Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kodune jäätisetegu jõukohane igaühele

    Hää Kraami kaubamärgi all käsitööjäätist müüvad Sulev ja Sille Kraam valmistavad maiust oma Kadrioru kodus.Foto: Eiko Kink

    “Kuidas maitseks tomatisorbee?” on küsimus, mis võib maitsetemaailma uppunud hobikokka keskööl tabada.

    Kui hobiks on jäätise valmistamine, siis ei anna hing enne rahu, kui katsetus jäätisemasinas valmimas.
    Kui veel kümmekond aastat tagasi tundus jäätis maiusena, mida poest osta ja mille kodus tehtud versioonid olid pigem kivikõvad piimakamakad, siis nüüd saab poest jäätisemasina, millega suus sulava maiuse tegemine on jõukohane igaüehele. Retsepte on internet täis ja kui pärast nende uurimist ikka puudu jääb, seab piire vaid fantaasia.Kodus tehtu on parem!
    Kui koduse jäätise valmistajatelt ja nende vaimustunud klientidelt küsida, mille poolest erineb kodune jäätis poes müüdavast, on vastuseid ainult üks: kodune on parem! Võib-olla on poejäätiste retseptist puudu salajane komponent hoole ja armastuse näol, võib-olla on kodujäätiste meisterdajatel rohkem julgust katsetada või mängib rolli võimalus kasutada ehedaid ja maalähedasi toiduaineid piima- ja munapulbri asemel.
    Kui jäätisetegu hästi välja tuleb, pole valmistajad kitsid oma kätetööd ka teistega jagama. Suveüritustelt ja internetist leiab nii mõnegi meistri, kelle tööd ka osta saab. “Ise jäätise tegemise juures meeldibki mulle see, et saad teha just sellise jäätise, mis sulle maitseb,” märkis jäätise Hää Kraam eestvedaja Sille Kraam. “Samuti on kodus tehtud jäätised vabad kõigist lisa­ainetest,” rõhutas ta. Sille jäätisetegemine sai alguse emale kingitud odavast jäätisemasinast, millega kulus õige mitu katsetust enne, kui jäätis välja tulema hakkas. “Minu esimeseks katsetuseks oli kivikõva maasikajäätis,” meenutab ta. Visa naine pusis siiski edasi, mõeldes, et kui naabrinaisel sama masinaga ideaalne jäätis välja tuleb, siis peab ju temal ka õnnestuma. “Lõpuks tuligi jäätis välja!” Edust kannustatuna hakkas ta rohkem katsetama ja aastaga oli tunnetus käes, mis töötab ja mis mitte.
    Pop-up-jäätisekohviku Jäätis ühe algataja Kristiina Hanseni puhul sai jäätise tegemine alguse kingitud masinast. “Kuna olen suur köögi- ja söögiarmastaja, kingiti mulle sünnipäevaks jäätisemasin,” tõdes ta. Varem jäätis Hansenile suurt elamust ei pakkunud, kuid kodune värske ja täpselt oma maitse järgi jäätis on hoopis midagi muud kui poes aasta aega külmikus seisnud pakid. Kuna Hansen teeb koostööd sõbranna Sigrid Viirega, tekib neil maitsete teemal nii mõnigi kord konflikte. Hansen ise eelistab puhtaid ja õrnu maitseid, Viire ideaaliks on põhimaitse mingi lisandiga. “Mulle jääb silma ka tekstiline kooskõla, näiteks jäätis karamel­liste Kreeka pähklitega kõlab väga isuäratavalt,” märkis Viir ja lisas, et krõbisev koos jäätisega maitseb ka väga hästi.

    Garage48-l sündis kodukokkade portaal

    Jäätise ja muude kodus valmistatud hõrgutiste jõudmisel tarbijani on abiks eelmise aasta novembris avatud veebipõhine toiduturg www.kokkame.ee, mis viib kokku kodukokad ja neilt tellijad. Süsteem toimib lihtsalt – koondatakse kokku seni suust suhu reklaamiga ja Facebookis oma toite pakkuvad kokad ja inimesed, kel on vaja ürituse jaoks toitlustust või kes tahaksid lihtsalt õhtusöögiks midagi teistsugust proovida.

    Kodukokad saavad lehele üles panna oma parimaid hõrgutisi ning kasutajad neid veebi kaudu tellida ja osta. Praeguseks on kogunenud ligi 200 põnevat pakkumist ja keskkonnaga on juba registreerunud 130 kodukokka. Kõige populaarsemad on koduleivad ja käsitööjäätised.

    Veebilehe idee sündis vajadusest osta poelettidel mitte leiduvat kaupa oma kodu lähiümbruskonnast. Otsitakse nii gluteenivabasid küpsetisi kui ka kaseiini­vabasid toiduaineid. ­Eelistatakse kodus tehtut, sest poetoodetes asendatakse allergeenid tiht mõne teise potentsiaalselt kahjuliku lisaainega.

    Möödunud aasta oktoobris Garage48 naistele suunatud üritusel võitis portaal publiku lemmiku auhinna ning on pärast seda kiirelt arenenud.

