Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    ERRi juht: oleme saanud lubada endale elada mulli sees

    ERRi juhatuse esimees Erik RooseFoto: Andras Kralla

    Tegelikult ju ei pea muutuma, aga muutume me sellepärast, et ümbritsev keskkond muutub ja me ei saa selle eest pead liiva alla peita, tunnistas ERRi juht Erik Roose.

    "Rahvusringhäälingus on lisaks aastatepikkusele mantrale, et raha ei ole piisavalt, tõsi ka see, et raha on rohkem kui erameedial kokku," rääkis Roose Äripäeva raadiole. "Mõnes mõttes - heas mõttes - on ringhääling saanud lubada endale elada mulli sees. Pole väga pikalt olnud sellist kohta, mille puhul peaks kindlasti tegema valulisi valikuid."
    Meedia puhul muutub tarbijakäitumine koos põlvkondade muutusega. "Nüüdseks on tegelikkus ja mullisisene elu üksteisest üha kaugenenud, mis kajastub selles, et lineaarset meediat, eeskätt televisiooni ja raadiot, tarbib üha vähem inimesi. See on ka eraõiguslik trend," nentis ERRi juht.

    Sündinud 1968 TallinnasLõpetanud Nõmme gümnaasiumi, Tallinna Tehnikaülikooli ehituse ökonoomika erialalETKVL, Eesti Erastamisagentuur, UKU, erinevad ametid 1991-1996Mainori majanduskool, lektor 1991-2001Eesti Ekspressi peadirektor 1996-1998Postimehe/AS Eesti Meedia ärijuht, peadirektor, müügidirektor 1998-2016Trio LSL raadiogrupp, müügidirektor 2016Alates 1. juunist Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse esimees

    Rivaliteedid majas sees
    Rahvusringhääling on eriline meediaorganisatsioon, rõhutas Roose. "Erinevalt kõikidest teistest on meil Eesti rahvusringhäälingu seadus, mille järgi me tegutseme. Ja seadus on nii loodud, et otsused ja protsesside tööjaotus on juhatuse ja osakonna ja toimetuse juhtide ja nõukogu ehk omanike esindajate vahel üsna selgelt jaotatud."
    Ometi sattus ERR hiljuti avalikkuse tule alla seoses ühe skandaalse koondamisega "Aktuaalses kaameras", millest omakorda vallandus kriitikalaviin. Roose sõnul on majas sees vaja rohkem usaldust ning veidi rohkem seletada muutusi ja vajadusi muutuseks. Paraku see kõik omakorda aeglustab tempot.
    "Eks seal on erinevad rivaliteedid majas, aga üldine arusaam on see, et muutusi on vaja. Ka Ekspressis avaldatud töötajate pöördumises nõukogu poole toonitatakse, et me tahame muutusi, me ei ole muutuste vastu. Ma isegi ei saa täpselt aru, mille vastu siis ollakse," imestas Roose.
    Suuremad formaalsed muutused on ERRis toimunud koos enamike põhikohtade formeerimisega: uuele struktuurile tuli leida võtmetegijad, mis on Roose sõnul suuresti tehtud. Nüüd algab töö sektsioonides. "Muutusi on viie kuu jooksul olnud palju," rääkis Roose oma ametis oldud ajast. "AK toimetus oli esimene pikas reas, kes soovis tungivalt rohkem mõtteaega."
    Muudatuste mõte
    Teletoimetuse struktuuride muutuse üks mõte oli Roose sõnul, et ERRis ei oleks 8-9 pisikest toimetust 3-30 inimesega ja väga erinevate nõudmiste, suutlikkuse ja mahtudega, vaid oleks kolm suurt toimetust ehk uudistetoimetus, päevakajaliste saadete toimetus ja elamussaadete toimetus. Tema sõnul tekibki efektiivsus kohas, kus nii kultuuri- kui haridustoimetuse töötajat saab kasutada ühises töövoos.
    Läinud aastal sai ERRist palka umbes 1400 inimest, kellest paljud on tööl lepinguga. Samas on palju neid, kes käivad majas võib-olla 1-2 korda nädalas ja on põhipalgal. Roose sõnul tuleb kogu see ahel tervikuna üle vaadata.
    "Meie tugev eelistus on kindlasti see, et garanteerida täiendav ja piisav töökoormus neile, kes on palgal. Võib-olla võtta ka osa lepingulisi põhipalgale ja teistega jälle vastupidi. Paindlikkust töösuhetes, mida töölepinguseadus ette näeb, on vähe kasutatud," tunnistas ta.
    Kui aga rääkida palkadest, siis sellele kulus ERRis eelmise aasta eelarvest 54,8 protsenti. "Tuleb arvestada sellega, et eriti televisiooni, aga ka raadio tootmine on kulukas. Eriti kui ta tehakse vanade investeeringute baasilt ehk et televisiooni programmi tootmiseks pole raha pikki aastaid juurde antud," rääkis Roose. "Selline planeerimismeetod on viinud selleni, et meil aastaid on kolm kuud suvel televisioonid kordussaated. Meil on vaja rohkem raha programmidesse, et teha paremaid programme. Investeerinud on meil pidevalt alarahastatud."
    Kelle laulu laulab?
    ETV vaatajale pole kindlasti märkamata jäänud see, et mitme programmi puhul on näha lisarahastajaid (näiteks Liivimaa lihaveis), mida võib käsitleda sisuturundusena. Kes selliseid lepinguid sõlmib?
    "See on üks asi, mis võiks ja peaks muutuma," oli Roose veendunud. Ta kirjeldas senist, viimase kümne aasta praktikat, mis on käinud nii, et kõigepealt lepitakse kokku enam-vähem mingid programmimahud. Seejärel ütleb ETV juht, et tahaks umbes sellist uudistesaadet ning annab produtsendile selleks mingi summa. Summa raames toimetab produtsent omatahtsi ja sõltumatult. "Võib-olla see sõltumatus ongi juba nii suur, et ka produtsendid, keda on meil majas kahekohaline number, tulevad oma ettepanekutega," nentis ta.
    Kui idee on huvitav, aga majas raha ei ole, siis produtsent ütleb, et leiab selle raha. Roose hinnangul võiks sel juhul olla mõõdik pigem kvalitatiivne. "Kui meil ei jätku raha, pool päevast on kordused, eetris on tühja ruumi ja keegi tuleb hea ideega, siis võetakse see ju vastu."
    Aga legend lisaraha ümber on suurem, kui see asi tegelikult on, rõhutas Roose. Summad, mis seal liiguvad, on 3-4 protsenti aastaeelarvest. Loomulikult talle meeldiks, kui see paar protsenti tuleks riigilt juurde…
    Rääkides aga sponsoritest ja sisuturundusest, siis on saate lõputiitrites ikka öeldud, kes abistas, rahastas ja toetas, selgitas Roose. "Enamus lisasaadetest programmis on tegelikult rahastatud ministeeriumite poolt, kes tahavad mingile spetsiifilisele rühmale juhtida tähelepanu. Igas ministeeriumis on selleks oma PR-osakonnad ja vahendid."
    Leedukate huvitav mudel

