Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Bitcoin trügis suurte poiste mängumaale

    Pühapäeva öösel hakati Chicago börsil kauplema bitcoini-futuuridega. Pretsedenditu huvi lõi esmalt börsi kodulehe rivist välja ning kergitas seejärel lühima futuuri hinna avamishetke 15 850-lt viivuks lausa 18 850 dollarile.

     Bitcoinist on saanud religioon. See on tõenäoliselt antropoloogiline eksperiment.

    Salvis Lapinš,
    Olainfarmi juht
    Aastaga ligi 16 korda tõusnud krüptovaluutale loodud futuuridega loodetakse jaeinvestorite kõrval pildile ka institutsionaalseid tuua. Sisuliselt tähendavad futuurid seda, et kauplejad saavad panustada „tulevikule“ – ja öelda, milline võiks olla bitcoini hind kuu, kahe või kolme pärast. Samal ajal ei pea selleks kaupleja ise „füüsiliselt“ bitcoini omama.
    Krüptorahaliidu juhatuse liikme Asse Sauga sõnul võib futuuride turuletulek mõjuda maailma populaarseima krüptoraha hinnale kahel moel: kas kasvatada usaldusväärsust ning seeläbi tõsta suurinvestorite nõudlust bitcoini järele või hoopistükkis anda hoogu hinna langusele ning suuremale korrektsioonile. Futuuridega saab kaupa teha mõlemal juhul, märkis Sauga. „Ilmselt saame näha ka väga suuri hinna manipuleerimise katseid,“ tõdes ta.
    „Ei tohiks minna emotsioonidega kaasa, minna paanikasse. Tasub säilitada kainet meelt ja kriitilist mõtlemist, eelkõige trollide (valeinfo levitajate – toim) ja kuulujuttude suhtes,“ andis Sauga nõu.
    Lühim risk populaarseim
    Futuurid on omajagu kriitikat saanud. „Ühekuine leping kaupleb umbes 11protsendise preemiaga alusvaraks oleva bitcoini suhtes ja minu jaoks on see selge indikaator, et nende kahe turu vahel puudub seos,“ ütles varahaldusgigandi Robeco investeeringute juht Lukas Daaldler Reutersile. Peljatakse ka, et futuurid avavad ukse lühikeseks müüjatele, mis bitcoini-mulli lõhkema panna võib. Kuid: bitcoin on aastaga tõusnud ligi 16 korda, nii et selle sära väikestele jaeinvestoritele on raske alahinnata.
    Samal ajal kui bitcoini suhtes on paljudel veel reservatsioonid, on selle aluseks olev plokiahela-tehnoloogia hulganisti fänne leidnud. Äsja tegi ebatavalise otsuse Prantsusmaa: Reutersi andmetel teatas riik reedel, et lubab kauplema kõik mittelistitud väärtpaberid, mis plokiahelat kasutavad.
    Rongil on veel kohti
    Eurosid bitcoinideks vahetavate "pangaautomaatide" või ATM-ide haldaja DeCrypto juhatuse liikme Aleksei Galini arvates pole veel hilja bitcoini rongile astuda. Seda aga juhul, kui investoril või spekuleerijal on mitu aastat aega oodata, tõdes ta. "Kiiretele investeerijatele, kes tahavad poole aasta jooksul raha tagasi saada, minu arvates praegu parim aeg ei ole," lisas ta.
    Aleksei Galini arvates võib bitcoin mulli lõhkedes langeda 9000-10 000 dollari tasemele.Foto: Aleksei Galin