    Müük köögiaknast
    Kuidas aga kodusest jäätisevalmistamisest ja oma pere varustamisest müügiidee sündis? End naljatamisi “Kalamaja hipsterite väikeäriks” nimetav pop-up-kohvik sai aga alguse köögiaknast sõbranna Sigridile visatud värskest kardemonirullist. Vallatust juhtumist tekkis idee Kalamaja päevadele jäätist müügiks teha ja seda korviga aknast alla lasta. Pärast esimest katset nõudlus suurenes ja tuligi jäätist suuremas koguses valmistama hakata.
    Hää Kraami lugu on mõnevõrra traditsioonilisem – pärast pikaajalist jäätiste maitsemist küsis Sille ja Sulev Kraami naaber, kas nad jäätist teistelegi müüa ei tahaks. “Ikka on tore oma kirge teistega jagada ja näha inimeste emotsiooni hea puhta jäätise söömisest,” selgitas Sille Kraam, miks talle jäätisega tegelemine huvi pakub.

    Jäätiseretseptid ise katsetamiseks

    Jäätise baasretsept ilma jäätisemasinata valmistamiseks4 dl vahukoort1 purk magustatud kondenspiimameelepäraseid lisandeid (moos, šokolaaditükid)Vahusta vahukoor pehmeks vahuks ning sega kondenspiimaga läbi. Pane kuueks tunnikssügavkülma, kreemise konsistentsi saamiseks võib segu külmumise jooksul mõne korra segamas käia.

    Jäätise baasretsept jäätisemasinas valmistamiseks10 dl vahukoort või piima või nende segu5 munakollast1,5 dl suhkrutKuumuta piim koos koorega ning samal ajal vahusta munad ja suhkur teises nõus. Kui piim on kuum, nirista see ettevaatlikult munasegu hulka, samal ajal jätkates hoolega segamist. Kalla segu potti ning kuumuta seda madalal kuumusel pidevalt segades paksenemiseni. Jälgi, et segu ei läheks keema. Lase sel jahtuda toatemperatuurini. Kalla segu jäätisemasinasse.Lisada võib soovipäraseid maitseaineid. Iga jäätisetegija leiab oma masinale ja maitsemeelele täpselt sobiva koosluse.Väga oluline nipp, mida tähele panna, on mitte valada jäätisesegu masinasse enne, kui see tööle pandud on!Jäätisemasin

    Turul on kodukasutajatele kahte tüüpi jäätisemasinaid. Need, mis külmutavad ise, ja teised, mille jäätisenõu eeldab enne jäätisetegu 24tunnist sügavkülmutamist. Soodsama hinnaga ette külmutatavad masinad nõuavad jäätiseteo etteplaneerimist. Natuke harjutades tuleb suurepärane maius välja mõlemaga.On masinaid, mis valmistavad ka jogurtit.

    Kombineeritakse ootamatuid kooslusi
    Ideede puudust jäätise valmistamisel karta ei ole ja jäätise baasretseptile võib lisada mida iganes. “Ideed tulevad enda isudest ja huvitavatest maitseelamustest,” märkis Sille Kraam. Valiku mitmekesistamiseks proovivad kodused jäätisemeistrid luua maitseid, mida mujalt saada ei ole, ja kombineerida ootamatuid kooslusi. Osa jäätiseideid tuleb aga klientidelt, kes soovivad mingit kindlat maitset taaselustada. “See osa on ülimalt põnev ja äge!” on Kristiina Hansen koostööst klientidega vaimustatud. Paljudel on lapsepõlvemaitsed, millest nad on puudust tundnud ja mida tänapäeva kaubandusvõrgust leida ei õnnestu.
    Pärast esialgsete ideede laualekäimist arutatakse asja omavahel ja pannakse paika plaan, millised maitsekombinatsioonid võiks huvitavad olla ja mida millega võiks proovida kokku panna. “Kui mõnest variandist ärevusse satume, siis hakkame aga otsast tegema!” on ­Sille Kraami kirjelduses jäätise valmistamine nii lihtne, et kindlat retsepti vaja ei lähegi.
    Kokku saavad ka maitsed, mida poes kohe kindlasti ei kohta. Maitseelamusele lisaks on kodused jäätised ka värvikad ning pop-up-jäätisekohvik pakub suveüritustel oma toodangut ise küpsetatud vahvlites. Kompromissiotsingutest on sündinud ka versioonid, kus lisanditeks olevad seemned ja moos on jäätisel eraldi topsiga kaasas. Siis on juba kliendi otsustada, kas ta segab need kokku või naudib puhast maitset.
    Enamik partiidest on õnnestunud kohe esimese korraga, mõnikord peab aga mitu korda timmima, enne kui maitse ­õigeks saab. “Tootearendus on jäätise tegemise juures kõige põnevam,” märkis Hansen.
    Vahel juhtub siiski, et lõpp­tulemus ei tule päris ideaalne. “Üks partii läks kunagi metsa küll,” meenutas Sille Kraam. “Juba ilma külmutamata jäätisepõhjast oli tunda, et see pole päris õige maitsega, ja kui sinna veel jahutamise käigus vett sisse läks, pidimegi kõik ära viskama.” Tavaliselt läheb aga siiski õnneks ja maius pääseb rõõmustama neid, kes ise pole veel julgenud kodust jäätisetegu ette võtta.
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
USA riigivõlakirjade tootlus tõusis viie kuu kõrgeimale tasemele
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.