Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Millal ja millest ehitada kodule aed?

    Foto: Sungate

    Majaehitust planeerides võib piirdeaed tunduda esialgu vähetähtis või teisejärguline, kuid tegelikult oleks parim panna aialahendus paika juba projekteerimisel. Liiga hilja nõu küsima tulles ei pruugi enam kõige ilusamad, lihtsamad ja soodsamad lahendused sobida, annab Eesti suurima piirde- ja läbipääsulahenduste pakkuja Sungate.ee müügijuht Annika Nässi nõu.

    0% PVCd! Keevisvõrkude uudne pinnakate Nature on samm edasi tavalisest PVC-kattest, võimaldades keskkonnasõbralikku kvaliteeti.

    Nii aiamüüja ja -paigaldaja, arhitekti kui ka tellija jaoks on kõige lihtsam, kui kinnistu piiretele ja väravate asukohale ja võimalustele mõeldakse projekteerimise käigus. Enamasti on materjalide valik ja piirete kõrgused paika pandud kohaliku omavalitsuse poolt, kuid kui ettekirjutusi pole, tuleb lahendus üheskoos vastavalt vajadustele välja mõelda.
    Kui aialahendus on paigas, on teiseks küsimuseks kindlasti, et millal aiaehitusega alustada? Kas ehituse ajal piirata ala ajutise piirdega või võiks raha kokkuhoiu mõttes püstitada aia ka enne maja ehituse algust? Praktika näitab, et kuigi enamasti jäetakse aed viimaseks, on tegelikkuses soodsam ajutiste rendiaedade asemel kohe püsivate piirete paigaldamisele mõelda.
    Punutud võrkaedFoto: Sungate
    Kinnistu piiramiseks aiaga on palju võimalusi
    Aia valik algab eesmärgist ja ajast, kui kauaks seda eesmärki on vaja täita. Pikemas perspektiivis on kõige tasuvam materjal metallaiad, mida on Sungate’i tooteportfellis lai valik. Metallaed on hooldusvaba: seda tuleb üks kord projekteerida, lasta valmis ehitada ja siis ei pea enam aastakümneid aiale mõtlema. Kiire, kauakestev ja loodussõbralik, vajades vaid kolme komponenti – posti, kinnitust ning võrku või paneeli.
    Metallaiad võib lahterdada kolme gruppi: punutud võrgust aiad, keevisvõrkaiad ja paneelaiad.
    Punutud võrkaia tunneb ära võrgusilma kuju järgi. Võrgusilmad on sõna otseses mõttes traadist punutud ning sellised aiad meenuvad paljudele nõukogude ajast. Punutud võrkaed on omal kohal spordiplatsidel, eriti tenniseväljakutel, sest pall ei mahu võrgusilmast läbi ja põrkab tagasi.
    KeevisvõrkaedFoto: Sungate
    Eramute piiramiseks kasutatakse küll punutud võrku järjest vähem ning neist hoopis populaarsemaks on muutunud keevisvõrkaiad. Keevisvõrk erineb punutud võrgust valmistamise tehnoloogia poolest. Võrgu traadid on keevitatud ja tulemuseks on ühtlane võrgusilm. Keevisvõrgu eelised punutud võrgu ees on võrgu stabiilsus ja paigalduse lihtsus. Kui punutud võrk nõuab pingutustraate, siis keevisvõrk ise on juba stabiilsem ja lisatraate ei vaja. Sellest tulenevalt on ka keevisvõrgu paigaldamine ja hooldus oluliselt lihtsam, vähem detaile paigaldamisel ja järelhooldus minimaalne.
    Paneelaiad - ülemine 2D, alumine 3DFoto: Sungate
    Paneelaedu kasutati algselt tööstuspiireteks, kuid nüüdseks on nad juba leidnud oma koha nii elurajoonides, eramaja ehituses kui ka ühiskondlike hoonete piirdeaedadena, näiteks koolid, lasteaiad, kontorid jne. Paneelaiad koosnevad keevispaneelidest, mis monteeritakse metalltugedele kinnitusdetailide abil. Paneelaedu on olemas 2D ja 3D. Lihtsalt seletades on nende vahe silmaga nähtav, kui 2D-paneel on visuaalselt sirge, siis 3D-paneelil on 2–4 välja ulatuvat tugevdatud osa, mis annavadki silmale 3D-efekti. Eestis kasutatakse eramute piirdeaiana enamasti 3D-paneele, sest need on väga tugevad ja samas esteetilise välimusega aiad. Parimatel Euroopa tootjate keevisvõrkudel ja paneelaedadel kehtib muide väga pikaajaline garantii – 15 aastat – need aiavalmistajad on näiteks ArcelorMittal ja Van Merksteijn.
