Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Piimatootjad esitasid Kruuda ja Tere vastu kopsaka hagi

    Oliver Kruuda ajal Terele piima vahendanud ja pankrotistunud UP Varud OÜ võlausaldajad on esitanud 1,7 miljoni euro suuruse hagi Tere ja Kruuda ning hagi järgi viimase huvides tegutsenud Aivo Pärna, Jaan Uibo ja nendega seotud ettevõtete vastu.

    Selline skeem nüüd piimameeste poolt kokku panna – no see on ikka täielik müstika.

    Jaan Uibo,
    UP Varude asutaja ja eksomanik
    Hagi tugineb UP Varude väidetavale pahatahtlikule maksejõuetuks muutmisele Kruuda ja Tere huvides ning kontrolli all. Võlausaldajad, kes on otsustanud nende eest minema keerutatud raha tagasi nõuda, on tulundusühistud Laeva Piim ja Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liit. Mõlemad koondavad piimatootjaid, kes müüsid läbi UP Varude piima Terele, kuid said tasutud arvete asemel tünga. Ligi aasta aega tagasi UP Varude pankrotimenetluses tunnustati Laeva Piima nõudeid summas 1,6 miljonit eurot ja Jõgevamaa Põllumajandustootjate Liidu nõudeid summas 562 000 eurot.
    Piimatootjate hagi koosneb hulgast episoodidest, mis näitavad, kuidas Kruuda lähikondsete abil skeemitati raha UP Varudest välja ja osaliselt ringiga tagasi Teresse, selle asemel et tasuda üha kasvanud võlgu tootjate ees (vt skeemi allpool). Pärn ja Uibo eitasid hagis esitatud süüdistusi, viidates võlgade põhjusena Venemaa embargole, ning Kruuda ei soovinud midagi kommenteerida.
    UP Varude eksjuht süüdistustest: absurd
    Kogutud tõendite põhjal järeldab hageja, et võlgnik ehk UP Varud on asutatud ja tegutsenud ainult Tere huvides. „Võlgniku faktiline juht, kes langetas olulisi otsuseid, mille tagajärjel tekitati võlgnikule suures ulatuses kahju, on AS Tere,“ seisab hagis. Samuti leiab hageja, et võlgniku juhatuse liige Jaan Uibo tegutses Tere, Kruuda ja Pärna juhtimise ning kontrolli all.
    Jaan Uibo, kes oli UP Varude omanik ja juhatuse liige selle asutamisest 2013. aasta alguses kuni 2014. aasta oktoobrini, ütles reedel Äripäevale et see on täielik absurd, et tema on hagi kohaselt tegutsenud UP Varudes Kruuda ja Tere kontrolli all. „Sama hästi võiks öelda, et kõik inimesed tegutsevad jumala korraldusel, nii et see on täiesti müstika, mida kõike välja mõeldakse,“ sõnas Uibo. „Mina tegin seda ikka firma tegemiseks. Ainuke, mida ma enda süüks võin pidada, on see, et ma ei osanud ette näha, et Venemaa embargo tuleb nii UPle kui ka tervele Euroopale. Kui seda poleks, poleks me sellises seisus. Ma ei oska midagi muud tarka öelda,“ rääkis ta.
