Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uus tulija kohast Rikaste TOPis: ma ei ole rahul

    Rikaste TOPi uute tulijate seas on perekond, kellele andis tugeva tulemuse tulu taasinvesteerimine firmadesse. Peale nende leiab tabelist lähedaste tööga jätkajaid ning siin paarkümmend aastat tegutsenud Rootsist pärit pesuärimehe.

    Vaata ettevõtteid Infopangast:

    Tatoli Grupp OÜ

    Esoni OÜ

    „Ma ei ole rahul,“ muheles esimest korda Rikaste TOPi jõudnud põllumajandustehnika müüja Tõnu Nõmmsalu küsimusele peale, kas on 197. kohaga rahul. „Esimene on hea koht,“ selgitas Nõmmsalu rahulolematust ja lubas edetabeli tipu nimel tööd teha, kuigi muigas, et järgmiseks aastaks ilmselt ei maandu esikohal. Rikaste TOPis figureerimisest arvab ta vaid üht: „Pole paha, nagu klassikud on öelnud.“
    Tartumaa ettevõtja Nõmmsalu on edetabelis 15,5 miljoni euroga, samal kohal asuvad ka õde Kärt ja ema Tähte. Peale nende on perekonnast esindatud Mait Nõmmsalu, kes saavutas 175. koha 17,7 miljoni euroga. Tõnu Nõmmsalu on venna Maidu, õe Kärdi ja ema Tähtega ettevõtete Tatoli Grupp ja Esoni omanikud. Esoni arendab kinnisvara ja müüb Tartus tütarfirma Carring kaudu Opeleid. Carringu aktsiad ostsid Nõmmsalud kaks aastat tagasi. Tatoli Grupi tütarfirma Tatoli müüb põllumajandusmasinaid ja varuosasid, samuti paigaldab teraviljakuivateid. Valdusfirma on investeerinud ka näiteks võlakirjadesse ja väärtpaberitesse.
    Alusepanija isa

    Kas seal just täit tõde on, aga ülevaate Eesti elust annab.

     

    Hannes Kirs
    Venemaalt toodud põllumajandustehnika müügiga alustas kolme venna-õe isa, nüüdseks manateele lahkunud Jaak Nõmmsalu. Tasapisi läks see üle läänest pärit tehnika müümisele. Vennad on firmas tegutsenud 23 aastat. „Alustasime nullist. Nüüd oleme siia välja jõudnud,“ sõnas Nõmmsalu. Vennad juhivad ettevõtteid, õde Kärt Nõmmsalu on raamatupidaja rollis ja pensionil ema Tähte Nõmmsalu istub nõukogus.
    Ettevõtete edukuse taga seisab Tõnu Nõmmsalu kirjeldusel, et tulud lähevad tagasi firmadesse. Kõige tähtsam on liigselt mitte kulutada, tõdes Nõmmsalu. Ära on jäänud näiteks kopsakad dividendimaksed. Selle asemel investeeritakse tehnikasse, hoonetesse ja kaupa. „Raha kasvatab raha,“ põhjendas Nõmmsalu ja kirjeldas, kuidas nad on läinud ka hoonete omamise, mitte üürimise teed. „Nagu McDonald'sil on üle maailma oma kinnisvara, kõige magusamates kohtades üldse.“
    Kliente, kes põllumajandustehnikat ostavad, on Nõmmsalu hinnangul juurde tulnud, kuigi viimased paar aastat on põllumeestele rasked olnud. Ja põllumehed on just need, kelle heaolust Nõmmsalude perefirma rahakott sõltub. „Seepärast ongi hea meel, et vaatamata põllumeeste raskemale elule on siiski käibe kasv olnud,“ imestas Nõmmsalu ja meenutas, et eelmisel aastal said põllumehed poole vähem saaki kui aasta varem. „See võiks tähendada, et käive kukub talunikel poole võrra, mistõttu lükatakse investeeringud mõneks ajaks edasi. Hädavajalikke oste tehakse, aga sadu tuhandeid maksvaid masinaid ei hakata ostma. Meil on õnnestunud turuosa teistelt võtta ja talunikud on saanud Euroopast lisaraha, mis on toonud tõusu.“
    Kus siis elavad kõige rikkamad põllumehed? Nõmmsalu peab pausi ja kostab esmalt, et keeruline öelda. Seejärel nendib, et ilmselt Kesk-Eestis, kus on suuremad põllud ja tasasem maa. Teisest äärmusest leiab Ida-Virumaa peamiselt selle kui tööstuspiirkonna ajaloo tõttu.
    Kui head palka suudab Tatoli töötajatele maksta? Üle keskmise, vastab Nõmmsalu. Alla tuhande euro saavad ettevõttes vähesed. Küll aga tuleb uusi töötajaid juurde võtta, kuigi see pole lihtne – on kujunenud väike tööjõupuudus. Asju saaks firmas efektiivsemalt ajada, usub Nõmmsalu, mistõttu ongi uusi inimesi vaja.
    Ülevaade Eestist
    Rikaste TOPis on värskeid nimesid veel. 107. kohalt vaatab vastu Hannes Kirs, kelle vara väärtuseks hindas Äripäev 26,5 miljonit eurot. Kirs on Rikaste TOPi sisuga kursis. „Selline lõbus ajaveetmisvõimalus. Olen ikka vaadanud,“ lausus Kirs. „Kas seal just täit tõde on, aga ülevaate Eesti elust annab.“

