Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Teise samba lammutamine oleks radikaalne samm

    Majandusinimesed saavad aru, miks erakonnad just pensionäride hääli püüavad, aga pole mingil juhul nõus sellega, kui ohvriks tuuakse toimiv pensionisüsteem.

    Keskerakonna 100eurose pensionitõusu idee tõi kaasa arutelu selle katteallikatest. Erakond ise nimetas pensionitõusu katteallikatena astmelist tulumaksu ja ettevõtete tulumaksu taastamist. Nendele ideedele on raske leida poolehoidu majandusekspertide seas, kuid pahameele tekitas aga hoopis Isamaa ja Res Publica Liidu juhi Helir-Valdor Seederi idee kaaluda riigi maksete vähendamist või lõpetamist teist pensionisambasse.
    Hansapanga asutajate hulka kuuluv ja praegu peamiselt investeerimisega tegelev Heldur Meerits märkis irooniliselt, et kui inimene ütleb, et ta ei taha, et riik tema II sambasse raha juurde paneks, siis see inimene peaks samas deklareerima ka, et ta mitte mingil juhul ja mitte iialgi ei küsi toimetulekutoetust tulevikus. „Võib-olla on II pensionisamba süsteem küll mõnevõrra sunniviisiliselt inimese suunamine säästmise poole, aga kõigist nendest kolmest katteallikast on riigi sissemaksete vähendamine või lõpetamine kõige rumalam mõte,“ ütles Meerits. Ta lisas, et kuna inimeste keskmine vanus järjest kasvab, siis II samba lõhkumine ei ole mingi lahendus pensioniprobleemidele.
    Redgate Capitali partner Aare Tammemäe viitas, et Seeder on juba teist korda arvamust avaldanud, et pensioni teist sammast peaks reformima. „Kas ja kuidas peaks pensionisüsteemi üle vaatama, et tagada parem tootlus, see on eraldi diskussioon. Kuid me ei saa hakata rääkima, et kaotame süsteemi ära ja viime raha kusagile mujale või maksame jooksvateks kuludeks. Sellega ei saa absoluutselt nõus olla,“ märkis Tammemäe.
    Foto: Raul Mee

    Indrek HolstSEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse esimees

    Täna on tõesti tajutav teatud sorti võimaluste kompimist, mis viitab poliitilise võimu ambitsioonidele leida riigi ehk enda poliitiliste lubaduste katteks täiendavaid vahendeid. Otse loomulikult võib teine sammas olla nende silmis üks võimalus, eriti neile, kes samba loomise aust ilma jäid. Kulud on suured, aga fame’i ei jagu. See võib panna neid arutlema, et mida kõike „head“ saaks kohe praegu selle rahaga teha, kui ei peaks teise sambasse 4% finantseerima.

