Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Värske ja lennuka mõttega uudiseid Veluxilt

    Foto: Velux

    Velux käib paar sammu ees kasvavatest nõudmistest katuseakendele soojapidavuse, heliisolatsiooni, ventilatsiooni võimsuse ja funktsionaalsuse poolest, tuues igal aastal turule täiesti uudsed tooted ning täiustades olemasolevaid. Uudistest ja katuseakendest üldiselt räägib Veluxi turunduskoordinaator Kirsti Matikainen.

    Kui seni oli Standard Plusi lahendus saadaval kahekordse klaaspaketiga, siis nüüd on see kolmekordse klaaspaketiga, aga hind on soodne.

    Katuseaknad igale soovile: Standard, Standard Plus ja Premium
    Velux on katuseaknaid tootnud juba üle 75 aasta. Aknad valmistatakse männiliimpuidust ning vastavalt viimistlusele on need kas lakitud või kaetud valge polüuretaankattega, mis sobivad niisketesse ruumidesse.
    Eristatakse ülalt või alt avatavat akent. Ülaosas asuva käepidemega akent on kerge avada ja sulgeda isegi siis, kui otse selle alla on paigutatud mööbel. Selline aken paigaldatakse kõrgusele, mis võimaldab avanevat vaadet nautida nii seistes kui ka istudes. Akna ülemisesse käepidemesse on integreeritud tuulutusklapp, mille kaudu saab ruumi tuulutada ka siis, kui aken on kinni.
    Alt avatavat akent tasub valida juhul, kui aken on vaja paigutada kõrgele, näiteks kui katusekorruse sein on kõrge. Aknal on kaheastmeline tuulutussüsteem, mis võimaldab ruume õhutada ka siis, kui aken on suletud. Nii ülalt kui ka alt avataval aknal on sisseehitatud õhufilter, mis ei lase tolmul ega putukatel ruumi tungida ja mida on kerge puhastada. Katuseakendel on keskhinged akna 180° pööramiseks ümber oma telje, mis muudab välisklaasi puhastamise väga lihtsaks. Kui katuseaknad asuvad kõrgel või kui soovida mugavust, tasub valida kaugjuhtimisega aknad.
    Tänu uuenduslikule Thermotechnology soojustussüsteemile koos vahtpolüstüreeniga ja spetsiaalsele tihendile, mis tagab õhukindluse, on aken eriti energiasäästlik.
    Nõuandeid Standardi või Standard Plusi valimiseks
    Standard on kasutusmugav, praktiline ja hea hinnaga aken. Saadaval on nii alt kui ka ülalt avatav aken. Uudisena on Standardi tooteklassis nüüd ka hooldusvabad aknad, mis sobivad hästi niisketesse ruumidesse.Kõik Standardi tooted on kahekordse klaaspaketiga.
    Standard Plusi lahendus lisab Standardi põhifunktsioonidele mitmeid kasulikke omadusi. Kõige suurem uudis on see, et kui seni oli Standard Pluss saadaval kahekordse klaaspaketiga, siis alates tänavu aprillist on see kolmekordse klaaspaketiga, mis tähendab, et nende akende soojapidavus on nüüd 1,3 asemel 1,1 W/m²K, aga hind on endine. Kasutatakse vastupidavat ja energiasäästlikku aknaprofiili, mis on toodetud sügavimmutatud männiliimpuidust ning ka siin kasutatakse uudset Thermotechnology soojustussüsteemi koos vahtpolüstüreeniga ja spetsiaalset tihendit, mis tagab õhukindluse. Ka Standard Plusi tootevalikus on olemas nii lakitud puidust kui ka hooldusvabad valge polüuretaankattega kaetud liimpuidust katuseaknad.

    Enne katuseakna ostmist tasub läbi astuda Velux Eesti kontorist Peterburi tee 2a, kus saab tasuta tehnilist konsultatsiooni ja nõu annab arhitekt katuseakende valiku ja paigutamise kohta.

    Katuseaknaga koos tuleb osta paigaldustooted: veeplekk, paigalduskrae, soojustusraam ja aurutõkkekile.

    Kindlasti tuleks valida sertifitseeritud paigaldaja, kelle nimekiri on väljas Veluxi kodulehel.

    Rusikareegli kohaselt peab katuseakende klaaside pindala moodustama vähemalt kümnendiku valgustatava ruumi põranda pindalast.

    Parim koht katuseaknale on seal, kus on vaja rohkem päevavalgust ning kus avaneb parim väljavaade.

    Valgustatuse seisukohast annavad parima tulemuse katuseviilu mõlemale küljele ja ühtlaste vahedega paigutatud aknad.

    Õigele kõrgusele paigutatud akna ülemine serv on ühel kõrgusel ukse ülemise piidaga ehk 2,1 m põrandast.

    Katuseaknaid kasutatakse ka disainielementidena, mis võimaldavad luua täiesti ainulaadseid interjööre.