    Uibo väitis, et loomulikult tegutses ta ise ettevõtjana, mitte Kruuda huvides. „Mul on erinevaid firmasid ja asju. Oliver Kruuda oli lihtsalt üks lüli, kus seda toodangut tehti. Selline skeem nüüd piimameeste poolt kokku panna – no see on ikka täielik müstika,“ teatas Uibo.
    Hageja tugineb aga esiteks sellele, et UP Varud on sõlminud Terega ebamõistlikke ning endale selgelt kahjulikke kokkuleppeid seoses piima müügiga. Terest sõltumatu äriühing poleks endale kahjulikke kokkuleppeid sõlminud, leiab hageja. Teiseks on võlgnik Terelt piima eest saadud raha kandnud võlausaldajate asemel Kruudaga seotud isikutele – nii eraisikutele kui ka ettevõtetele, peamiselt Pärnaga seotud firmadele. Tehingud nn lähikondsetega pole seejuures olnud seotud võlgniku majandustegevusega, seisab hagis. Osa selliselt liikunud raha on seotud isikutelt liikunud ka tagasi Teresse.
    Piimatootja: loodi kuritegelik grupeering
    UP Varude tegevuse tõttu enim kahju saanud TÜH Laeva Piima nõukogu esimees Hannes Alusalu nimetas UP Varudes toimunut kuritegelikuks. Alusalu meenutas, et kõik sai alguse sellest, kui 2012. aastal ilmus välja Jaan Uibo, et temal on Venemaal üks äri ja tal on piima vaja. „See algas väga väikese koguse – 2,5 tonniga – pihta. Me alguses teda jutule ei võtnud, aga selgus, et ta oli ühe meie ühistu liikme kursusekaaslane, kes töötas Otepää valla veterinaararstina, lisaks pidas ta kirikuõpetaja ametit,“ meenutas Alusalu. „Uibo taust avaldas muljet, aga et ma liimile läksin, oli väga halb otsus,“ lisas ta. Alusalu nentis, et esialgu oli kõik korraldatud ettemaksuga, aga see uinutas. Ühistu ei osanud tema sõnul ka kuidagi arvata, et UP Varud ei aja äri otse Vene partneritega, vaid äri käib läbi Tere.
    „Kevadel 2014 tekkisid UP Varude maksetes häired ja meile ei laekunud enam raha nii nagu varem. Hakkasime tihti Jaan Uiboga kohtuma ja ta muidugi rääkis Venemaa juttu, et mingid asjad pole seal liikunud,“ rääkis Alusalu. Alusalu sõnul räägiti ühistule algusest peale, et tegemist on UP Varude ja Vene partnerite vahelise äriga, mille jaoks Tere osutab UP Varudele lihtsalt tööstusena teenust, aga maksed tulevad otse Venemaalt. „Nüüd, audiitori aruandest teame muu hulgas, et kohe hakati UP Varudest tegema väljamakseid näiteks Aivo Pärnale ja tegemist oli skeemiga algusest peale,“ ütles ta.
    UP Varude hagiprotsessi üks kostja on ka AS Tere, kuigi nüüd toimetab piimatööstus juba uute omanike käe all.Foto: Raul Mee