    Ethereum

    Monero

    Neo

    IOTA

    ARK

    Just lähimate kuude jooksul on Galini arvates oodata suuremat kukkumist. "Ei ole võimalik, et kiirele tõus samal tasemel jätkub. Mingi stabiliseerumine tuleb, kuid ma arvan, et kui kukub, siis 9000-10 000 dollari tasemele."Võimalusi, mis võiks bitcoini hinna suure languse kaasa tuua, on Galini sõnul mitu – nii regulatiivsed sammud, suuromaniku või -omanike äkiline soov korraga palju müüa ning ühtlasi ka suurem börsi kukkumine. Pikaajalise vaatega investoril kukkumist oodata Galin aga ei soovitanud. "Muidugi on parem osta, kui on odavam, aga ma ei näe, et pikemas perspektiivis see suurt mõju omaks," arvas ta.
    Bitcoini kõrval näeb Galin kõrge potentsiaaliga investeerimisvõimalusi ka konkureerivates krüptovaluutades. Eelkõige soovitas ta aga vaadata turukapitulatsioonilt suurima kümne krüptovaluuta poole. "Näiteks Ethereumil on hea idee ja meeskond. Näen, et terve nende blockchain töötab tuleval aastal veel paremini kui tänavu. Usun sellesse, mida nad teevad," rääkis Galin, tuues teise perspektiivika valuutana välja Monero.
    Väikeinvestor: väljun viimases peatuses
    Enda raha viite altcoini (ühisnimetaja krüptovaluutadele, mis pole bitcoin – toim) investeerinud hobiinvestori Andreas Vellingu sõnul lähtub ta mündi valikul kahest kesksest põhimõttest. Esmalt, et vastaval coinil oleks selge turunišš, ehk probleem, mida ta lahendab. Teiseks, et mündi taga seisaks tõsiseltvõetav kommuun, kes selle edusse usub.
    Algselt müntide vahel raha võrdselt paigutanud Vellingule on üheks kasuimlikumaks investeeringuks osutunud IOTA krüptovaluuta, millesse paigutatud raha on tänaseks seitsmekordistunud. "Inseneriõppes tuli igas tööstuse tulevikku puudutavas loengus jutuks internet of things (asjade internet – toim). IOTA on valuuta, mida hakatakse loodetavasti süsteemis rahaasjade ajamisel kasutama," selgitas Velling. Ka bitcoini kummitav skaleerimisprobleemi on IOTA loojad enda sõnutsi lahendanud, asendades blockchaini konkureeriva süsteemiga Tangle, märkis Velling. Eelpool välja käidud argumentide järgi on Velling investeerinud ka Monero krüptorahasse, mis erinevalt enda suurematest õdedest ja vendadest, suudab kasutajale tagada totaalse anonüümsuse.
    Vellingut on ajendanud bitcoinist mööda tüürima väga pikad tehingute ootejärjekorrad ning kõrged vahendustasud. Samuti pole bitcoin enam kuidagi võimeline Vellingu sõnul täitma eesmärki, milleks ta algselt loodi. Lühiajaliselt Velling krüptorahaga ei spekuleeri. "Ma loodan, et blockchaini tehnoloogiast kujuneb reaalselt midagi suurt. Katsungi ära oodata hetke, mil ma ei pea krüptovaluutat tagasi eurodeks vahetama, vaid saan seda otse tarbimisel kasutada," selgitas Velling.

    Kui leiliruumis peaks aga minema kuumaks, tuleb arvestada et väljapääsu uks võib olla kitsas ja tuleb maksta mänguvõlu eest lõivu.

    Tõnu Palm,
    Luminor Eesti peaökonomist
    Ta viitas, et kuna ta on äsja tööturule sisenenud noor inimene, näeb ta ka investeerimisel võimalusi keskmisest suuremaid riske võtta. "Kui sellest midagi ei saa, siis ei saa. Sellega peavad kõik krüptorahasse investeerijad arvestama," sõnas Velling, kelle sõnul on tal ka selge siht hakata edaspidi krüptorahaportfelli kõrvale ka traditsioonilist investeerimisportfelli üles ehitama.
    Parem kui loterii
    Bitcoin ei ole senini muutumas osaks igapäevasest majandusest, parafraseeris Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm Wall Street Journali majandusblogi Moneybeat toimetaja Paul Vigna sõnu.
    „Kuigi bitcoin ei täida kõiki usaldusväärse, transparentse ja turvalise raha funktsioone, pakub ta nii mõnelegi ohtralt värvikaid võimalusi sõita ameerika mägedel, mis senini on valdavalt üles rühkinud,“ sõnas Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm.
    Palm märkis, et neile, kelle on riskimiseks raha, jätab bitcoin loteriist huvitavama mulje – kuna spekulatiivset raha siseneb pidevalt turule juurde, on aga tõenäosus võita suurem, leidis ta. „Kui leiliruumis peaks aga minema kuumaks, tuleb arvestada et väljapääsu uks võib olla kitsas ja tuleb maksta mänguvõlu eest lõivu,“ möönis Palm, lisades et erinevalt pangahoiusest ei rakendu bitcoin’ile hoiusekindlustus ning ühtlasi peab investor arvestama krüptoraha varguse riskiga.
    Swedbank: tuleviku maalivad regulaatorid
    Bitcoini tulevikku kujundavad tõenäoliselt regulaatorid, mitte krüptorahafännid, arvab esmaspäeval avaldatud analüüsis Swedbank. Pank rõhutab, et just blockchain tehnoloogias, mitte selle populaarsemas häälekandjas bitcoinis, peitub revolutsiooniline potentsiaal. Kui bitcoin või mõni teine krüptoraha saab jaeklientide seas laialt levinuks, asutakse neid ka reguleerima, leiab Swedbank makrouuringute haru.