    Luxor NatureFoto: Sungate
    Uus keskkonnasõbralik ja taaskasutatav aiamaterjal
    Eramute piirdeaedade kõrgem klass on aga tugev ja elegantse välimusega võrk Luxor Nature, millel on üleval ja all lisatugevdused. Need hoiavad võrku stabiilsena ja on lisakaitse mehaanilise surve vastu. Luxor Nature’i piirdeaeda on saadaval 7 erinevat kõrgust, kuid lisatugevduste omadused võimenduvad eriti kõrgemate piirdeaedade puhul – alates 1,5 meetrist. Elegantse välimuse annab võrgusilmade piklik kuju. Toodet on saadaval ka tumedat antratsiitvärvi, mis on viimase aja aiaehituses trend. Luksemburgis valmistatud võrgul on 15aastane garantii.
    Terastraat on tsingitud ja kaetud spetsiaalse keskkonnasõbraliku Nature’i kattega, mis on suur samm edasi tavalisest PVC-kattest ja võimaldab keskkonnasõbralikku kvaliteeti. Nature’i eelised on pikaajaline korrosioonikaitse metallile, kate ei pragune, ei kooru ja kattel ei ole mikropragusid ning see on ülimalt vastupidavus soola, merevee, liiva, päikese ja kiiresti muutuva ilmastiku suhtes. UV-kaitsega kate kaitseb sambla, vetikate ja hallituse eest.
    Nature’i kattel on käega katsudes hea haarduvus ja soe pind ning see säilitab elastsuse kuni –20 °C temperatuuri korral. Katte põlemisel on suitsugaaside eristumise kogus peaaegu olematu, sealt ei eraldu keskkonda kahjulikke aineid. Nature’i kattega võrkaial on ka suur eelis utiliseerimisel: kui PVC-kattega aiavõrk rändab oma eluea lõppemisel prügimäele, siis Nature’i kattega aiavõrgu võib viia metallikokkuostu, kust see liigub edasi taaskasutusse.
    AiapostidFoto: Sungate
    Aiapostide valikul tuleb olla tähelepanelik
    Üks tavalisemaid vigu, mis aiamaterjali ostmisel kiputakse tegema, on eelarve kitsikuses liiga peenikeste aiapostide valimine tugevale võrgule. Eelarve kokkuhoidmiseks on see kõige kehvem valik, sest nõrgad aiapostid ei suuda pakkuda stabiilsust jäigale võrgule. Tulemus võib olla pettumust valmistav, sest ostetud kvaliteetne ja tugev aiavõrk ei kesta. Kindlasti võiks enne piirdeaia ostmist konsulteerida oma ala spetsialistiga, et veenduda komplekti terviklikkuses.
    Keevisvõrgu T-postile kinnitamineFoto: Sungate
    Sungate aiapostid on kvaliteetsed ja püsivad kaua, sest neil on eriline T-profiil, mis muudab posti jäigemaks ja teeb paigaldamise lihtsamaks. Ümarad aiapostid on valmistatud 1–1,8 mm tsingitud lehtmetalli ribast, mis on rullvaltsitud. Pika eluea tagab see, et postid on tsingitud ka seest. T-osa võimaldab kinnitada võrguklambreid kogu posti kõrguse ulatuses sõltumata võrgutraadi asukohast. Aiapostid on multifunktsionaalsed ja neid saab kasutada nii keevisvõrgu kui ka paneelaia paigaldamiseks.
    Kuigi aeda valides peab arvestama nii kohaliku omavalitsuse nõudeid kui ka rahakotti, ei maksaks otsust teha vaid hinna põhjal. Pigem mõelda pikemaajalisemalt – teinekord ei pea vaid veidi rohkem investeerides enam aastakümneid enam aiaehitusele, hooldusele ega remondile mõtlema. Tükihinna asemel peaks omavahel võrdlema erinevate aedade jooksva meetri hinda ning iga-aastaseid hoolduskulusid. Samuti tasub end kurssi viia võimalike riiklike ja kohalike omavalitsuste toetusprojektidega nagu Hoovid Korda vms.

