Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti Meedia ostab kinnisvaraportaali City24

    Eesti Meedia juht Sven Nuutmann.Foto: Scanpix

    Kinnisvaraportaal City24, mille varjatud kuulumisest ravimi- ja meediaärimees Margus Linnamäele on aastaid sahistatud, läks ametlikult tema valdusesse. Nimelt teatas Linnamäele kuuluv AS Eesti Meedia täna, et soetab kinnisvaraportaali City24 Eesti ja Läti äriüksused.

    Turul suudab hakkama saada üks, parimal juhul kaks. Kindlasti mitte kolm. Kui Eesti Meedial on täna number 1 ja 2, siis võite ridade vahelt välja lugeda, et mida me arvame, mis konkurendil sellest välja tuleb.

    Sven Nuutmann,
    Eesti Meedia juht
    "Me arvasime, et läheb kuidagi lihtsamalt. Viimase otsa peamiseks piduriks oli hind. Selle läbi rääkimine osutus äärmiselt keeruliseks," nentis Eesti Meedia juhatuse esimees Sven Nuutmann.
    Ka Eesti Ekspressi ja suurte kinnisvarabüroode ühised sammud kinnisvaraportaali avada andis Nuutmanni sõnul müüjatele suurema summa küsimiseks tuge juurde. "Lõpuks leppisime kokku, aga see tehing läks meile kallimaks, kui me  eeldasime. Pigem käis asi müüja diktaadi all," sõnas ta.
    „Ei saa salata, et ostuprotsessi motiveeris kiiresti lõpuni viima ka kuue kinnisvaraettevõtte ja konkureeriva meediakontseri  plaan asutada uus kinnisvaraportaal,“ selgitas Nuutmann. Eesti Meedia omandab City24 Eesti ja Läti äriüksused Kinnisvaraportaal ASi ja City24. Esimese ainuomanik on läbi haldusfirma Ilmar Kompus.
    Kuna ostetava ettevõtte käive Eestis jääb alla 2 miljoni euro piiri, ei vaja tehing konkurentsiameti luba. Seda, et üks kontsern on monopoliseerinud nüüd põhimõtteliselt terve Eesti kinnisvarakuulutuste turu, Nuutmann probleemiks ei pea.
    "Kui tuua paralleel autokuulutuste turult, siis seal on üks portaal, Auto24, mille kõrvale pole suudetud ühtegi teist autoportaali teha," viitas ta, pidades konsolideerunud turgu valdkonna eripäraks. "Turul suudab hakkama saada üks, parimal juhul kaks. Kindlasti mitte kolm. Kui Eesti Meedial on täna number 1 ja 2, siis võite ridade vahelt välja lugeda, mida me arvame, mis konkurendil sellest välja tuleb," möönis Nuutmann, viidates, et kõikjal lähiriikides on asjad sarnaselt kujunenud.

    Vaata ka Infopangast:

    Eesti Meedia AS

    Kinnisvaraportaal AS

    KV.ee ja City24.ee brände Eesti Meedia ühe katuse alla ei too ning Eesti Meedia ettevõtete juhtimisse sekkuda ei kavatse. Tehingu täpset maksumust osapooled ei avalikusta.
    Küsimuse peale, kas Eesti Meedia lõppmäng on kogu Baltikumi kinnisvaraportaalide turg vallutada, viitas Nuutmann, et kõik kolm turgu on väga erinevad. Läti on väga konsolideerunud – seal üks suur portaal SSLV, mis haldab kõikvõimalikke kuulutusi. "Paar nädalat tagasi pani Läti maksuamet nad vahepeal seisma," möönis Nuutmann. Nuutmann kiitis City24 Läti üksust, tuues välja selle suurust (omab poolt kinnisvarakuulutuste turust) ja positiivset rahavoogu, mis on Eesti Meedia juhi sõnul kontsernile väga oluline. Kuna Leedu (Eesti Meedial on seal üldkuulutusteportaal skelbju.lt) ja Eesti on Eesti Meedial kaetud, tahetigi ka viimases Balti riigis jalg maha panna.
    Ekspress Grupi juht: Linnamäe geniaalne plaan
    Ekspressi Grupi juhi Mari-Liis Rüütsalu sõnul ei ole nende jaoks midagi muutunud. "Nii nagu mõlemad portaalid olid enne meie alustava portaali konkurendid, on need ka nüüd," ütles ta.

    Äripäev kirjutas eelmisel nädalal, et meediafirma Ekspress Grupp hakkab ühes suuremate kinnisvarabüroodega looma uut kinnisvaraportaali, mis hakkab otseselt konkureerima Margus Linnamäele kuuluva KV.EE keskkonnaga. 

    Uue ettevõtte nimi on OÜ Kinnisvarakeskkond, mille üks tegevusvaldkond on kinnisvaraportaali arendamine. Ekspressile kuulub uuest ettevõttest 49 protsenti, ülejäänu kuulub hulgale kinnisvarafirmadele.

    Enamusosalust hoiab ühiselt hulk suuri kinnisvarafirmasid. Täpsemalt on 51 protsendi omanikud koondunud firmasse nimega Sadaüksteist OÜ, mille ainus juhatuse liige on Pindi Kinnisvara boss ja kinnisvarafirmade liidu juht Kalev Roosiväli. Omanikud on võrdsetes osades bürood nagu Arco Real Estate, Cke Kinnisvara, Domus Kinnisvara, Uus Maa, Pindi büroo omanikfirma Realia Group ja RE Kinnisvara Projekt. Neile kõigile kuulub valdusfirmast kuuendik.

