Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Igas vanuses sõltuvust tekitav mäng

    Golfiga käib kaasas müüt, et golfimängijaga on lihtsam äri ajada. Eesti ärimehed seda siiski ei kinnita.Foto: Raul Mee, Äripäev

    Golf on sõltuvust tekitav mäng, mis sobib nii vanale kui ka noorele.

    Keskmiselt jalutab golfimängija 18 rajaga väljakut läbides umbes kümme kilomeetrit, milleks kulub nelja tunni ringis.
    Levinud on müüt, et golfivennaga on lihtsam äri ajada, ent kas golf hobina annab äris tõesti mingeid eeliseid ja kontakte või on see  vananenud arusaam? Mina pole sellele müüdile kinnitust saanud. Olen ajakirja Golf tehes selle kohta ärimeestelt küsinud, aga keegi pole kinnitanud. Võib-olla on golf ja äriteema Ameerikas tihedamalt seotud, aga Eestis sellest väidetavalt tolku pole, sama tõenäoline on, et ärimehed kohtuvad Tartu maratoni rajal või käivad koos kalal.

    Pisike golfi ülevaade

    Reeglid. Golf on täpsus­sport, mida mängitakse palli ja kepiga, eesmärk on lüüa pall erinevatesse aukudesse, kasutades selleks võimalikult vähe lööke.Golf on üks väheseid pallimänge, mis ei nõua standardiseeritud mänguväljakut, väljakul on 9 või 18 rada ja sellel võib olla vee­silmi ning liivapunkreid. Iga mängija peab tagama, et väljak oleks ka tema lahkudes korras.Tavaliselt tuleb väljakule pääsemiseks läbida Green Cardi (golfi algtõdede ja mängureeglitega tutvumise) kursused ja reegleid teeb paremini selgeks asjatundlik PRO (professionaalne golfar).

    Etikett. Golf on härrasrahva mäng, mistõttu väljakul tuleb korrektne välja näha. Selga pannakse kraega särk ja vaba aja püksid. Teksa- ja dressipüksid väljakule ei sobi. Jalatsid peavad olema sellised, millega oleks mugav käia ja mis märjal murul ei libiseks. Väljakule ebakorrektselt riides saabudes antakse võimalus sobiv riietus kohapealt soetada.Erinevalt paljudest spordialadest mängitakse suurem osa golfimängust kohtunike järelevalveta. Mäng eeldab mängijatelt ­ausust ning teiste mängijate ja reeglitega arvestamist. Kõik mängijad peaksid käituma distsiplineeritult ja viisakalt.

    Löögiks valmistumisel ja harjutuslöökide sooritamisel peab mängija olema kindel, et keegi ei seisa paigas ega paikade läheduses, mida võib tabada golfikepp, mängitav pall, samuti kivid, oksad ja muud esemed, mis võivad löögil või hoovõtul liikuda.Mängijad peaksid alati arvestama teiste rajal olevate mängijatega ning mitte häirima ega segama nende mängu liikudes, kõneledes või tarbetut müra tekitades.Avalöögi alal ei tohiks mängija asetada oma palli avalöögi kohale enne, kuni pole tema kord mängida. Kui mängija sooritab lööki, ei tohiks ükski teine mängija seista palli ega augu taga.Iga mängijate grupi kohustus on püsida ees liikuva grupi tempos. Kui grupp tekitab tagapool mängivale grupile viivitusi, peaks pakkuma neile võimalust möödumiseks, sõltumata mängijate arvust tagumises grupis.

    Varustus. Igal mängijal peab kaasas olema oma varustus ehk kott ja kepid. Lisaks pallid. Veel võiks kotis olla suur vihmavari ja kinnas. Keppe peab kaasas olema vähemalt kaks, kuid mitte üle 14.Kui huvi harrastuse vastu on tõsine, tasub hankida oma varustus. Väga hea varustuse saab osta hinnaga alates 2000 eurost. Korralike keppide hinnad algavad 70 eurost. Alati saab varustust ka laenutada.Golfikeppe on kolme liiki: puu­kepid, raudkepid ja putterid, mida eristab kuju ning kasutusviis. Putter on kepp kaldega mitte üle 10 kraadi, mis on ette nähtud kasutamiseks eelkõige puttamis­griinil. Putteriga tehakse üle 40% ­löökidest. 

    GolfiklubidReeglina eraisikutest golfimängijatest liikmeskonnaga mittetulundusühingud. Klubid Eestis reeglina ei oma ega halda golfiväljakuid, seda teevad eraldi äriühingud, kelle osanikeks on erainvestorid, golfimängijatest eraisikud, aga ka finantsinvestorid. Mõne golfiklubi liikmeks saamiseks peab omama või soetama endale golfiväljaku haldusfirma osaku.Peavad arvestust oma golfimängijatest liikmete händikäpi (HCP) üle. Kuigi inimene võib olla mitme golfiklubi liige, peab ta igaks aastaks endale valima nn koduklubi, st golfiklubi, kes tema HCPd peab ja arvestab. Golfiklubi liikmeks saamiseks on tavaliselt nõutav golfimängu oskuse tõendamine, tavaliselt on selleks ­autoriseeritud golfiõpetaja või golfikooli korraldatud Green Cardi kursuste edukas läbimine.Klubisse vastuvõtmisel omistab golfiklubi mängijale ametliku HCP, kursused läbinutele on esmaseks HCPks 54 (st ta võib golfiväljaku igal 18 rajal lüüa par’ist 3 lööki rohkem, st 18 × 3 = 54). Oma kodu­klubisse edastavad klubiliikmed ka oma mängitud mänguringide tulemused.