    Vaata ka Infopangast:

    Hannes Kirs

    Äripäev ei ole Kirsi sõnul tema ettevõtlusvara väärtuse arvutamisel mööda pannud. „Täiesti aus number,“ kommenteeris ta, et ei tunne ennast edetabelis ei rikkama ega vaesemana. „Alati võiks olla rohkem,“ ütles Kirs ja puhkes naerma. „Ei, tegelikult on väga hästi,“ kinnitas ta. „Oluline on, et töö, keskkond ja inimesed meeldivad.“
    Kirs on seotud kaubanduskinnisvaraga, tuntumad neist on Tartu Lõunakeskus ja Balti jaama turg. Varem kuulus Hannes Kirsi nimel olev vara tema isale Aleg Kirsile. Tema asutas koos Väino Põllumäega aastaid tagasi praeguse Astri ärigrupi.
    Hannes Kirsi sõnul ei loobunud isa varast, vaid andis talle edasi, mis näitab usaldust. „Meil on isaga väga hea suhe olnud, oleme teineteisega arvestanud. Sisseelamisega ei ole probleemi olnud. Oleme kõike samamoodi näinud – revolutsiooni ei tule.“
    Eriti rahul on Kirs Balti turu käimaminekuga, nimetades seda mitte ainult turuks, kuid ka kogukonnakeskuseks. „Selle võlu on, et tegime midagi, mida enne turul ei olnud.“ Kaubanduskinnisvara valdkonnas on olukord hea, märkis Kirs. Kriitilisemaks võib see millalgi muutuda ehk ainult Tallinnas, kui kõik uued projektid punkti saavad. „Siis hakkab turg küllastuma,“ ennustab Kirs.
    Graanul Investi suuromaniku Raul Kirjaneni tabelivõidu üle tunneb Kirs rõõmu. „Tore, et meil on inimesi, kes tahavad Eesti elu ja ettevõtlust nii jõudsalt arendada.“

    Ma ei ole midagi kartnud ning alustasin igal pool sinisilmselt.

