Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Edulugu: kolm aastat jutti Gaselli TOPis

    Äriteenuseid osutava OÜ 1Office Estonia tegevjuht ja kaasomanik Ragnar Everest.Foto: Andras Kralla

    Me hoolitseme ettevõtte kogu elukaare eest, ütleb 1Office Estonia juht ja kaasomanik Ragnar Everest. Aitame ettevõtte luua, seda majutada, hooldame seda. "Ainus, mida ettevõtja ise peab tegema, on äri, seda me tema eest teha ei saa.“

    Üheksa aastat Tallinnas Foorumi keskuses äriteenuseid osutanud 1Office Estonia käsutuses on tippajal olnud ligi tuhat ruutmeetrit pinda, mida renditi ettevõtetele kui büroohotelli. Praegu on neil hallata küll poole vähem pinda, aga firma enda töötajaskond on viie aastaga kolmekordistunud.
    Büroohotelliga alustanud firma põhitegevuseks on kujunenud raamatupidamine ja maksunõustamine. 1Office Estonia peamised kliendid on mitteresidentidest ettevõtjad.

    Aastatel 2014-2016 kasvas OÜ 1Office Estonia käive 2,21 ja ärikasum 2,31 korda.

    1. E-residendid. Ettevõte teenindab peamiselt mitteresidente ja seega on Eesti riigi e-residentsuse projekti käivitamine mõjutanud firma käekäiku oluliselt – teenuse kasutamine on olnud korrelatsioonis e-residentsuse populaarsuse kasvuga. E-resident vajab äriühingu asutamise ja maksunõustamise teenust, samuti võimalust rentida virtuaalkontorit. 1Office Estonia kodulehe kaudu on mitteresidendil võimalik äriregistris teha iseseisvalt vajalikke kandeid. Kellel on keerukam soov, saab abi saamiseks pöörduda 1Office Estonia poole.

    2. Lumepalliefekt. Mida suuremaks lumepall muutub, seda rohkem see lund enda külge võtab. Sama efekt ilmneb ka äris – mida suuremaks ettevõtte tegevus paisub, seda rohkem ta kliente ligi meelitab. 1Office grupi puhul on tuntus kasvanud oluliselt tänu sellele, et tegutsetakse kuues riigis. Ettevõte osutab raamatupidamist ja muid usaldusteenuseid. Info usaldusväärsuse kohta levib kliendilt kliendile kiiresti.

    3. Omanik tegevjuhiks. See, et ettevõtte omanik on ühtlasi ka tegevjuht, aitab firma arengule kaasa. „Kindlasti sõltub siin palju inimtüübist, mina olen selline aktivisti tüüpi,“ iseloomustab 1Office Estonia juht Ragnar Everest ennast. Ehkki ta asutas ettevõtte 2008. aasta suvel, asus ta tegevjuhi kohale alles neli aastat hiljem. Tekkis sundseis, sest firma senine tegevjuht ja kaasomanik asus käivitama 1Office grupi esimest välisesindust Stockholmis.