    Eesti golfiklubidValgeranna GolfiklubiSuuresta GolfiklubiSaaremaa GolfiklubiOtepää GolfiklubiHaapsalu GolfiklubiNiitvälja GolfiklubiEstonian Golf & Country Club (EGCC) JõelähtmelAllikad: Valdek Apivala, Golfireeglid, Eesti Golfi liit

    Aja raudkaikaga valge pall auku
    Golfi põhimõte on lihtne, võimalikult väheste löökide arvuga tuleb pall auku saada. Kuid Šotimaalt pärit mängul on palju reegleid. Ärge esimese asjana üritage jumala eest kobedama telliskivi mõõtu reegliteraamatut läbi lugeda, see suigutaks unele ka entusiastlikema algaja. Minge parem mõnele golfiklubi avatud väljakute päevale, mida korraldavad suvel pea kõik väljakud.
    Igatahes olin minagi ühel kaunil pühapäeval Otepääl avatud väljakute päeval. Alustuseks tutvustas professionaalne golfimängija ja -õpetaja Valdek Apivala pisut reegleid, etiketti ja varustust ning siis sai igaüks proovida, kas saab pallile pihta.
    Golf on suurepärane mäng, see sobib nii vanale kui noorele. Lennult haaravad mängu võlu juba viie-kuueaastased, kuid mänguga võib alustada ka vanemas eas. Rõõm palli lendu saamisest on kõigil sarnane.
    Mustast statistikast rääkides on golf mäng, mille väljakul sureb kõige rohkem inimesi. Miks? Sest see on sport, mida saab harrastada ka väga vanas eas. Asjata ei levi anekdoot, et kaks prouat, mõlemad 85aastased, mängivad golfi. Üks viriseb, et muru on vale värvi, pall ei lenda õigesti jne, mille peale teine vastab: “Ole õnnelik, et saad muru peal golfi mängida, mitte pole muru all.”Igatahes, kui saad kätte nipi, kuidas pall ilusa kaarega kaugele lüüa ja auku kõksata, on tegu sõltuvust tekitava tegevusega. Ükskõik,  mis eas alustad.
    Kommentaarid
    Golfireis valmib rätsepatöönaHiie Aru, Carlson Wagonlit Traveli turundusjuht
    Golfireiside sihtkohad on väga erinevad, kõik sõltub mängijate võimalustest. Kevadest sügiseni käiakse Lõuna-Euroopas, eriti Hispaanias ja Portugalis. Talveperioodil on head olud Madeiral. Külastatakse ka kaugemaid kohti Tais, Lõuna-Aafrikas, Uus-Meremaal, Argentinas. Golfiharrastusega on võimalik ühendada ka soojamaa pakettreise, näiteks Türgit, Kanaari saari, Egiptust või  Tuneesiat.
    Reeglina on golfireis ette valmistatud rätsepatööna. Valdavalt eelistavad golfiharrastajad reisida oma golfiseltskonnaga. Seega reisitakse küll rühmas, aga see on golfarite endi kokku pandud. Väga olulised märksõnad selle puhul on privaatsus, mugavus, kvaliteet ja personaalne lähenemine.
    Sihtkohta lendamiseks saab edukalt kasutada ka tšarterlende. Maapealne teenindus – hotellid, transfeer lennujaamast, sõit hotellist golfiväljakule – on sel juhul siiski eraldi broneeritud ja arvestab reisi­seltskonna erisoove. Tagamaks kohtade saadavust soovitud mänguväljaku(te) lähedal asuvatesse hotellidesse ja aegu golfiväljakule, soovitame reisi ette valmistamisega alustada aegsasti.Tea oma tasetVilja Nurm, Mainor Meelise reisikonsultant
    Perega puhkusereisil olles on alati võimalus kasutada juhust mängida mõnel väljakul, mis läheduses on. Talvel saab golfi mängida sellistes riikides, kus on soe ja väljakud on avatud aasta läbi.
    Kaugemad populaarsemad riigid selleks on Tai ja Dubai. Oleme korraldanud golfireise ka eksootilisematesse riikidesse nagu Madagaskar ja Seišellid.Kui Eesti väljakud on ennast ammendanud, siis lõuna pool asuvad lähiriigid nagu Tšehhi ja Saksamaa pakuvad juba varakevadel ja ka hilissügisel mängimiseks head vaheldust. Reisihinnad on alates 800 eurost.
    Golfireisija majutuseks on tavaliselt nelja kuni viie tärni hotell ja mängitakse neljal kuni kuuel väljakul nädala jooksul, paketi hinnad on erinevad. Keskmine maksumus on 1100–1600 eurot inimese kohta, mille hinnas on lennupilet, majutus valitud söögiplaaniga, mänguõigused väljakutel ja transfeerid, kaasa arvatud väljakute transfeerid.
    Välismaal golfi mängides nõutakse mõnel väljakul mängija HCPd ehk taseme numbrit. Paljud väljakud lubavad ka kõrgema HCPga mängijaid väljakule (mida madalam HCP, seda parem mängija).Iga golfar eelistab meelsamini mängida oma varustusega ja golfikoti transport lennukis on tavaliselt lisatasu eest. Olenevalt lennufirmast maksab see 20–60 eurot üks suund. On ka erandeid, kus golfipagas on tasuta. Väga harvadel juhtudel renditakse golfivarustus koha­peal.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Kui Mars kutsub: Musk soovib 55,8 miljardit Tesla varadest
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Tesla autod kutsutakse jälle tagasi uue ohtliku defekti tõttu. Elon on aga hõivatud mujal rindel ning tegeleb oma mitmekümnemiljardilise kompensatsioonipaketi väljanõudmisega.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.