Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vabas looduses müttamine tagab tervise

    Möödunud aastal toimus Viljandi järvel viies Mulgi maraton. Võistelda sai 30kilomeetrisel põhidistantsil, aga ka lühematel distantsidel. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

    Uisutamiseks pole tingimata vaja suurt halli ega konditsioneeritud õhku. Firmajuhid naudivad sportimise head tunnet just eelkõige vabas looduses veekogudel.

    Talv hakkab küll selleks korraks otsi kokku tõmbama, ent veel on võimalik nautida uisutamist nii nagu seda tehti enne uhkeid jäähalle ja hokiväljakuid – siseveekogudel.
    Scanpix Baltics OÜ juhatuse esimees Art Soonets on harrastajana ennast erinevatel spordialadel proovile pannud pikki aastaid. Sõbra kutse peale otsustas ta kord osaleda Tartu rulluisumaratonil. See oli hetk, mil Soonets sai üldse esimest korda rull­uisud alla. Tänu suusatamisele oli tal aga hea koordinatsioon ning nii mõnigi kaasvõistleja ei tahtnud uskuda, et mehel esimest korda uisk all. Üks asi viis teiseni ning varsti oli tal ka talvejääl uhamiseks mõeldud matkauisk jalas. “Selle plussiks on, et ei pea määrimise pärast muretsema ja pole tõuse. Vastutuul võib olla, aga see on mulle millegipärast alati meeldinud. Sisuliselt võivad uisud sul terve talve autos olla ja kui näed, et on jääd, siis lihtsalt lähed ja sõidad,” selgitas ta ala lihtsat loomust.
    Kuna ilmastikuolud on tänavu olnud muutlikud, ei ole Soonets võrreldes eelmise aastaga just palju jääle saanud. Sõitmas meeldib talle käia seltskonnaga ning selle jaoks on tema sõnul Facebookis isegi spetsiaalne kommuun, kus tegijad üle Eesti jagavad operatiivset infot nii jääolude kui ka selle kohta, kes parajasti kuhu liikumas on. Soonetsi sõnul on seetõttu alati võimalik leida koht, kuhu mõnusale treeningule minna. Lemmikpaika mehel küll pole, aga ta ütleb, et kui satub olema eriliselt karge tali, annab üüratu avarus merejääl uisutades erilise tunde.Jääl olemine aitab gripi vastu
    Kehvadele ilmaoludele ei pea Soonets isiklikult heaks alternatiiviks tänapäevaseid jäähalle, tema jaoks on olulised just värske õhk ja õues liikumine. “Sa võid istuda hantlite ja jõumasinate taga kuskil sees konditsioneeritud õhus, aga su immuunsüsteemi see ei tugevda. Küll aga teeb seda väljas muutuvates ilmaoludes treenimine, näen enda pealt – gripilained mind üldiselt ei mõjuta,” sõnas mees.
    Sport on Soonetsi jaoks oluline eelkõige hea elamuse ja fiilingu saamiseks, tuima tulemust ta taga ajada ei viitsi. “Võistlemine ja saavutussport mind enam ei köida, olen selle vist nooremana orienteerumist harrastades läbi elanud,” märkis ta. Ta lisas, et sport on tegelikult üks väike osa elust ning vähemalt tema tahab ka palju muud teha ja jõuda. Sellele vaatamata kogunes mehel möödunud aastal erinevate spordialade ja matkamisega kokku muljetavaldavad 6000 kilomeetrit liikumist.
    Soonets rõhutas, et sport ei pea olema üksluine rassimine, vaid selle saab enda jaoks meeldivaks elamuseks muuta, kui treenida vabas õhus ja kombineerida vastavalt oludele ja võimalustele eri spordialasid ja asukohti. “Näiteks rattaga sõites saad ju käia erinevates kohtades, näha erinevaid asju ja nautida ümbrust, näha, kuidas mõni koht on arenenud. Teinekord tuleb mõte, et oh, läheks vaataks sinna, ja lähedki, 50 kilomeetrit sihtkohta, 50 tagasi.”Kus initsiatiiv, seal mine ja laida
    Möödunud aastal võttis Soonets initsiatiivi ning rajas Tartu külje alla Raadi järvele uisuraja. Selle valmistamiseks ei olnud sisuliselt vaja teha muud, kui lükata ATVga lumme mõne meetri laiune rada. Seepeale aga saadeti kirglikule uisumehele kaela keskkonnainspektsioon ning ka meedias ilmus sellest mitu artiklit.
    Kokkuvõttes oli tegemist absurdse juhtumiga: menetlus lõpetati, kui üks päevaleht tema kaitseks üles astus. Soonetsi sõnul võiks sellist initsiatiivi tegelikult olla rohkem ning vajalike lubade saamise protsess oluliselt tõhusam, kuna talv on kiire kaduma. Pea igas tõmbekeskuses on mõni vee­kogu, millel saaks lihtsa vaevaga talve­sporti nautida. “Hulga lihtsam ja odavam on hoida veekogu jääd lumest vaba, mitte hakata looma suusa­radasid. Ning ma usun, et ka paljud lapse­vanemad ja lapsed eelistaksid sellisel juhul uisutamist, sest uisutamine ei vaja sugugi nii palju ettevalmistusi,” lisas ta.
