad unistajatena, mitte emotsioonidega.“
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Iisrael vastas ÜRO vaherahu nõudmisele värske pommitamisega
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.
Vastusena ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonile, mis nõudis kahenädalast vaherahu Gaza lahingutegevuses, pommitas Iisrael viimase 24 tunni jooksul Gaza sektori kõiki piirkondi.