    ERRi tänavuseks eelarveks on planeeritud 36,99 miljonit eurot ning tuludeks koos omatuludega 37,05 miljonit eurot (eelmisel aastal eraldati riigieelarvest ERRile 30,30 mln eurot).Riigieelarvega määratud põhitegevuse toetus on 30,72 mln eurot (0,42 mln rohkem kui eelmine aasta).Sihtotstarbelised eraldised riigieelarvest investeeringuteks on 2,52 mln eurot, millest0,3 mln läheb uue ülekandejaama teiseks makseks;0,4 mln uudistemaja remondi lõpetamiseks;0,15 mln eurot IT investeeringuteks.

    Samas kõlab veidi imelikult jutt, et raha ei jätku, kui eelarvesse tuleb niigi ligi 40 miljonit riigilt ning lisaks annavad raha veel ministeeriumid ja sihtasutused? "Ka sellepärast peame me efektiivsed olema," selgitas Roose. "Ma ei pea hetkel mõistlikuks minna, käsi pikal, ja küsida lisaraha. Kõigepealt tuleb meil endal tuba korda teha. Uudistetoimetuse ühendamisel on ERR olnud väga edukas. Viimase kahe nädalaga on sellest jäänud vale mulje, kuid see on toimunud juba eelmise juhatuse ajal." Roose sõnul on "Aktuaalne kaamera" jäänud võib-olla natuke ebaõiglaselt kõrvale uudistetoimetuse teiste protsesside juures, mis on läinud väga edukalt.
    Küsimus on tema sõnul laiem - kas, kuidas ja millises vormis on üldse vaja avalik-õiguslikku ringhäälingut kui sellist, mis on olemas kõikides Euroopa riikides. "Kindlasti ei saa öelda, et ERR on selle tõttu kõige kuulatavam, et meil on kõige rohkem raha. Meie eelarve on 35 miljonit eurot. Soome YLE eelarve on 508 miljonit," tõi Roose kõlava näite. Kui võrrelda seda rahvaarvu või riigieelarve arvuga, siis Eesti maksumaksja maksab nii absoluudis kui suhteliselt väga vähe, selgitas Rooose.
    Aga tulles võrdlustega veidi rohkem tagasi maa peale, nentis Roose, et Läti rahvusringhääling saab eelarvest sisuliselt sama summa ja nende vaatajate-kuulajate numbrid on palju väiksemad.
    "Leedu läks eelmisel aastal, kui ma ei eksi, üle teisele rahastamismudelile, kus seoti ära promillide-protsentidega rahastamine aktsiisist ja tulumaksust, mis olid üle-eelmise aasta põhjal võetud ülejärgmiseks aastaks," rääkis Roose ja jätkas: "Selle mudeli puhul oli täpselt teada, mis oli eelmise aasta riigieelarve ja on stabiilne rahastamine. Alati võib ka öelda, et 1,5 protsenti on palju - teeme 1,4. Situatsioonis, kus see juba toimub, ütlen, et jälgime hoolega Leedu mudelit. Aga esimesed märgid näitavad, et see mudel on väga mõistlik."
  • Hetkel kuum
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Jeen saavutas 34 aasta madalaima taseme, analüütikud ootavad valitsuse sekkumist
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Jaapani jeen langes kolmapäeval 34 aasta madalaimale tasemele, nõrgenedes USA dollari suhtes kuni 151,97-ni, mis on tekitanud turul küsimusi valitsuse sekkumise kohta Jaapani valuuta toetamiseks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Läti keskpank tõmbas kasvuprognoosi allapoole
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Läti Pank korrigeeris selle aasta majanduskasvu prognoosi ja näeb nüüd, et riigi majandus võiks sel aastal kasvada 1,8 protsenti.
Kohus nõuab ettevõtjalt äritüli keskel sadu tuhandeid eurosid
Ärimees Priit Kotkase ettevõtetel tuleb kohtuotsusega maksta pea 200 000 eurot ettevõttele, kus ta on teiste omanikega aastaid tülitsenud.
Ärimees Priit Kotkase ettevõtetel tuleb kohtuotsusega maksta pea 200 000 eurot ettevõttele, kus ta on teiste omanikega aastaid tülitsenud.