Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas lasta OneCoinil ennast võrgutada

    OneCoini Eestisse vahendavad Anatoli Šedlovski (esiplaanil keskel) ja Roman Romanov (paremal).Foto: FB

    Teeni 1000 eurot esimese 30 päevaga - see on võimalik! Kui sa ei leia julgust sellest võimalusest kinni haarata, siis aasta pärast sa kahetsed seda. Niimoodi reklaamivad oma pakkumist ettevõtjad Anatoli Šedlovski ja Roman Romanov.

    Üleskutsed on pärit reklaamist, mis kutsub liituma OneCoiniga. Detsembris käis Äripäeva ajakirjanik OneCoini levitajate eestikeelsel üritusel ja tegi sellest reportaaži (“Kui loll peab olema, et sinna raha panna...”).
    Nüüd külastas Äripäeva venekeelse väljaande Delovõje Vedomosti reporter sarnast esitlust venekeelsele publikule.
    Vastuolulised ootused

    Mitmeharuline IT-süsteem niinimetatud OneCoini raha loomiseks ja levitamiseks. OneCoin erineb krüptorahadest selle poolest, et selle kood on salastatud. Erinevalt bitcoinist ei saa iga soovija OneCoini vaadata ja kontrollida.

    Info OneCoini hinna kohta tuleb ühest allikast, sellega ei kaubelda avalikel turgudel, hinna määrab bulgaarlanna, skeemi looja Ruja Ignatova.

    OneCoiniga ei kaubelda krüptorahabörsidel, seda ei leia ka veebilehelt coinmarket.com, mis avaldab saja populaarsema krüptovaluuta jooksvaid hindu.

    Kauplemisele ligipääsuks ja kauplemisõiguse saamiseks peab süsteemiga liituma, makstes alates 110 eurost kuni 48 000 eurot.

    Firma on asutatud 2014. aastal.

    Firma teatel on neil umbes 3 miljonit liiget.