    Turumanipulatsioon suurte tegijate poolt on täiesti normaalne nähtus ja sellega peab arvestama.

    Asse Sauga,
    Eesti krüptoraha liidu juhatuse liige
    „Bitcoini automaadid kaubanduskeskustes, agressiivsed reklaamid stiilis „liitu revolutsiooniga,“ „ära jää kõrvale,“ „see hoolitseb sinu pensionipõlve eest“ ütlevad meile, et oleme sellele punktile lähedal,“ arvavad panga analüütikud.
    Keskpankadel ja finantsregulaatoritel on õigus olla ettevaatlikud ning seda mitte ainult jaeinvestoritele kaasnevate riskide tõttu – keskpangad peavad arvestama võimalusega, et krüptovaluutad vähendavad rahapoliitika efektiivsust. „Veelgi tõsisemad ohud on muidugi rahapesu, terrorismi rahastamine ja maksudest kõrvale hoidmine,“ viitas pank. See aga ei tähenda, et krüptorahadel ei oleks tulevikku –  näiteks Hollandi, Jaapani, Rootsi ja Venemaa juba eksperimenteerivad oma krüptorahadega, märkis pank.
    Kuidas mängu astuda
    Huvilisel soovitab Sauga paika panna investeerimise strateegia. Paika panna, mis on investorile oluline – kas ainult raha teenida või ka sisulisemalt investeerida? Kas igapäevaselt kaubelda või osta ja hoida?
    Sauga rõhutab ka turvalisuse olulisust – et kauplemiskeskkonna parool oleks maksimaalselt tugev, et aktiveeritud oleksid teise taseme (ehk Google second factor authenticator) koodid ning ka muud turvalisust võimendavad lahendused.
    Kauplemisplatvormi valikul peaks Sauga sõnul lähtuma kauplemismahtudest. Mida suuremad mahud, seda rohkem platvormi kasutatakse. "Loogiliselt tähendab see ka suuremat turvalisust, varade likviidsust ja töökindlamat keskkonda," selgitas Sauga. Samuti tasub pilk peale heita varade paaridele - näiteks ei paku osad plavormid FIAT valuutasid, vaid ainult erinevaid krüptorahasid.
    Rusikareegel krüptovaluuta ostmisel on Sauga sõnutsi see, et raha omanik on privaatvõti. See, kes omab võtit, omab raha. "Kui hoida bitcoine kauplemiskeskkonnas on see keskkond Sinu raha omanik ning sellega kaasnevad omad riskid. Krüptoraha on andnud meile väga suure vabaduse ise kontrollida oma privaatvõtmeid ja seega raha. Sellega kaasneb loomulikult ka vastutus võtmetega mõistlikult ümber käia," tõdes Sauga.
    Sauga tõi välja, et kuigi bitcoini edulugu on tähelepanu keskpunktis, on taustal veel 10-20 valuutat, mille kasv bitcoini omale alla ei jää. Ta manitses, et olgugi, et vaheutskeskkonnad kasutavad oma klientide kaitsmiseks kõikvõimalikke tehnoloogilisi vahendeid, on siiski tegemist reguleerimata turgudega. "See tähendab seda, et turumanipulatsioon suurte tegijate poolt on täiesti normaalne nähtus ja sellega peab arvestama," lisas ta.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Microsofti kasum ületas prognoose
Microsoft sai oma käibe ja kasumiga analüütikute prognoosidest jagu, pannes järelturul aktsia kerkima.
Microsoft sai oma käibe ja kasumiga analüütikute prognoosidest jagu, pannes järelturul aktsia kerkima.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.