Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Hall kardinal kipub Narva võimu juurde tagasi

    Aleksandr Moissejev.Foto: Veiko Tõkman

    Vanglast vabanemise järel aastaid madalat profiili hoidnud endine Narva hall kardinal Aleksandr Moissejev esitas avalduse kandideerimaks Keskerakonna nimekirjas sügisestel linnavolikogu valimistel, piirkonna juhtide seas on tal nii tugevaid toetajaid kui ka vastaseid.

     Mina olen kategooriliselt vastu, et see seltsimees oleks meie nimekirjas, aga see on ainult minu seisukoht.

    Yana Toom,
    Keskerakonna Narva piirkonna esimees
    „Mina olen kategooriliselt vastu, et see seltsimees oleks meie nimekirjas, aga see on ainult minu seisukoht. Kui läheb hääletamiseks, siis mina olen vastu,“ tunnistas Keskerakonna Narva piirkonna esimees Yana Toom.
    Viimastel kuudel Narvas tasuta jagatavas 32 000-tiraažiga ajalehes Gorod aktiivselt arvamuslugusid kirjutanud Moissejev esitas avalduse Keskerakonna nimekirjas kandideerimiseks.
    „Tal on palju toetajaid seal, aga on olemas ka erakonna maine ja on olemas ka linnaelanike suhtumine ja ka seda tuleb arvesse võtta. Kui piirkonna juhatus toetab Moissejevit, siis ta kandideerib…, aga …meil ju vetoõigust ei ole ja ma seda ei tahakski. Üritame vältida praktikat, mis meil oli vanasti Edgari (Savisaar - toim) ajal, et erakonna büroos raputati nimekirjad üle ja muudeti piirkonna otsuseid. Seetõttu tuleb asi lahendada Narvas ära,“ tunnistas Toom.
    Homme varahommikul on Toom koos Keskerakonna peasekretäri Mihhail Korbiga Narvas erakonna piirkonna juhatuse koosolekul ning kindlasti võetaks seal ette ka Moissejevi küsimus.
    Narva Keskerakondlik sõpruskond aastate eest soojamaareisil. Paremal Aleksandr Moissejev, tema kõrval Fjodor Ovsjannikov ning vasakul Andrus Tamm. Nende vahel seisab linnapea Tarmo Tammiste ning kõige taga Narva Haigla juht Olev Silland.Foto: Erakogu

     Enamus neist, kes kandideerivad, tahavad kodukandi jaoks midagi ära teha ja mul on selline tunne, et ka Moissejev on sellest lähtunud.