    OneCoini guugeldades näeb esimese kirjena uudist, et India politsei tahab esitada selle süsteemi loojale bulgaarlanna Ruja Ignatovale süüdistuse. Järgnevad artiklid, mis kirjeldavad OneCoini kui utoopilist petuskeemi, Wikipedia andmeil on tegemist Ponzi skeemi ehk finantspüramiidiga. Süsteemi kritiseerivat materjali on väga palju.
    Kuid arvukalt on ka positiivseid artikleid ja videoklippe, mis reklaamivad OneCoini ja soovitavad seda kui suure raha kiiresti teenimise võimalust.
    Seepärast otsustas Delovõje Vedomosti ajakirjanik üritust külastada ja ise asjast sotti saada.
    „Kuidas te teada saite, mis siin toimub?“ tervitab mind Anatoli Šedlovski. „Ma ei oodanud, et täna tuleb siia keegi, kes ei ole „oma“,“ lisab ta naeratades ja palub mul istet võtta ja tunda end nagu kodus.
    Nagu sõprade kokkusaamine
    Väike, kenasti kujundatud ruum ühe Mustamäe tööstushoone teisel korrusel. Dollari-, euro- ja kroonikujutistega stendid - nagu oleks sisenenud Eesti Panga muuseumi. Seinal on suur ekraan, laual hulk hõrgutisi. Kohaletulnuid ei ole palju - kõigest seitse inimest, kes võtavad laua ümber istet.
    Kuni Šedlovski ja ta abilised projektorit sätivad, käib elav keskustelu. Kaks osalejat kõneleb entusiastlikult sellest, et naasid äsja Venemaalt, kus käisid OneCoini koolitusel, ja milline suurepärane õhkkond seal valitses.
    Ka siinse ürituse õhkkond on meeldiv. Kõik meenutab heade sõprade kokkusaamist. Mitmes mõttes see nii ka on, sest peale minu on veel vaid üks uustulnuk. Ja üritus toimub iga nädal.
    Sume sissejuhatus ja põnev pööre
    Šedlovski alustab üldise jutuga sellest, mis on blockchain (andmebaas ehk tehinguplokkide ahel) ja krüptovaluuta (ta ei seosta seda küll otseselt OneCoiniga). Selgitus on arusaadav, näidetega ja kujundlik.
    Siis aga pöördub jutt võrkturunduse eelistele. „Käisin kord võrkturundusele pühendatud konverentsil ja esineja ütles, et esimese miljoni teenis ta 29aastasena. Mõtlesin, et pagana pihta, 29aastaselt ei teeninud mina kindlasti midagi! Muidugi hakkas asi mind huvitama. Ja see kõik ongi reaalne.“ Šedlovski mainib ka Donald Trumpi, kes olevat öelnud, et võrkturundusega tegelda on lihtsam kui oma äri alustada.
    Siis liigub Šedlovski osa juurde, mida võiks kokkuvõtvalt nimetada hirmutamiseks. „Loomulikult võib teha ka palgatööd. Olla spetsialist ja mitte kanda vastutust. Kuid siis peab hakkama kohe mõtlema pensioni peale,“ hoiatab ta. Ja jutustab loo.
    „Kunagi kuulasin Venemaal lektorit, kes ütles, et hoidku jumal selle eest, et sa 20aastasena mõtled, et nüüd hakkad hästi teenima. Tegelikult, isegi siis, kui õnn sulle naeratab ja sa leiad 5000dollarilise palgaga töö, teenid sa elu jooksul umbes kaks miljonit. Kui elad superkokkuhoidlikult, siis kulutad elu jooksul ühe miljoni. Mis sulle kätte jääb? Miljon. See on sinu kesklinna korteri hind! Ja kõik! Ja see ongi kogu su elu! See ongi sinu hind!” kruvib Šedlovski emotsioone üles.
    Seepärast ongi loogiline eeldada, et tuleb teha oma äri. Kuid tuleb välja, et ka siin on ohte. „Sinu äri - see on kõige rohkem üürikorter esimesel korrusel, kus sa avad oma poe. Kes selle pealt teenib? See, kes sulle korterit üürib, ja pank, kes sulle laenu andis. Kuid mitte sina. Kuid võrgus on võimalik teenida,” jõuab Šedlovski tuuma juurde.
    Edasi, börsile!
    Selleks, et OneCoiniga teenida, on Šedlovski sõnul vaja registreeruda süsteemi ja osta koolituspakett. Pakettide hind algab 110 eurost ja lõpeb 48 000 euroga. „110eurone pakett annab esimese astme koolituse ja 1000 kinkežetooni, mille eest saab roobitseda teatud koguse raha.“ Järgneb kirjeldus, milles Šedlovski žongleerib põnevate sõnadega: split (žetoonide hulga kahekordistamine), tokenid ehk žetoonid, mining (kaevandamine) ja keerukuskoefitsient.
    Järgmine teadmine on, et rahaga, mille sa oled roobitsenud, võid osta midagi valitud veebipoest, kus saab maksta OneCoiniga. Aga teine võimalus on oodata, kuni firma on läinud Hiina börsile (mitte krüptovaluuta oma!). See samm on Šedlovski sõnul ette valmistamisel ja see juhtub 2018. aastal.
    Süsteemis teenimiseks on veel üks võimalus - võrkturundus. Seal käib kõik lihtsalt. Kui keegi on ostnud sinu käest paketi, teenid sina 10% selle hinnast. Edaspidi saad sa 10% nende inimeste teenistusest, kes on sinu võrgustikus.
    „Oleme erinevalt bitcoinist kaitstud spekulantide eest“
    Ürituse lõpus esitles Delovõje Vedomosti ajakirjanik ennast ja tunnistas, et eesmärgiks ei olnud süsteemiga liitumine, vaid vaatlus ja uudishimu.
    Vastab Anatoli Šedlovski.
    Wikipedia kirjutab, et OneCoin on finantspüramiid.
    Ma ei austa eriti inimesi, kes ammutavad infot Wikipediast. Te ju teate, et sinna kirjutab igaüks, kes viitsib. Suhtun bitcoini väga hästi, kuid saan suurepäraselt aru, et selle valuuta poolehoidjad kirjutavad mida iganes ja kus iganes.
    OneCoin on suletud süsteem, sellega börsil ei kaubelda, seda ei ole coinmarketcap.com’i nimekirjas. Mis üldse tõestab, et see on krüptovaluuta?
    Võite minna suvalisse kabinetti ja vaadata aruandeid, mille audiitorfirma väljastab. Ja tegelikult ei ole see suletud krüptovaluuta, vaid valuuta, mis on kaitstud nende spekulatiivsete protsesside eest, mis toimuvad bitcoini ja teiste krüptorahadega. Selleks, et igal osalejal oleks garantii, hoiame krüptovaluutat kuni börsile minekuni selliselt.
    Indias on inimesi vahistatud OneCoiniga seotuse pärast.
    Mitte seotuse pärast, vaid sellepärast, et seal propageeriti OneCoini valesti. Need inimesed ei toiminud õigesti ja rikkusid määrustikku.
    Kuid India võimud tahavad esitada süüdistuse OneCoini loojale Ruja Ignatovale.
    Jumala pärast, selliseid asju on olnud väga palju. Rootsis esitati talle samuti süüdistus ja siis asi lõpetati, sest lõpuks ei olnud tema vastu mingeid pretensioone.
    Eelmisel aastal räägiti, et peagi tekivad kauplused, kus saab maksta OneCoinidega, MasterCard aga teeb süsteemi, mis suudab OneCoine kerge vaevaga rahaks vahetada, ja vastupidi. Tegelikult on teil üks veebipood ja MasterCard pole midagi juurutanud – ja teie räägite nüüd, et firma hakkab börsile minema.
    MasterCardi süsteem ei pidanud kaua vastu, sest igal reguleerijal on oma nõuded. Tegelikult otsib OneCoin pidevalt variante ja see on väga õige. Firma kohandab end kogu aeg vastavalt seadustele. On väga hea, et on veebipood - sellist ei ole kellelgi teisel. Ja OneCoinil on veel üks oluline eelis - põhimõte, et tunne oma klienti. Meil puudub anonüümsus, mis sobib maksesüsteemiga väga hästi kokku.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.