    Märksõnad on mugavus ja võimalused
    Premium-akende kasutamine tähendab suure hulga võimaluste lisandumist kõikidele Standard Plusi funktsioonidele mugavuse suurendamiseks. VELUX INTEGRA® on parim lahendus, kui soovitakse ülimat mugavust. Selle uuendusliku kaugjuhitavate akende, kardinate ja aknakatete süsteemi toodete avamiseks ja sulgemiseks piisab vaid ühest puudutusest puutetundlikul juhtpuldil.Kui alguses ei otsustatud valida elektrilist akent, siis premium-akendele saab kaugjuhtimissüsteemi hiljem juurde osta. Saadaval on nii elektriliselt kui ka päikeseenergial töötavad versioonid.
    Võrreldes Standard Plusi lahendusega on premium-akendel sisemine klaas lamineeritud, mis muudab aknad turvalisemaks – tugeva löögi või vigastada saanud klaas ei purune kildudeks. Samuti kaitseb lamineeritud klaas interjööris kasutatud materjale ja esemeid UV-kiirguse tekitatava pleegitava toime eest. Karastatud välisklaas kaitseb väliste tegurite eest ja klaasi pind on kastevastane.
    Premium-akendele saab valida ka erinevaid klaaspakette. Näiteks optimaalse paksusega lamineeritud klaasid annavad olulise heliisolatsiooni väljast tulevatele helidele, sealhulgas liiklusmüra ja ilmastiku, nagu vihma ja rahe helide vastu.
    Lisavõimalusena saab premium-katuseakna männipuidust siseraame lasta värvida või peitsida vastavalt oma soovile. Valida saab kas ülalt avatava või ülalt ja alt avatava akna vahel. Ülahingedega aken on ülalt ja alt avatav ning võimaldab ümbritsevat maailma panoraamvaatena imetleda.
    Maailma soojapidavaim passiivaken ning uudne lume- ja jääaken
    Veluxil on maailma soojapidavam katuseaken, mille Uw on 0,51 W/m²K. See on parim U-väärtus maailmas. Passiivaknal on välimine klaaspakett kolmekordne ja sisemine klaaspakett kahekordne. Aken töötab päikeseenergiaga kaugjuhtimispuldi eelseadistatud programmide abil, millega on akent lihtne juhtida. Aknal on Passive House’i sertifitseering külma kliimaga regioonidele.
    Velux on välja töötanud ka lume- ja jääakna meie kliimaga sarnastele regioonidele, kus talvel kord külmetab, siis sulatab, jälle külmetab ja sulatab. Kui aken on pikemat aega kaetud lume ja jääga ning kui jätta need eemaldamata, ei saa sulavesi ära voolata, sest akna alla on moodustunud jäävall. Selle tulemusena võib sulavesi tungida läbi konstruktsiooni tuppa. Velux pakub võimalust paigaldada aknale lume ja jää komplekt, mis tõkestab jää kogunemist akna ümber ja vähendab vee sisseimbumise ohtu. Spetsiaalsetele veeplekkidele võib paigaldada küttekaablid, mis aitavad sulatada lume. Koos kolmekordse klaaspaketiga on see hea lahendus karmidesse Põhjamaa talvedesse.
    Midagi uut lamekatuseakna perre
    Tänapäeva ehituses on katuseaken vaat et möödapääsmatu element. Kaldkatusega hooned vajavad katuseaknaid, aga ka lamekatustele on loodud spetsiaalsed aknad. Aprillikuust on Veluxi lamekatuste perekonda lisandunud uus aken. Kui eelmisel aastal tõi Velux turule lameda klaasiga lamekatuseakna, mida sai paigutada katusesse kaldega 5 kuni 15 kraadi, siis selle aasta uudiseks on kumera klaasiga lamekatuseaken. Kumer klaas ulatub servast servani, millelt vihmapiisad valguvad maha. Aken on kolmekordse klaaspaketiga, mis teeb kogu akna soojapidavuseks 1,2 W/m²K. Akent saab paigaldada katusesse kaldega 0–15 kraadi. Kriimustusvastase pinnaga klaas suurendab toote eluiga, aga aknale on võimalik lisada ka päikesevari või turvaruloo. Aknal on vihmaandur – kui vihma hakkab sadama, võib olla muretu, aken sulgub automaatselt. Ruumist saab akent avada ja sulgeda puldiga. Kui varem öeldi lamekatuseaken, siis mõeldi kuppelakent, akrüülkupliga mulli, nüüd aga on kaks uut toodet – lameda klaasiga ja kumera klaasiga lamekatuseaken, mis peaks meeldima ka nõudlikule arhitektile.
    Cabrio – katuseaknast rõduks
    Veluxi vana armastatud toode on katuseaken-rõdu Cabrio. See on nn kaks ühes katuseaken, mis pakub rõdulahendust ja suurt katuseakent korraga. Cabrio on Eestis üsna populaarne, sest tegemist on mõistliku alternatiiviga nii traditsioonilisele vintskapile kui ka statsionaarsele rõdule. Cabrio ülemine sektsioon kujutab endast ülahingedega kahesüsteemset katuseakent, mis on varustatud käepidemega akna alumises servas. Ilma jõudu rakendamata võib selle avada ja asetada horisontaalsesse asendisse.