    Mihhail Stalnuhhin,
    Keskerakonna valimisnimekirja esinumber Narvas
    Kompetentne ja tugev meeskond
    „Keskerakonna Narva piirkond läheb kohalike omavalitsuste valimistele vastu tugeva meeskonnaga, keda Narva elanikud on toetanud, keda nad usaldavad ja kes on tõestanud oma kompetentsust oma tegudega,“ teatas erakonna Narva piirkonna aseesimees Andrus Tamm augusti keskel saadetud pressiteates.
    Avalikkusele anti teada, et meeskonna esinumbriks seati linnapea Tarmo Tammiste. Eelmisest nädalast on nimekirja eesotsas aga hoopis kohalik häältemagnet, riigikogu rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin.
    Nii Tamme, Tammistet kui ka Stalnuhhinit peetakse ammusest ajast linnas Moissejevi sõpradeks ja toetajateks. Kui Tamm keerutas Moissejevi sobivuse küsimuse peale Keskerakonna nimekirjas, siis Stalnuhhini arvates ei peaks erakonna juhid Moissejevile takistusi tegema ning kõige õigem oleks lasta valijal otsustada kellegi volikogusse sobivuse või mittesobivuse üle.
    „See tähendaks, et kui karistus on kantud ja riigile ning ühiskonnale on kõik mis vaja, ära antud, siis oled sa ikka võlgu ja ma ei tea, kas elu lõpuni. Tegelikult see nii ei ole. Seaduslikku alust piirata inimese õigust kandideerida meil ei ole. Te võite seda küsimust arutada ja vastu võtta poliitilise otsuse, aga tehke siis see otsus,“ oli Stalnuhhini soovitus piirkonna juhatusele.
    Kriminaalkaristus pistise pakkumise eest
    Meenutame, et kunagi ka Keskerakonna Narva piirkonda juhtinud Moissejev sai politseiametnikule pistise pakkumise eest kriminaalkaristuse ning istus seetõttu ka vangis. Toona olid Keskerakonna Narva piirkonna juhid tema erakonnast väljaheitmisele vastu ning vastav otsus tehti partei peakontoris.
    Stalnuhhini sõnul on ta Moissejeviga kandideerimise teemadel rääkinud. „Enamus neist, kes kandideerivad, tahavad kodukandi jaoks midagi ära teha ja mul on selline tunne, et ka Moissejev on sellest lähtunud,“ märkis ta.
    Kuigi Keskerakonna Narva piirkonna esimees on europarlamendi saadik Yana Toom, siis tegeliku igapäevase otsustajana nimetavad kohapealsete võimusuhete teadjad Aleksei Voronovi. Moissejevi ja Fjodor Ovsjannikovi kriminaalasjade tõttu nende varjust esile kerkinud Voronov on saanud praeguseks Narva volikogu mõjukaimaks poliitikuks.
    Aleksandr Moissejev (vaskul), Narva linnapea Tarmo Tammiste ning volikogu liige Fjodor Ovsjannikov aastate eest puhkusereisil.Foto: Erakogu
    Võimuvõitlus ja intriigid
    Voronov on ka Narva linnale ja Narva-Jõesuu linnale kuuluva ettevõtte Narva Vesi juht. Ettevõttest on viimaste aastatega läbi käinud kümneid miljoneid eurosid Euroopa Liidu ja KIKi abiraha. Just võimumänge ettevõtte juhtimise ümber ehk plaani võtta Voronov maha Narva Vee juhi kohalt peetakse põhjuseks, miks linnapea Eduard East tehti paari aasta eest ametist lahti ning Keskerakonna fraktsioon läks volikogus lõhki. Intriigi initsiaatoriks peetav Ovsjannikov on siiani väiksemas keskerakondlaste fraktsioonis.
    Kuigi Äripäeva allikate sõnul ei ole Voronov sugugi õnnelik Moissejevi esilekerkimise üle, sest see võib tähendada praeguseks kättevõidetud võimu ümberjagamist või ka sellest ilmajäämist, siis avalikult ta seda välja öelda ei saavat.
    „Mulle on räägitud, et härra Voronov on härra Moissejevile tõdenud ja vandunud, et tema on igati poolt, aga seda tahab just nimelt Yana Toom ja ta ei saa sellega midagi teha,“ teadis aga Stalnuhhin.
    Moissejevilt ei õnnestunud kommentaari saada.
    Keskerakonna Narva piirkonna umbes 90-liikmelises valimisnimekirjas on Moissejevi kõrval kirju minevikuga inimesi teisigi. Stalnuhhin toob nende arvuks seitse, kes on saanud kas karistuse, on varem olnud või on praegu uurimise all.
    Äripäev on varasematel aastatel kirjutanud erinevatest uurimistest nii Ovsjannikovi kui Voronovi, aga ka endiste abilinnapeade Andrei Filippovi ja Sofja Homjakova suhtes. Ka praegune Keskerakondlasest volikogu esimees Aleksandr Jefimov on kohtuliku uurimise all, juulis mõistis Viru maakohus ta süüdi korduvas kelmuses haigushüvitise väljapetmisel.  
    Keskerakonna Narva piirkonna aseesimehe Andrus Tamme (paremalt teine) sõnul on tal viimasel ajal kokkupuuteid Aleksandr Moissejeviga (vasakul) minimaalselt. Pilt on tehtud aastate eest ühisel puhkusereisil, kus olid ka linnapea Tarmo Tammiste (paremal), Narva Haigla juht Olev Silland (keskel) ning volikogu liige Fjodor Ovsjannikov.Foto: Erakogu

     Eks te teate ise ka seda Voronovi tausta piisavalt hästi. Ma ei pea siin poolt sõnagi midagi ütlema.

