Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Fassaadide soojustamiseks on rohkelt võimalusi

    Foto: Enerest

    Praegusaja soojustusmaterjalide valik on lai ja samuti on nende paigaldamiseks palju erinevaid tehnoloogiaid. Kõige olulisem on aga seejuures teha töö ehitustehniliste vigadeta, kasutada õigeid materjale, mis omavahel sobituvad, ning paigaldada need õiges järjekorras. Vastasel juhul on tagajärjed tõsised ja nende parandamine kulukas. Fassaadide soojustamisest räägib lähemalt Enerest OÜ juhatuse liige Siim Rannik.

    Soojustamisel on väga tähtis vältida külmasildasid, mis mõjuvad nagu magnet, tõmmates majast sooja välja. Samuti kipuvad külmasillad olema peamised hallituse ja niiskumise kohad.

    Lähenevate uute energiatõhususnõuete mõjus on soojustuskihtide paksus välisseintel kasvanud aastast aastasse. Nüüd ulatuvad keskmised paksused juba 250–300 millimeetrini ja seetõttu kujuneb välisseina paksus koos kandva osa ja fassaadiga juba 500–600 millimeetrini. Aga tõenäoliselt ei ole ka see veel piir. Paksenevad soojustuskihid muudavad konstruktsioonid kohmakateks ning tõstavad nende maksumust, kusjuures mitte enam lineaarselt soojustuskihi paksusega – seega kui mõistlik samadel tehnoloogiatel jätkamine enam on?
    Tänapäeva turul muutub aina kuluefektiivsemaks PIR-soojustus, näiteks IKO Enerthermi erisoojusläbivus on juba 0,022 W/mK. Lahtiseletatult on see kuni 40% tõhusam mineraalvilladest või vahtpolüstüroolidest, mille erisoojusläbivused jäävad peamiselt 0,032–0,040 W/mK vahele.
    Kuidas fassaadile õige soojustus leida?
    Soojustuse valikul on lisaks materjali erisoojusläbivusele oluline jälgida ka planeeritavat aluskonstruktsiooni ja fassaadiviimistlust, õhupidavuse saavutamist, seina niiskusrežiimi, ekspluatatsiooni ajal omaduste säilimist, külmasildade vältimist, aga ka hoone esteetilisust ja loomulikult algmaksumust. Materjali valides tuleb käia läbi kõik need punktid ning vajadusel kaasata tehniline tugi.
    Esimese indikaatori materjali valikul annab hoone kandev konstruktsioon, mille külge või vahele soojustus paigaldatakse. Hoone kandva seina võib ehitada nii puitkarkassil, turule pürgival ristkihtpuidul, betoon- või plokkseinal kui ka 3-kihilise betoonelemendina. Plokkseinad jaguneva veel kord erinevateks alamtüüpideks, mis omakorda seavad soojustamisele reeglid ja võimalused.
    Elamuehituses kogub populaarsust ka betoonelement, mille eelised on ülikiire montaaž ja mahukate fassaaditööde vältimine. Muide, maailmas on välja antud ainulaadne patent 3-kihiliste betoonkonstruktsioonide sidemetele. Selle tehnoloogiaga konkureeris Eesti 2017. aasta betoonehitiste konkursil Tallinnas asuv eramu, kus 3-kihiliste betoonseinte soojustamisel kasutati IKO Enertherm PIR-soojustust koos Thermomassi fiibersidemetega betoonikihtide vahel. Thermomassi sidemed muudavad paneeli täiesti külmasillavabaks ning tekitavad sisemisest betoonist termilise massi, mis aitab stabiliseerida hoone sisekliimat. Thermomassi ankrud muudavad paneeli kuni 15% soojapidavamaks, kuid sobivad kasutada vaid tugevate PIR-soojustustega.
    Valiku tegemisel on oluline ka planeeritav fassaadiviimistlus, peamiselt kas fassaad on tuulduva või mittetuulduva kattega. Tuulduvad fassaadid on näiteks puitlaudis-, looduskivi-, tellis-, komposiitplaat- või tsementplaadist fassaadid. Tuulduvad fassaadid pakuvad mitmekesiseid ajas kestvaid ja lihtsasti hooldatavaid võimalusi. Nende soojustamiseks sobivad aina enam nii PIR-soojustuspaadid kui ka mineraalvill-soojustusplaadid. EPS-tüüpi soojustust pole aga siinkohal pigem sobilik kasutada, peamiselt seetõttu, et EPS tuleb väliskeskkonnast (ehk tuulduvast pinnast) eraldada.
    EPS-materjalid on hea konkurent PIR-plaatidele ja mineraalvilladele krohvitud fassaadide korral, aga ka seal on järjest enam kogumas populaarsust hübriidne PIR + mineraalvilladest lahendus, mis võimaldab kuluefektiivseimalt luua krohvitud ja samal ajal saleda välisseina. Sisuliselt tähendab see, et krohvitud fassaadidel kasutatakse alusseinale paigaldatud PIR-plaadi peal õhukest mineraalvillast vahekihti, mis on sobilik pind krohvimiseks. See meetod on oluliselt kuluefektiivsem ja paremate ehitustehniliste omadustega, kui pisut soojapidavam ent niiskusmõjutustele altim fenoolsoojustus. Ei tohi unustada, et otse PIR-soojustusele veel sertifitseeritud krohvisüsteeme ei pakuta.
    Suurim erinevus tuulduva fassaadi soojustusmaterjalide nagu mineraalvill ja PIR-soojustus vahel on see, et erinevalt PIR-soojustusest on mineraalvillade kasutamisel vajalik kandvale seinale ehitada toetav karkass, mille vahele soojustusplaat paigaldatakse, ja täiendavalt tuleb paigaldada ka eraldi tuuletõkke-plaat. Need kaks töölõiku – toetav karkass ja tuuletõkkeplaat – muudavad ehituse keerukamaks, ajakulukamaks ja seeläbi ka kallimaks, lisaks kahandab toetav karkass konstruktsiooni üldist soojapidavust või muudab konstruktsiooni sama soojapidavuse juures paksemaks. Seevastu PIR-plaat paigaldatakse oste aluspinnale ja kinnitatakse koos distantsliistu ja tüübliga läbi soojustuse alusseinale. Valides uudse tehnoloogiaga termokatkestusega tüüblid, on võimalik luua täielikult külmasillavaba välissein.
    Jälgida tuleb ehitusfüüsikat!
    Üldine reegel on olnud, et mida toast väljapoole, seda enam peab materjal auru läbi laskma. Tänapäeval on võimalik antud reegleid ka vältida, sest uued hooned on üldiselt hästi ventileeritud ja materjalid on arenenud, kuid siiski tuleks kaasata pädev projekteerija, kes hoone välisseina niiskusrežiimi läbi kalkuleerib ning väldib seinasiseseid märgumisi ja võimalikke hallituskohti. Kusjuures on eriti oluline vältida külmasildasid, mis mõjuvad kui magnet, tõmmates majast sooja välja ja kipuvad olema peamised hallituse ja niiskumise kohad.
    Plokkseinte soojustamisel oluline vahe, kas kasutatakse betoonplokk- või poorbetoonplokk-konstruktsioone. Milles nende vahe seisneb? Poorbetoonplokil on endal hea soojustusvõime ja paigutades selle ette liiga õhukese kihi kõrgema aurutakistusega soojustusmaterjali, programmeerime välisseina sisse seinasisese märgumise. Seega tuleks poorbetoonist seinu pigem soojustada auru läbilaskva soojustusega või väga täpselt arvutada välja kõrgema aurutakistusega soojustuse paksus. Sama olukord on ka puitkarkassmajade puhul, kui soovitakse mineraalvilla asemel kasutada PIR-soojustusplaate. Valede soojustuskihtide korral võib puidu planeerida ebasoodsasse kihti, kus märgumine ei ole välistatud. Iga maja on unikaalne, kuid et olla kindel tulemuses, abistab Enerest OÜ ka seinte niiskusrežiimi hindamisega.
    Soojustamisel on väga oluline, et materjalid säilitaksid oma omadused kogu ekspluatatsiooni jooksul. Hoone energiatarvet planeerides vaatleme enamasti materjalide soojapidavusi, ent ainuüksi sellest on vähe. Paigaldatud materjal peab olema õhutihe ja ta ei tohi konstruktsioonis kokku vajuda, põhjustades soojustamata alasid. Viimane võib toimuda kehva paigalduse, ekspluatatsiooniaja ja niiskuse mõjul. Samuti vähendab arvestusliku soojapidavuse reaalsuses toimimist näiteks katustel mineraalivilla sammudega kokkusurumine või ehitusajal niiskuse saamine. Nõrgema järelevalve korral või kui ei õnnestu ehituse ajal ideaaltingimusi saavutada, tasub eelistada soojustust, mis ehituse ajal ei ole aldis vett imama ja on kujupüsiv ning mille paigaldamisel on ehitusvigade tegemise tõenäosus madal.