    Fondid kui majanduse ergutajad
    Aare Tammemäe viitas, et II pensionisammas täidab päris mitut pikaajalist eesmärki Eesti riigi jaoks ja need pandi paika juba selle loomisel. Esimene eesmärk oli panna inimesi säästma. „Me ei saa ju tulevikus loota ainult riigile ja sellele, et iga aasta tuleb keegi, kes ütleb, et nüüd hoolitseme pensionäride eest ja anname raha,“ märkis Tammemäe. Ta rõhutas, et loodud süsteem on jätkusuutlik mudel, kuidas inimesed saavad säästa. „See on üks põhjus, miks seda ei tohiks puutuda. Mudel töötab selliselt ju mitte ainult Eestis, vaid ka paljudes teistes riikideski.“
    Teise olulise märksõnana tõi Tammemäe välja, et II samba loomisel sooviti paremini käima lükata Eesti kapitaliturgu. „Kui Seeder märgib, et pensionifondidesse minev raha tuleb suunata kohalikku majandusse, siis see on juba tema eest ära tehtud. Seda on teinud need samad pensionifondid, paigutades raha erakapitalifondidesse ja investeerides aktsiatesse,“ märkis Tammemäe.
    LHV Varahaldus juhatuse esimees Mihkel Oja sõnul on II pensionisamba fondide maht alates 2002. aasta pensionireformi algusest ehk nullist tänaseks kasvanud 3,7 miljardini. Ta lisas, et suuremad pensionifondid aitavad kaasa Eesti kapitali- ja finantsturgude arengule ning kodumaale tehtud investeeringud toetavad Eesti arengut, majanduskasvu ja ettevõtluskeskkonda. „Viie järgmise aastaga kasvab süsteem ca 7 miljardi euroni, millest 1-2 miljardit eurot võidakse investeerida Eestisse. LHV pensionifondid investeerisid eelmine aasta Eestisse 170 mln eurot,“ märkis Oja.
    Inimesi ei tohi petta
    Mihkel Oja märkis, et valdav osa inimestest on II sambaga vabatahtlikult liitunud ning tegid seda teadmisega, et riik maksab sinna sotsiaalmaksu arvelt kaks korda niipalju, kui inimene ise tasub. „Seetõttu ei pea riigi poolse 4% tasumise lõpetamist ja sellega sadade tuhandete inimeste petmist realistlikuks stsenaariumiks,“ märkis Oja lisades „Olukorras, kus I samba pension seotakse töötasu maksudest lahti ja asendatakse tööstaažiga, ei peaks me rääkima sellest, kuidas tulevastest pensionitest ära võtta ka viimane palgast sõltuv komponent ehk II sammas.“
    Oja sõnul oleks II pensionisamba maksete lõpetamine otseses mõttes tuleviku ehk tänaste töötajate arvelt elamine. „Me peaksime rääkima hoopis sellest, kuidas Eesti pensionisüsteemi tervikuna rohkem raha tuua. Eestis on inimesed kogunud pensionisammastesse umbes sama palju, kui on riigi kahe kuu SKP,“ ütles Oja. Ta lisas, et rahvusvahelises võrdluses on seda vähe, sest paljudes arenenud tööstusriikides on see sääst suurem kui riigi aastane SKP.
    Pensionid on Keskerakonna valimissammas
    Sotsioloog Juhan Kivirähk rõhutas, et venekeelne elanikkond ja pensionärid on Keskerakonnale kõige lojaalsem valijaskond ning nad tahavad enne valimisi seda positsiooni veelgi tugevdada. „Need on kaks erinevat asja, mida teeb Keskerakond valitsuses näiteks järgmise aasta riigieelarvet kokku pannes ja milliste lubadustega ta tahab minna riigikogu valimistele,“ märkis Kivirähk. Tema sõnul ei kohusta ju enne valimisi kõlavate ideede väljakäimine millekski. „Valimisloosung töötab omasoodu ning konkreetsed numbrid ja matemaatika ning see, kust tulevad katteallikad, see pensionäre ei huvita,“ ütles Kivirähk.
    Kivirähk viitas, et soodustatud tingimustel kodakondsuse andmine ja suurem pension on täiesti ootuspärased lubadused, mida Keskerakond oma valijatele enne valimisi välja käib. Ta lisas: „See, mida me sel aastal näeme, on nii valitsus- kui ka opositsioonierakondade ilusaid ja huvitavaid mõtted järgmisteks valimisteks.“
    Foto: Erik Prozes
    II samba lõhkumine annaks alguses efekt vaid tarbimisele
    Raivo SormunenÄripäeva kontroller
    Kui riik lõpetaks teise pensionisambasse sissemaksed ning tõstaks selle raha automaatselt riiklikele pensionidele otsa, siis tegemist oleks suhteliselt radikaalse ja vastutustundetu sammuga. Seda just nooremate maksumaksjate suhtes, kellel on kogumisperioodi pikkusest tingituna suuremad võimalused II sambast võita.
    Ma ei ütle, et ma oleks täielikult rahul teise pensionisambaga, ning ka tootluse üle võib alati viriseda, kuid see süsteem toimib õlitatult ning suunab igal aastal ca 300 miljonit eurot sotsiaalmaksutulu II pensionisambasse. Koos pensionikogujate 2% omaosalusega on viieteist aastaga jõudnud pensionivarad tõusta 3,7 miljardi euroni. See summa on reaalne, kõrvale pandud, investeeritud ning leevendab tulevikus rohkemal või vähemal määral riikliku pensionisüsteemi pingeid.
    Kui igal aastal hakata nüüd 300 miljonit eurot teise samba fondidesse minevast rahast jooksvateks pensionikuludeks laiali jagama, siis oleks sel lühiajaline positiivne efekt ehk vaid tarbimisele ning valmistulemustele.
    Eestis on III pensionisambaga olemas kahjuks näide, et vabatahtlik pensioniks kogumine meil ei tööta. Hoolimata tulumaksusoodustusest ja faktist, et vabatahtlik pensionisammas rakendus Eestis juba 1999. aastal on sinna praeguseks kogunenud kümme korda vähem varasid kui II pensionisambasse. Seega on suur oht, et kui II sammas muudetakse vabatahtlikuks, jääb ka see kiratsema ning sellega tõuseb riigil risk, et sarnaselt praegusega jääb paljude pensionäride ainsaks sissetuleku allikaks riiklik pension.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.