    Peter af Buren
    Juba vabastas koha
    Kirsist eespool asub Rikaste TOPis Ave Habakuk, samuti edetabeli uus tulija. Vara on 92. kohal asuval Habakukel 29,4 miljoni euro väärtuses. Talle kuulub 97,5% valdusfirmast Revor Systems, mis on näiteks Estonian Business School Groupi suuromanik. Varem kuulus see ettevõte Ave Habakuke vanaisale Madis Habakukele, kes möödunud septembris lahkus manalateele.
    „Tuttav märkas,“ kostis Ave Habakuk, kuidas sai enda edetabelisse pääsemisest teada. „Ütles, et oli rõõm näha tuttavaid nimesid.“
    Vahepeal aga on varaga muutused toimunud. „Tegelikult ma vabastasin mõnda aega tagasi koha Rikaste TOPis,“ sõnas Habakuk. „Olin ajutiselt pärandivara hoidja,“ selgitas ta. „Aasta esimeses pooles anti varad üle Madis Habakuke sihtasutusele, mille mõte on arendada innovatiivset ja sotsiaalselt vastutustundlikku ettevõtlust EBSi gümnaasiumi ja ülikooli näol.“
    Rikaste TOPi jõudis esimest korda ka rohkem kui veerandsada aastat äri ajanud rootslane Peter af Buren, kellele kuulub Eestis ettevõte Õnn, mis valmistab Lasnamäel Miss Mary of Swedeni kaubamärki kandvat naistepesu. Rikaste TOPis on Buren 178. kohal varaga, mille väärtus küündib 17,5 miljoni euroni. „Minu suurim eelis oli valmidus suuri riske võtta. Ma ei ole midagi kartnud ning alustasin igal pool sinisilmselt,“ rääkis Buren Äripäevale kaks aastat tagasi.
     
    Kes on Rikaste TOPi värsked liikmed?
    Margus Reinsalu, 77. koht ja vara väärtus 34,5 mln eurot
    Rikaste TOPi tagasi jõudnud Margus Reinsalu KC Grupp pani omal ajal 10 mln eurot Maroko kinnisvaraprojekti, kuid kinnisvarakrahh tõmbas arendusele pidurit.
    Ave Habakuk, 92. koht ja vara väärtus 29,4 mln eurot
    Talle kuulub 97,5% valdusfirmast Revor Systems OÜ, mis on ka Estonian Business School Group ASi suuromanik. Varem kuulus firma Ave Habakuke vanaisale Madis Habakukele.
    Hannes Kirs, 107. koht ja vara väärtus 26,5 mln eurot
    On omanike seas mitmes kaubanduskinnisvaras, tuntum neist Tartu Lõunakeskus. Varem kuulus vara Hannes Kirsi isale Aleg Kirsile, Astri ärigrupi loojale.
    Rein ja Lea Tallermo, 164. koht ja vara väärtus 19,2 mln eurot
    Taas tabelisse pääsenud kinnisvaraarendajad, kellele kuulub valdusfirma RLT Invest. Lisaks tegelevad elukondliku kinnisvara arendamisega – said valmis korterelamu Tallinnas Poska tänaval.
    Mait Nõmmsalu, 175. koht ja vara väärtus 17,7 mln eurot
    Tema suurim vara on Tatoli Grupp, mis müüb põllumajandusmasinaid ja paigaldab viljakuivateid. Teine firma Esoni arendab kinnisvara ja müüb tütarfirma kaudu Opeleid. Lisaks kuulub talle ettevõte Taimistu, mis kasvatab teravilja.
    Peter Af Buren, 178. koht ja vara väärtus 17,5 mln eurot
    Eesti üle 25 aasta tegutsenud Rootsist pärit pesuärimees, kelle ettevõte Õnn valmistab Miss Mary of Swedeni kaubamärki kandvat naistepesu.
    Liana Timerbaeva, 193. koht ja vara väärtus 16 mln eurot
    Naftatöötlemistehastele keemilisi lisandeid vahendava Indore Chemicali uus omanik. Elab Šveitsis.
    Tähte, Kärt ja Tõnu Nõmmsalu, 197. koht ja vara väärtus 15,5 mln eurot
    Koos Mait Nõmmsaluga Tatoli Grupi ja firma Esoli omanikud.
     
     
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Caterpillar kohandab ootusi pärast USA ehitusbuumi jahenemist
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolt lobistas Eesti kaudu vastuseisu Euroopa platvormide direktiivile Lisatud Bolti kommentaar
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.