    Piisavalt õhuke, aga tõhus

    Puudub vajadus eraldi tuuletõkkele

    Koos soojapidavusega saavutatakse lihtsasti ka eeskujulik õhupidavus

    Abikarkassideta paigaldusvõimalus moodustab ühtlase soojustuskihi

    Lihtne ja kiire kvaliteetselt paigaldada

    Kujupüsiv ja minimaalselt niiskust imav

    Optimaalne konstruktsiooni hinnatase

    Enerest OÜ Enerest OÜ põhitegevusala on tänapäevaste soojustusmaterjalide hulgimüük, pakkudes kõrvale konsultatsioone nii soojustusmaterjalide valikul, dimensioneerimisel kui ka sobilike ehituskonstruktsioonide koostamisel. Enerest OÜ esindab IKO kaubamärki kandvaid PIR-soojaisolatsioone, bituumenrullmaterjale ja bituumensindleid. Alates 2015. aastast toodi turule elastne montaaživaht PudeliPoroloon (TTÜ testi võitja juuni 2017) ning lisaks pakutakse ehitustöödele kõrvaltooteid kinnitite ja tihendusmaterjalide näol.
  • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
USA riigivõlakirjade tootlus tõusis viie kuu kõrgeimale tasemele
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
USA kümneaastaste riigivõlakirjade tootlus tõusis teisipäeval viie kuu rekordtasemele, kuna turud hindasid ümber võimalusi, kui kiiresti võib Föderaalreserv sel aastal intressimäärasid langetada, kui võtta arvesse maailmamajanduse tugevnemise märke.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.