Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Millist põrandakattematerjali eelistada?

    Foto: Hansa Floor

    Üks levinuim põrandkattematerjali valik on puitpõrand. Selle valik on väga lai ning selles maailmas orienteerumine ei pruugi olla väga lihtne, sest valikus mängivad lisaks põrandakatte välimusele ehk viimistlusele rolli ka selle mõõdud, paigaldusviis, materjal, vastupidavus, hind jm. Milliseid näitajaid tasub põrandakattematerjali valikul jälgida ning millest võiks sõltuda teha lõplik otsus, räägib Hansa Floor OÜ spetsialist Markus Raud.

    Puidust põrandaid saab liigitada mitmeti. Näiteks traditsioonilisemateks ja moodsamateks toodeteks või tinglikult parketiks ja põrandalaudadeks. Traditsioonilisemad on täispuidust tooted, nt mosaiikparkett, kalasaba liistparkett, dekoratiivparkett, industriaalparkett ja täispuidust põrandalauad. Neid tooteid on kasutatud põrandatel juba aastasadu ja neil on kindel koht ka tänapäevasel puitpõrandaturul. Moodsamad tooted on tehnoloogilisemalt arenenumad tooted kui täispuidust lihtsad ja ehedad materjalid. Need on näiteks laudparkett, mis koosneb mitmest kihist ja uudsetest kergelt parketti paigaldada võimaldavatest külg- ja otsalukkudest. Samuti on täispuidust põrandalauast sammu võrra arenenum toode vineeril põrandalaud – näiteks Hansa Plank või Võimas lossilaud. Selle toote eelis tuleb välja just põrandakütte korral, kus puit niiskuse muutumisel ruumis liigselt mängida ei jõua, seda tänu vineerist aluskihile.
    Puitpõrandatooteid arendatakse pidevalt ja uudseteks toodeteks on näiteks termopuidust põrandalauad või sootamme lauad. Viimased on ühed eksklusiivsemad tooted, mida turul saada. Väga moodne on ka pressbambuse põrandamaterjal, mis on tänu tehnilisele lahendusele 2…3 korda tugevam kui tammelaud. Jaotades puitpõranda parketiks ja põrandalaudadeks, on erinevuseks materjali mõõtmed ja suunatus. Parkett koosneb väiksemamõõdulistes tükkidest või moodulitest ja need võivad asetseda üksteise suhtes risti või mingi nurga all. Näiteks võib tuua mosaiikparketi, mille lipid on 2,2 cm laiad ja 120 või 160 mm pikad. Need lipid omakorda saavad asetseda mitmes mustris üksteisega paralleelselt, kalasabamustris või plokkidena üksteisega risti olevalt. Põrandalauad seevastu moodustavad suuremamõõtmelistest väärispuu detailidest kokku laotult põranda. Lauad asetsevad põrandal tavaliselt paralleelselt üksteise suhtes.
    Põrandalaua mõõtmed algavad laiuse puhul 140…180 mm-st kuni 240…260 mm-ni ja pikkused on kas varieeruvad 400 mm kuni 2400 mm või fikseeritud mingisse kindlasse pikkusesse, näiteks 2200 mm. Igal tehasel on mõõtude ja toodete osas oma spetsiifika – mis mõõtudes tooted on, kas või kuidas on need viimistletud, mis on lisatöötlusvõimalused, kuidas toode on pakendatud, mis on niiskusesisaldus puidus jne.
    Kõige populaarsemad puidust põrandakattematerjalid on kolmekihilised laudparketid. Põhjus seisneb nende lihtsas paigaldamisviisis. Tänu klikk-ühendusele, mis võimaldab tooteid paigaldada ujuvana, on paigaldus soodne, lihtne ja väikese ajakuluga. Samuti ei teki klikkparketti ujuvana paigaldades liimikulu. Laudparkette on saadaval väga laias viimistlus- ja toonivalikus, need on tehases juba eelviimistletud ja kohapeal lisatöötlust ei vaja. Üha populaarsemad tänapäeval on ka kalasabamustris põrandamaterjalid – liistparkett, põrandalaud kalasabamustris, prantsuse kalasaba. Samuti on trend muutumas kolmelipiliste laudparketioodete pealt ühelipiliste eksklusiivsemate toodete peale – 1-lipilline laudparkett või vineeril laud Hansa Plank või Võimas lossilaud.