    Alumisel sektsioonil on lamineeritud turvaklaasist palett, mille saab liigutada ette vertikaalasendisse, misjärel sisseehitatud kaitsevõre asetub automaatselt kahele poole külge ja lukustub.
    Peamine Cabrio eelis on sõltumatus ilmastikust ja lekkekindlus, aga ka uuenduslikkus, multifunktsionaalsus ning selle lahenduse kohta soodne hind. Aga kui hoonel on juba rõdu ja on soov pääseda sinna nii-öelda katusest välja astudes, siis saab tekitada kombinatsiooni, kus alumine element avaneb kas paremale või vasakule, ülemine üles ning pääs rõdule on valla.
    Kõikidele käsitsi avatavatele akendele, mis on ülalt avatavad, on võimalik lisada kaugjuhtimise funktsioon. Juba tootmisel on kaugjuhitavatele akendele lisatud elektriliseks juhtimiseks vajalikud seadmed.
    Päikesetunnel tähistab pimedate ruumide ajastu lõppu
    Päikesetunnel toob päikesevalguse ka kõige pimedamatesse ruumidesse spetsiaalselt selleks kavandatud paindliku tunneliga, mis ulatub läbi katusekonstruktsiooni. Väljast jätab Päikesetunnel elegantse mulje oma tasapinnalise disaini ja kirka klaasiga, seestpoolt jaotub õuest püütud valgus igasse ruuminurka. Päikesetunnelit tasub panna esikutesse, vannitubadesse ja muudesse kohtadesse, kuhu pole võimalik paigaldada tavalisi aknaid. Päikesetunneli paigalduseks on vajalik olemasoleva katusekonstruktsiooni minimaalne ettevalmistus ja sisetöödest tuleb hajuti jaoks lakke lõigata auk. Hajuti on ümmargune plafoon, kuhu võib ka valguselemendi sisse panna, et siis õhtul pimedas kasutada seda kui valgustit.
    Igale aknale oma kardin
    Kõik Veluxi katuseaknad on varustatud eelpaigaldatud kronsteinidega kardina lihtsaks paigaldamiseks Pick & Click süsteemiga, mistõttu sellega saab hakkama igaüks. Tuleb lihtsalt kardin välja valida, mis aga on keeruline ülesanne, sest valik on lai. On erinevaid tüüpe sissepoole paigaldamiseks, aga on ka välispidiseid aknakatteid.
    Sissepoole paigaldatavatest võib valida energiasäästliku topelt-voldikkardina, mis aitab hoida külmadel öödel ruumid soojad. Duokardin on kaks ühes ehk teisisõnu selle kardinaga saab teha toa pimedaks või reguleerida sissetulevat valgust. Voldikkardinaga saab tagada täieliku privaatsuse, tõmmates seda alla, üles või keskele, samal ajal lasta tuppa päevavalgust. Rulookardin pehmendab päikesevalgust ja väldib päikesepimestust. Rooma kardinaga saab luua tuppa pehme ja sooja interjööri, ribakardin sobib niisketesse ruumidesse. Ka lastele on loodud mitmed kardinaseerijaid nende lemmiktegelastega filmidest ja raamatutest.
    Väljapoole saab valida päikesevarju, mis hoiab ruumi tõhusa kuumuskaitse abil jahedana, või turvaruloo, mis pakub täielikku kaitset väliste mõjude ja vandalismi eest. Putukavõrk aga hoiab ära tülikad putukad.  
    Kõikidele kardinatele, turvaruloodele ja putukavõrkudele on garantii 3 aastat. Katuseakendele ja paigaldustoodetele on garantii 10 aastat, metallosadele ning polüuretaanist raamile ja lengile aga 15 aastat.
    Veluxi armastatud toode on katuseaken-rõdu Cabrio, mis on kaks ühes: pakub rõdulahendust ja suurt katuseakent korraga.
  • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Nõrk tehnoloogiasektor surus USA turud taas langusele
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Kuna tehnoloogiasektor ilmutas nõrkust, siis langesid langesid kolmapäeval taas kõik kolm suurt USA indeksit: Nasdaq kukkus kõige rohkem -1,15%, S&P 500 odavnes -0,58% ning Dow 30 taandus -0,12%. Indeksid langesid neljandat päeva järjest, mis tähendab pikimat kaotuste seeriat alates jaanuarist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Ulub koos huntidega: Wolf Groupi kaks tütart tegutsevad Venemaal rahulikult edasi
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.
Eesti ehitusvahutootja Wolf Group jätkab äri Venemaal: Delovõje Vedomosti veendus, et mõlemad ettevõtte tütarfirmad tunnevad ennast hästi, nimetavad sõda spetsoperatsiooniks ja plaanivad aktiivselt Narva jõe taga areneda.