    Office grupp alustas tegevust Eestis ja praegu on neil kontoreid kuues riigis. Grupi vanim tütarettevõte, 1Office Estonia on ühtlasi ka grupi edukaim – firma on kolm aastat järjest pääsenud Gaselli TOPi. Ettevõtte käive on kasvanud igal aastal veerandi võrra ja sellist kasvu prognoositakse ka tänavu.
    „Tahaks loota, et oleme neljandat aastat jutti gasellfirma, ehkki me seda tiitlit pole kunagi spetsiaalselt taga ajanud,“ lausub Everest. „Teeme kõike kirega ja keskendume sellele, et teha oma tööd nii hästi kui võimalik.“
    Arusaamatu teenus
    1Office Estonia alustas 2009. aastal büroohotelli rendiga Foorumi keskuses. „Kunagi oli turul üks firma, mis pakkus väikeses mahus büroohotelli teenust Tornimäe Ärikeskuses. Mõtlesime, et seda asja saab tunduvalt paremini teha,“ räägib Everest ja lisab, et õige pea hakkasid nad ühena esimestest pakkuma ka virtuaalkontori teenust.
    „Algus oli raske, sest inimesed ei saanud aru, mis teenus see veel on – meie üle naerdi, et kuulge, ma võin ettevõtte oma korterisse registreerida,“ meenutab Everest. „Pidime kannatlikult selgitama, miks virtuaalkontor kasulik on. Teenus sai hoo sisse siis, kui hakkasime teenindama rahvusvahelisi kliente. Neil ju polnud siin kodu. Muide, praegu on näha ka Eesti ettevõtjate seas trendi, et ei ole enam prestiižne registreerida firma oma koju. Kui tahad vähegi soliidne välja paista, peab sul olema kontoripind, kuhu klient või koostööpartner kutsuda.“
    Everesti sõnul hakkasid nad muid äriteenuseid pakkuma justkui iseenesest. „Klient küsis, et kas me talle firma saaksime asutada. Vastasime, et miks ei saa ja hakkasimegi sellega tegelema. Siis küsis klient, et kas raamatupidamist ka teete. Okei, teeme.“
    Positiivse impulsi sai 1Office Estonia tulemuslikkus siis, kui Eesti riik hakkas kutsuma välisettevõtjaid Eesti kaudu äri tegema ehk käivitas e-residentsuse projekti. „Olen uhke selle üle, et meie olime esimesed erasektorist, kelle juurde tuldi nõu küsima – meil oli selleks ajaks juba arvestatav hulk mitteresidente, keda me teenindasime,“ räägib Everest. „Küsiti, et mida mitteresidendid vajavad. Olime valmis andma kogu know how Eesti riigile, et see projekt õnnestuks.“
    Kujundavad kliendi harjumusi
    Office grupil on kliente enam kui sajas riigis. Nii uskumatu, kui see ka ei tundu, aga maailmas on riike, kus ei tehta üldse raamatupidamist. „Selliste klientidega alustame sellest, et kirjeldame, mis asi on raamatupidamine, ja selgitame, miks seda vaja on,“ sõnab Everest. „Nad on tegelikult õpihimulised, sest vastasel juhul ei saaks nad Eestis ettevõtlusega tegeleda, nad peavad järgima meie reegleid.“
    Everest on veendunud, et raamatupidamine muutub järjest enam paberivabaks, sest IT-arendused võimaldavad andmeid töödelda automaatselt. „Euroopas elavad paljud kliendid endiselt paberi ja PDF-maailmas,“ seletab ta. „Kui me kunagi muutsime kliendi harjumust virtuaalkontori teenuse kasutamisel, siis järgmisena hakkame muutma kliendi harjumusi raamatupidamises.“
    1Office Estonia meeskond on pidevalt kasvanud. Kui 2013. aastal töötas ettevõttes 6 inimest, siis praegu 18, ainuüksi viimase aasta jooksul on juurde palgatud neli inimest.
    Everest ütleb, et kõige olulisem on leida ja valida õiged inimesed. „Ta peab olema nö meie veretüüp, inimene, kellel silmad säravad ja kelle mõte ei ole väga piiratud,“ iseloomustab ta. „Meie töötajatel on sisemine põlemine suur. Me tegeleme igava valdkonnaga, aga teeme seda põnevalt ja huvitavalt.“

    Asutatud 6.08.2008 (kuni 15.01.2018 kandis ärinime OÜ 1Office Eesti).

    Osutab raamatupidamise ja maksualase nõustamise teenust.

    Tegevjuht Ragnar Everest.

    Ainuomanik OÜ 1Office Group (50% Ragnar Everest, 50% Ivar Veskioja).

    Gaselli TOPis 487. kohal (2017. aastal oli 228. ja 2016. aastal 620. kohal).

    Töötajaid 18 (1Office grupis kokku 55).

    Käibest umbes 55% moodustab raamatupidamine, maksualane nõustamine, 25% büroohaldus, 10% kinnisvara üürimine ja 10% muud juriidilised toimingud.

    2008 august – Ragnar Everest ja Heiki Lemba asutasid ettevõtte.

    2009 – alustas tegevust virtuaalkontori pakkumisega ja büroohotelli rentimisega.

    2009 juuli – Heiki Lemba müüs oma osaluse Ivar Veskiojale, kellest sai ka ettevõtte tegevjuht.

    2010 – hakkas pakkuma raamatupidamise ja maksunõustamise teenust.

    1.06.2012 - tegevjuhina asus tööle Ragnar Everest.

    Ragnar Everest

    Lõpetanud Kose keskkooli (2002) ja Tallinna Tehnikaülikooli arvutisüsteemide eriala (2008).

    Aastatel 2004-2005 juhtis Tallinna Tehnikaülikooli Üliõpilaskonda.