    Lihtne – peab vaid viima end kurssi õigete materjalide ja võtetega ning aiaehitus on jõukohane kõigile.

    Vastupidav – kvaliteetse võrkaia võid unustada pärast paigaldamist pikaks ajaks. Tootel on 15aastane garantii.

    Loodussõbralik, sisaldades 0% PVCd. Uudne Nature’i kate on vastupidav ja keskkonnasõbralik. Vana aia utiliseerimisel saab võrkaia viia metalli kokkuostu, samal ajal kui PVC-kattega võrkaed läheb prügimäele!

    Elegantne – õigesti ehitatud võrkaed pakub silmailu aastakümneid.

    Väravad ja automaatika
    Värava valikul olgu kaalukausiks selle tugevus – õige värava peal saavad lapsed ronida ja kiikuda nii, et värav ei amortiseeru ega kujuta lastele mingit ohtu. Seega ka värava kinnitustarvikuid olgu pigem rohkem kui vähem – nende pealt ei tasu kokku hoida! Eestis toodetakse täna väga kõrgel tasemel tsingitud kodumaiseid väravaid. Värava pikaealisus sõltub tsinkimisest, sest kui värvi all kaitsekihti pole, hakkab metall ajapikku rooste minema.
    Väravate lukustussüsteemidele ning automaatikale tasub samuti mõelda kohe alguses, sest neid hiljem paigaldades võib see olla keerukam ja kallim. Kuigi meil on seni suhteliselt vähe pööratud tähelepanu ohutusseadmetele nagu fotosilm ja vilkurid, pööratakse neile nõuetele Euroopa Liidus aina enam tähelepanu. Nagu hea peremees käib autoga hoolduses ja loomaga arsti juures, võiks iga majaomanik igal sügisel lasta hooldusmehel oma värava funktsioneerimine üle vaadata.
    Sungate.ee-l on Eestis ainumaaletoomise õigus kahele Itaalia kaubamärgile, milleks on Mhouse ja Nice. Nice pakub igakülgseid automatiseerimissüsteeme, mis võimaldavad juhtida – ühe saatja ja lihtsa nupuvajutusega – kõiki Nice’i automaatikaga aknakatteid (päikesevarjud, turvarulood), väravaid, garaažiuksi ja tee barjääre. Samuti võimaldab kontrollida alarmi-, niisutus- ja valgustussüsteeme. Nice’i süsteemid suurendavad Sinu kodu tõelist väärtust, garanteerides igapäeva eluks rohkem mugavust ja turvalisust.
    Sungate.ee Eesti kapitalil põhinev kaubamärk Sungate.ee alustas piirdeläbipääsulahenduste pakkumist 2002. aastal. Nüüdseks on Sungate.ee-st kasvanud välja viis eraldiseisvat, ühte gruppi kuuluvat ettevõtet, mis tegelevad tootmise, hulgi- ja projektimüügi, teeninduse ning integreeritud turvalahenduste pakkumisega. Tooteid müüakse e-poe kaudu, kaubamärk on esindatud põhilistes ehituskauplustes ning ollakse suurima piirdeaedade ja aiatarvikute jaotuskeskuse omanik Eestis. Nii eraisikutele, ettevõtetele kui ka riiklikele struktuuridele pakutakse lahendusi idee väljamõtlemisest ja projekteerimisest kuni teostuseni. Kõikidele oma lahendustele antakse Euroopas nõutud kaheaastase garantii ja mitmetele toodetele on antud tootjapoolne kuni 15aastane garantii. Ettevõte omab suuri kogemusi näiteks eriti kõrget turvalisust vajavatele objektidele erilahenduste loomisel.
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Caterpillar kohandab ootusi pärast USA ehitusbuumi jahenemist
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Neljapäeval teatas Caterpillar, et ootab käesolevas kvartalis müügi langust, kuna nõudlus nende ehitusseadmete järele on eelmise aasta buumiga võrreldes raugenud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolt lobistas Eesti kaudu vastuseisu Euroopa platvormide direktiivile Lisatud Bolti kommentaar
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.
Tänavu vastuvõetud platvormitöö direktiivile seisis Eesti alul raevukalt vastu, mida kujundas Bolt ja esitles majandusministeeriumile isegi kirju, mida Eesti võiks esitada enda seisukohtade pähe.