    Justkui karistuseks mõeldi siis välja kuritegelik grupeering, kes meilt ikkagi selle piima välja pettis.

    Hannes Alusalu,
    TÜH Laeva Piim nõukogu esimees
    Kruuda keelas end tsiteerida
    Alusalu meenutas, et enne Jaan Uibo välja ilmumist käis ühistu jutul ka Kruuda, kuid ühistu keeldus Terele piima müümast tema varasemast teada olnud olematu maksedistsipliini tõttu (Laeva Piim müüs Terele piima aastatel 2004-2007). „Justkui karistuseks mõeldi siis välja kuritegelik grupeering, kes meilt ikkagi selle piima välja pettis,“ nentis Alusalu. Ta lisas, et Kruuda on oma seoseid UP Varudega kogu aeg eitanud.
    „See on igatahes väga kurb kogemus. Ühistule on see muu hulgas ka nii mõjunud, et selle pettuse tõttu on osa liikmeid välja astunud, osa tootmise lõpetanud ja osa müünud metsa ning kinnisvara. Ent paraku normaalses äris ei ole võimalik kõiki kuritegelikke kavatsusi ette näha,“ rääkis Alusalu.
    Kruuda esimene reaktsioon ajakirjaniku küsimusele hagi kohta oli, et ta ei tea sellest midagi, hiljem keelas ta end tsiteerida ja lõpetas kõne. Aivo Pärn ütles, et hagis esitatud väited on valikulised ja tema kohta esitatud süüdistused ei vasta tõele. Täpsemaks Pärn esialgu minna ei soovinud, lisades siiski, et piimatootjatega üritati pikalt kokkuleppele saada UP Varude võla tasumise osas, kuid tootjad polnud pakutud lahendustega nõus. Pärna sõnul ei taha piimatootjad justkui mõista, et asi oli Venemaa embargos ja nad ise võtsid äririski.
    Tere tegutseb nüüdseks uute omanike - Maag Grupi - käe all. Ettevõtte uus nõukogu esimees Katre Kõvask ütles teiste hulgas ka Tere kui ettevõtte vastu esitatud hagi kohta, et ei näe praegu võimalust ja vajadust hagi Tere poolt kommenteerida.
    Skeem: kuidas raha UP Varudest välja viidi?
    Selle asemel, et tootjatele piima eest maksta, viidi hagi järgi UP Varudest hulga tehingutega välja sadu tuhandeid eurosid.
    Kusjuures osa välja viidud rahast jõudis ringiga tagasi Teresse. Hagi maht tulenebki lõviosas neist tehingutest, mis hageja hinnangul polnud seotud UP Varude majandustegevusega ja tehti eesmärgiga tootjatele maksmata jätta.
    Hagi: UP Varude tegevust kontrollis Tere
    Piimatootjad toovad oma hagis lisaks UP Varudest raha väljaviimise kirjeldusele välja hulga asjaolusid, mis peaksid tõendama, et UP Varud OÜ tegutses täielikult AS Tere kontrolli all ja huvides. Avaldame neist osa.
    UP Varud ostis tarnijatelt piima vaid Tere jaoks.Kokku ostetud piima transpordi korraldas Tere.UP Varude müügiarved koostati Teres, lisaks maksis Tere UP Varude arveid suvalistel kuupäevadel ja müügidokumendid vormistati tagantjärele.UP Varud nõustus vaatamata Terega sõlmitud lepingus fikseeritud piima hinnale (Valio Eesti sisseostuhind + 25 eurot tonni kohta) võtma Terelt vastu kreeditarveid seoses sellega, et Tere soovis erinevalt lepingust ja endale kasulikult maksta piima eest hoopis Euroopa keskmist piimahinda. Kuna UP Varud nõustus Tere kreeditarvetega, sai UP Varud viie kuuga kahju üle 56 000 euro. Kusjuures lepinguga võttis UP Varud endale kohustuse katta kõik Tere kahjud, mis on seotud Venemaal müüdavate piimatoodetega. Seda põhjendati lepingus asjaoluga, et tere hakkab UP varudele piima eest maksma üle turuhinna, mis aga reaaluses muutus, kui Tere hakkas esitama kreeditarveid.Tere püüdis UP Varude pankrotimenetluses näidata, et UP Varud kohustus Terelt nominaalhinnaga omandama hapusid nõudeid ettevõtete vastu, mis olid seotud Terega. Sedasi soovis Tere oma nõuded pankrotipesasse suruda. Audiitor ja kohus on need tehingud tühiseks hinnanud.Koos Oliver Kruudaga mullu maksukuriteos kahtlustuse saanud Tere nüüdseks endise nõukogu esimehe ja juristi Allan Viirmaa (Viirmaa & Saar) õigusbüroo teenuseid on kasutanud nii UP Varud kui ka UP Varudega tehingutes olnud Aivo Pärn, Car Rent Group OÜ, SP Rally Projekt OÜ ja Vostok Oil OÜ. Mitmed nn raharingi osalised kasutasid ka sama raamatupidamisteenuse pakkujat (OÜ Kunst & Tekkel).
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Caterpillar kohandab ootusi pärast USA ehitusbuumi jahenemist
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolt lobistas Eesti kaudu vastuseisu Euroopa platvormide direktiivile Lisatud Bolti kommentaar
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.