    Milline ütlus iseloomustab teie tegevust?
    OÜ 1Office Estonia tegevjuht ja kaasomanik Ragnar Everest
    Kes tahab, see saab. Olen mõne sammu teadlikult planeerinud, näiteks läksin pärast ülikooli tööle firmadesse, kus õppisin tundma äritegemist ja rakendama juhtimisstrateegiaid. 1Office grupi ehitamisega oleme kõvasti vett ja vilet saanud. Oleme talunud tagasilööke ja üksjagu kooliraha maksnud. Kõik arengud ei ole läinud nii, nagu plaanisime, aga kuna oleme väga tahtnud mööda valitud teed liikuda, oleme üht-teist siiski saavutanud.
    Ärikonsultandi kolm soovitust
    Teosta idee. Olen näinud, kuidas inimesed tulevad hurraaga ettevõtlusse. Loomulikult on pealehakkamine oluline, aga veel olulisem on oma äriidee ellu viia. Idee ise võib olla üsna kehvake, aga kui teostus on suurepärane, saab asjast asja. Seega, hakka pihta, vii oma idee ellu.
    Küsi nõu. Kui sul on äriidee, siis küsi kõigepealt nõu mõnelt targemalt, näiteks mentorilt. Temalt võid saada häid mõtteid idee edasi arendamiseks või leiad lähenemiseks uue nurga.
    Tee teistmoodi. Kui sa midagi teed, siis püüa seda teha uuenduslikult, teistmoodi, taha veidi revolutsiooni teha. Me algul ka mõtlesime, et mida revolutsioonilist saab tavalises raamatupidamisäris teha. Aga saab, näiteks läksime me välismaale. Ei ole palju ettevõtteid, mis pakuksid raamatupidamist teises riigis. Julgustan kõiki ettevõtjaid nö kastist välja mõtlema.
    OÜ 1Office Estonia tegevjuht unistab
    Kui me hakkasime oma teenusega välismaale laienema, oli meil vägagi ekstreemne plaan – tahtsime katta terve Euroopa ehk olla kohal kõikides olulistes riikides. Selline oli meie masterplan. Tunnistan, et mõte oli suurem kui tegevusvõimekus.
    Nüüd on unistuseks supermasterplan – luua mitteresidendi jaoks Euroopas ühtne kasutajakogemus. Euroopa riikides on erinev seadusandlus, jurisdiktsioon, asjaajamine ja bürokraatia tase. Tahame luua platvormi, millega saab teha baasteenuseid – luua ettevõtet veebis, registreerida, majutada – standardiseeritult ükskõik millises Euroopa riigis. Praegu pakume ühesugust kasutajakogemust oma kontorites kuues riigis. See on nagu õppelabor. Me võimalikult palju ühtlustame, et megaplaan kunagi ellu viia.
    Kommentaar
    Väikefirmale mugav variant
    Aleksandr Belous, kindlustusmaaklerfirma UADBB MAI Baltics Eesti filiaali tegevjuht
    Meie Ungaris asuval emafirmal on Kesk- ja Ida-Euroopas ligi 30 esindust, Eesti filiaal on üks väiksemaid – töötame kahekesi. Siin, 1Office Estonia rendipinnal tegutseme alates 2012. aasta algusest.
    Kuna meil ei ole eraldi inimest, kes tegeleks IT-lahenduste või elektriarvetega, sobib praegune variant kõige paremini. Maksame kindlat kuutasu, mille eest saame kõiki bürooteenuseid. See on meie jaoks väga mugav. Kui meil tekib vahel mingi probleem, siis piisab vaid sellest teada anda ja probleem lahendatakse kiiresti. Lisaks on siin olemas koosolekuruumid. Kui meil seda ruumi vaja on, paneme aja kinni. 1Office Estonia kontor on nägus ja esinduslik, siia julgeb kohtumiseks kelle iganes kutsuda.

    aasta    käive               kasum

    2013    263 944           7734

    2014    306 441           56 370

    2015    539 816           69 252

    2016    678 444           122 969

    2017    845 000           70 000

    Allikas: OÜ 1Office Estonia

    Tellime 1Office Estonialt ka raamatupidamise teenust. Meil on küll finantsdirektor Leedust, kes hoiab silma peal Balti riikide filiaalidel, kuid kuna ta pole Eesti seadusandlusega kursis, kasutame 1Office Estonia spetsialistide abi.
    Isiklikult ma 1Office Estonia tegevjuhti Ragnar Everesti ei tunne ja otseselt temaga ei suhtle. Olen siin viis aastat kontorit üürinud ja kõrvalt näinud, et ettevõttel läheb hästi, nad on oluliselt kasvanud. Kui viis aastat tagasi oli siin üürijaid rohkem, siis nüüd tundub, et 1Office Estonial endal on pinda rohkem vaja.
    Pane tähele
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus. Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja ärikasum enne makse aastatel 2014, 2015 ja 2016. 2014. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2014-2016 kasvama käive ja ärikasum vähemalt 50%.
    TOPi jõudis tänavu 901 ettevõtet.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.