    Jõe ääres kasvanud OÜ Laaneproff omanik Peeter Oranen sai uisud alla juba lapsepõlves. Ta mäletab 1980. aastate kargeid talvi, mil  jää oli alati korralik ning kodukandis Jõgeval sai talv läbi hokit mängitud. Vahe­pealsetel eluetappidel seisid uisud küll varnas, ent umbes viis aastat tagasi otsustas mees hakata osalema uisuvõistlustel – põhiliseks on Peipsil korraldatav Kalevipoja uisumaraton, millest ta viimased aastad on osa võtnud. Oraneni sõnul pole ta kunagi olnud selline sportlane, kes ajaks taga tippmarke ning see on määranud ka võistlusdistantside valiku. “Pikemad distantsid nii suusatamise, jooksu kui ka uisutamise puhul on põnevamad. ­Uisutamine on selline ala, kus saab hea tempo kiirelt sisse ja nii on mõnusam teha, natuke nagu jalgrattasport,” lisas ta.Kui ilmataat kipub kiusama
    Seda, et Eestis kipub tali vahel taeva jääma, tunnevad ­uisumehed muidugi omal nahalgi, teinekord ei saagi puhtalt ilmaolude tõttu uiske alla. “Võimalusi kipub väheks jääma, sel aastal olen mõne korra Adaveres käinud, aga ilmad on nii heitlikud, et pole midagi parata,” muigas mees. Oranenil on ka oma lemmikpaik, milleks praegu on Kamari paisjärv, kus möödunud aasta veebruaris ja märtsis olid väga head jääolud.
    Uisutamine pole Oranenil jaoks sugugi ainus spordiala. Mees peab oma põhialaks kesk- ja pikamaajooksu, mille maratone ta samuti pidevalt väisab. Lisaks sõidab ta jalgrattaga, harrastab orienteerumist ja kanuutamist ega põlga ära muidki sportlikke tegevusi. Meeste sõnul kasutab inimene jalgrattasõidus ja uisutamises enam-vähem samu lihasgruppe, mis tähendab, et soojal ajal sadulas kogutud kilomeetrid võivad end talve tulekul uisurajal kuhjaga ära tasuda.
    Oskus, mis ei unune
    Uisutamine on nagu jalgrattasõit – kes korra asja ära õppinud, sel meelest ei lähe.Soonetsi ja Oraneni sõnul pole uisutamine keeruline ega suurt tehnilist oskust nõudev ala, mis eeldaks tingimata treeneri valvsat pilku. Kellel suusatamisest uisusamm selge, sellel on jääl lihtsam. Kui samm juba selge, on see meeste hinnangul nagu jalgrattasõit – kes korra ära õpib, sel meelest ei lähe. Soonets lisas, et võimalusel võiks treenimiseks mõne sõbra või seltskonnaga ühineda, kuna seltsis on alati mõnusam. Kui alguses ei tea, millist uisku valida, võiks katsetada erinevaid. Kuna õnnetusi võib ikka ette tulla, soovitab Oranen alustades kasutada ka lihtsamat kiivrit.
    “Peame ju järve jagama kalameestega, kes lahkudes tihti ei aja oma “ussiauke” kinni, need võivad uisutajale ebameeldiva üllatuse tuua, või on vahest mõni pudelike jäänud laokile,” selgitas Soonets.
    Järvedel liuglemiseks tasub eelistada matkauiske, mis erinevad oluliselt tavalisest hoki- või iluuisust. Võimalik on osta nii selliseid, mis kinnitatakse rihmadega matkasaabaste alla, kui ka lihtsalt uisuterasid, millele lisatakse suusasaabas vastava klambri või sideme abil.
    Talvelust nii uiskudel kui ka jalgsi
    Ehkki Viljandi maakonna ja Eesti Uisuliidu kalendrisse on eelolev pühapäev broneeritud kuuenda Mulgi uisumaratoni tarvis, pole seda plaanis sel päeval pidada. Uisupeo korraldamise mõtet pole siiski maha maetud. Kalevipoja uisumaraton, mis leiab aset Peipsi järvel, algusega Kasepäält, oleks järjekorras juba seitsmes.
    Nii Soonets kui ka Oranen kavatsevad võimalusel osaleda.“Eks see üks rahvavõistluste positiivseid külgi olegi, et saab pundis möllata, mis annab väikese lõbusa nüansi juurde. Tavaliselt on suhtumine väga sõbralik, jalga taha panema ei hakata ja kõik aitavad üksteist, kui vaja,” meenutas Oranen. Ta lisas, et kui ilm osutub eriti ilusaks või on olnud pikalt külm, on osalejaid päris palju. Mõõtu võetakse 10 ja 30 km distantsil, nende kõrval on võimalik osaleda 5 km uisumatkal või jalgsimatkal.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.