    Küsimuse peale, et kas Ekspress Grupp oleks samuti olnud City24 ostmisest huvitanud, vastas Rüütsalu, et sellest pole mõtet rääkida. "Kõik teavad, et City24.ee oli juba enne Linnamäe kontrolli all," möönis Rüütsalu.
    Rüütsalu sõnul oli tegu Linnamäe geniaalse plaaniga: "Osta konkurent samas sektoris üles, peita see paariks aastaks variisiku omandisse, kaks aastat samas sektoris mitte midagi osta ja samal ajal toode vaikselt allavett lasta, et tema eelmise aasta käive kindlasti üle kahe miljoni euro ei oleks ja seejärel ilma konkurentsiameti loaga jändamata omanikuna kapist välja tulla," selgitas ta.
    Just see, et suuremad bürood enda reklaamid KV.ee-st välja tõmbasid ja City24 üle viisid, oligi Ekspress juhi sõnul Linnamäe kiirustamise põhjus - City24 käibe ootamatu kasv oleks võinud kogu plaani kraavi ajada.
    Seda, kui kaugel Ekspress Grupp enda kinnisvaraportaaliga on, ei saa Rüütsalu sõnul nad veel avaldada.
    Rüütsalu on seisukohal, et täielik monopol sektorile hea ei ole. Ta viitas, et seda iseloomustab ka tõsiasi, et kuus kinnisvarabürood on Ekspress Grupiga ühise portaali loomist alustanud. Kui büroode pahameel monopoolse turuseisundi pärast oli juba enne Rüütsalu sõnul äärmiselt kõrge, on see nüüd veel kõrgem. 
    „See on monopol."
    Kinnisvarabüroo 1Partner tegevdirektori ja kaasomanik Martin Vahter ütles Äripäeva sõsarlehele Delovõje Vedomostile, et tema arvates on tegu monopoliga, kutsugu Eesti Meedia seda, kuidas tahab. Vahter viitas, et Lõuna-Eesti turust kuulub küll 80% KV-le ning 20% City24-le, kuid Tallinnas on olukord vastupidine.
    1Partner ei lähe kaasa kuue suure kinnisvarafirmaga, kes Ekspress Grupiga konkureerivat portaali looma asuvad. Vahteri sõnul nad küll osalesid läbirääkimistel, kuid lõpuks otsustasid, et keskenduvad ikkagi kinnisvara, mitte portaaliäri peale.
    Ekspress Grupi juhtimisel loodavat portaali peab ta aga positiivseks sammuks. Ekspress Grupil on võimekus portaalis kuvatavat sisu turundada, viitas Vahter, kelle sõnul on selline sünergia hädavajalik.
    Küsimuse peale, et kas Ekspressi turule tulek võib kaasa tuua turu killustumise ning kinnisvarafirmad hakkavad enda kuulutusi kuvama ainult kas Eesti Meedia või Ekspress Grupi kanalites, mitte kõikjal nagu senini, vastas Vahter, et nii võib minna küll. Sestap loodab ka Vahter, et kuulutuste hinnad tõusevad evolutsiooni, mitte revolutsiooni läbi.
     
    Hämar lugu: kes omab mida?
    Margus Linnamäe ostuplaan sai teatavaks juba juunis, kui tuli teade, et Eesti Meedia on alustanud ametlikke läbirääkimisi kinnisvaraportaali City24 Eesti ja Läti üksuste ostmiseks. 
    Äripäev kirjutas siis, et arvestades, et Eesti Meediale juba kuulub ametlikult kinnisvaraportaal kv.ee, saaks Eesti Meediast hoobilt mitte lihtsalt kinnisvarakuulutuste turgu domineeriv, vaid täielikult valitsev ettevõte.
    Olukorra teeb aga huvitavaks, et konkurentide hinnangul kontrollib Margus Linnamäe City24.ee tegevust algusest peale. Nimelt on City24.ee omanik ametlikult Ilmar Kompus, kes varasemalt on vahendanud Linnamäele uudisteagentuuri BNS müüki. Ametlikult omandas Kompuse ettevõte Soome börsiettevõttelt Alma Meedia muuhulgas nii uudisteagentuuri BNS kui ka kinnisvaraportaali City24.ee. Kui BNS läks Margus Linnamäe kontserni koosseisu üsna pea, siis City24.ee on olnud endiselt ametlikult Kompuse nimel.
    Ekspress Grupi omanik Hans H. Luik ütles juunis, et tema arvates kuulub City24 juba ammu Eesti Meedia omanikule, nagu ka kv.ee. “Selline on kinnisvaraturu osaliste teadmine, ja seetõttu suuremad kinnisvarabürood ka mässama hakkasid. Kui müük oleks tegelik, küllap pakutaks portaali City24 ka Ekspress Grupile, Äripäevale ja teistele võimalikele ostjatele,” kommenteeris Luik.
    Viimases Rikaste TOPis hindas Äripäev Margus Linnamäe vara suuruseks 185,4 miljonit eurot, millega ta on jõukuselt Eestis neljandal kohal. Linnamäed on nimetatud ka sisult Eesti ainukeseks oligarhiks.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Caterpillar kohandab ootusi pärast USA ehitusbuumi jahenemist
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolt lobistas Eesti kaudu vastuseisu Euroopa platvormide direktiivile Lisatud Bolti kommentaar
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.