    Andrus Tamm,
    Keskerakonna Narva piirkonna aseesimees
    Tamm: Viimasel ajal on Moissejeviga kokkupuuteid minimaalselt
    Keskerakonna Narva piirkonna aseesimees Andrus Tamm jäi Moissejevi teemal kidakeelseks, öeldes, et nimekirjaga tegeleb teine aseesimees Aleksei Voronov.
    Järgneb intervjuu Tammega:
    Kas Moissejev kandideerib Keskerakonna nimekirjas? Ma ei saa midagi ütelda, sest ma ei tegele nende nimekirjadega.
    Kes sellega tegeleb? Meil on Aleksei Voronov selle jaoks, tema on võtnud selle rolli.
    Kuigi teie olete piirkonna aseesimees? Jaa, aga tema on seda samamoodi. Meil on kolm aseesimeest.
    Kas siis üks aseesimees tegeleb ja teised ei teagi, kes nimekirja lähevad? Noh, siin on neid inimesi nii palju ja erinevaid inimesi. Osaga olen ka mina tegelenud, siin vanadest tuttavatest aegadest, aga põhiliselt on nimed ja avaldused Voronovi käes.
    Kas nimekiri on esitatud erakonna juhatusele? Ei, minu teada ei ole. Ma tean, et pidi saadetama, aga ma ei oska öelda, kas saadeti või mis sellega tehti.
    Aga teie isiklik seisukoht, kas Aleksandr Moissejev sobiks KE nimekirja või mitte? No, ma ei kommenteeriks seda asja.
    Küsin seetõttu, et tema taust on ju nagu see on ja oleks väga kummaline, kui ta nimekirja pannakse? Noh, mis ma oskan ütelda… Kõikides erakondades on väga huvitavaid inimesi ja erineva taustaga inimesi – IRLis ja Savisaare nimekirjas. Lugesin, et keegi KGB taustaga on Savisaare nimekirjas. Mis seal Reformierakonna nimekirjas veel tulla võib… #ks valimiste ajal on igasuguseid asju. Ma ei oska selle koha pealt praegu küll midagi…
    Aga olete te Moissejeviga kokku puutunud ja tema kandideerimisest rääkinud? Mm...mul on temaga kokkupuuteid viimasel ajal minimaalselt.
    Kuigi ta on kohalikus ajalehes Gorod hästi aktiivselt sõna võtnud viimasel ajal? Jah. Ma olen näinud neid artikleid küll. Inimene võib kirjutada, mida tahab. Meie kohtumised on olnud suhteliselt minimaalsed. Ma kohtun üldse erinevate inimestega. Kuna ma poliitikaga tegelen, siis puutun kokku igasuguste inimestega, nii meeldivate kui ka teistsugustega.
    Praegu te ei kinnita ega lükka ka ümber, et ta võib Keskerakonna nimekirjas olla? Ma ei kommenteeri. See ei ole praeguse seisuga minu ala.
    Kuigi teie saatsite augusti keskel pressiteate, et Keskerakonna Narva piirkonna esinumber on Tarmo Tammiste? Mind oli volitatud pressiteadete kirjutamiseks.
    Kas see info, et teil on nii Moissejevi küsimuses, kui ka veel mõne persooni küsimuses üsna suur vastasseis erakonnas? Mina olen näinud vastasseisu seoses ainult ühe liikmega, keda tõepoolest ei tahetud, kuna ta töötab volikogus erakonna liikmetele vastu. See on ka avalikult välja öeldud. Aga rohkem midagi praeguse seisuga ei ole.
    Viidatud on pigem Voronovile, kes ei soovi teatud isikute naasmisele volikogusse, kes võiksid tema praeguse positsiooni ära võtta? See on Voronovi mure (naerab), mismoodi tema siin midagi teeb ja kokku lepib. Eks te teate ise ka seda Voronovi tausta piisavalt hästi. Ma ei pea siin poolt sõnagi midagi ütlema.
    Kas need vastuolud, mis päädisid volikogus kahe Keskerakonna fraktsiooni tekkimisega, on ületatud? Need on peaaegu ületatud ehk siis, neljast inimesest kahega enam probleeme ei ole. Kahega nagu on, aga polnud mõtet mingit lahendit teha, et kedagi fraktsiooni tagasi võtta, sest valimised on liiga lähedal ja ootame valimistulemused ära ja siis saab juba edasi vaadata, kuidas elu hakkab edasi minema.
    Need inimesed kandideerivad teil nimekirjas ka? Mitte kõik.
    Aga kas Fjodor Ovsjannikov kandideerib? No ma ei kommenteeri neid asju, sest nagu ma ütlesin, nimekirjadega tegeleb meil Voronov.
    Mihhail StalnuhhinFoto: Indrek Susi
    Stalnuhhin: See oli kuritegelikult suur rumalus
    Riigikogu rahanduskomisjoni esimehe, Keskerakonna Narva valimisnimekirja esinumbri Mihhail Stalnuhhini arvates oli nende nimekirjas kandideerida sooviva Moissejevi poolt politseinikule pistise pakkumine pigem suur rumalus kui kuritegu.
    Järgneb Stalnuhhini kommentaar:
    "Moissejev on oma karistuse ära kandnud. See oli rumalus, see ei olnud niipalju kuritegu, kui kuritegelikult suur rumalus. Mina pole elus kellelegi midagi tasku toppinud ega kelleltki midagi võtnud. Aga ma saan aru nendest ärimeestest, kes surve all tegutsevad ja ei tea, mida teha ja otsivaid kergemaid väljapääse, sest kaevata võid ükskõik kui kaua, mingit kasu sellest pole. Tema on oma karistuse saanud ja otsustagu valijad, mis ja kuidas.
    Olen Moissejeviga kohtunud ja rääkinud tema poliitikasse tulekust. Kunagi 1994. aastal tõsteti Narvas kommunaaltariife. Mina olin siis võimukoalitsioonis ja ei näinud ühtegi põhjendust hinnatõusule. Paugutasin siis ust ja läksin suure käraga minema. Mõned aastad hiljem sain aru, et ma ikka ei saa ilma valijate huvide kaitsmiseta läbi. Arvan, et ma ei ole ainus selliselt mõtlev inimene. Enamus, kes kandideerivad, tahavad kodukandi jaoks midagi ära teha ja mul on selline tunne, et ka Moissejev on sellest lähtunud."
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.