    Iga põranda juurde on saadaval erinevate profiilidega põrandaliiste. Põrandaliistude puhul on valikus eelviimistletud puidust spooniga kaetud spoonliistud, mida on saadaval palju erinevaid toone. Samuti okaspuuliistud, mida saab värvida vastavalt soovitud tooni nt valge. Muidugi on alati võimalik valida traditsioonilisi täispuidust põrandaliistusid – neid on erineva profiiliga ja enamjaolt viimistletakse kohapeal.
    Millest alustada põrandakatte valikul?
    On mitmeid tegureid, mis puitpõrandate valikut mõjutavad. Kui teil näiteks on planeeritud põrandaküte, tuleb põrandakattematerjali valikul esmalt kindlaks teha, kas materjal sobib põrandaküttele või mitte. Järgmisena tasub pöörata tähelepanu toote toonile, viimistlusele ja elueale. Kui on tegu väiksema toaga ja pisikeste akendega, on alati hea paigaldada hele puitpõrand – see muudab ruumida avaramaks. Viimistluse puhul saab valida õlituse, õlivahatuse ja lakkimise vahel.
    Tänapäeval on pigem mõistlik kodustes tingimustes kasutada õlivahasid või lakkimist. Naturaalne õli võib jätte puidu liiga imavaks ja puhastamine on keerukam. Laki eelised on tugevam pealiskiht – kui peaks olema kodus loomad või väikesed lapsed, ei teki pindmised vigastused nii kergelt. Eluiga arvestades on traditsioonilistel täispuidust toodetel eelis, sest neil on rohkem lihvimisvaru ehk neid annab läbi aastate tunduvalt palu kordi rohkem uuesti lihvida ja viimistleda. Mitmekihiliste toodete vahel valides tasub jälgida spooni ehk pealiskihi paksust. Neil põrandatel on lihvimisvaru väike, tavaliselt 2,5 mm ja selliseid põrandaid saab lihvida maksimaalselt 2…3 korda.
    Näiteks võrdluseks saab mosaiikparketti lihvida 8…10 korda ja industriaalparketti lausa kuni 20 korda. Põrandalaua valiku puhul saab valida erineva laiusega tooteid. Kuigi väga lai põrandalaud jätab efektse mulje, võib see õhuniiskuse muutudes kergemini kõmmelda, või madala õhuniiskuse puhul võib puit hakata pikuti mõranema. Siinkohal on oluline, et kodus säilitatakse normaalne õhuniiskus, see välistab enamiku tekkida võivaid probleeme. Hea valik tänapäevastele objektidele on kõige tugevam puidust põrandakattematerjal – pressbambus. Selle tugevus on Brinelli skaalal 9,5 kg/mm2. Võrdlusena võib välja tuua Eesti tugevaima puu tamme tugevuse, milleks on „vaid“ 3,2 kg/mm2. Pressbambus on väga vastupidav ja sobib ruumidesse, kus põrand saab suure koormuse ning sellele võivad kukkuda erinevad esemed.
    Õlitatud ja lakitud põrandate hooldus
    Õlitatud põrandate puhul on naturaalse eelõlitusega parketid soovitatav pärast paigaldamist kohe hooldusõlitada. Edaspidi tuleks hooldusõlitamist teha vastavalt vajadusele – nii, kuidas põrand kulub. Soovi korral võib põranda katta ka õlivahaga, mis katab puidu pinna vett tõrjuva kaitsekihiga. Igapäevaselt toimub õlitatud puitpõrandate puhastamine kuivalt, näiteks tolmuimejaga. Vahetevahel peaks põrandat puhastama ka kergelt niiske lapiga, aga mitte liiga märjalt – pärast puhastamist peaks põrand kuivama paari minutiga.
    Lakiga töödeldud parkettpõrandatel on kergesti hooldatav pealispind. Igapäevaseks hoolduseks piisab üksnes tolmuimejast, vajadusel peaks põrandat aeg-ajalt puhastama ka hästi väljaväänatud lapi või mopiga. Kuna pinnavigastuste kohast pääseb niiskus siiski lakikihist läbi, võib vigastuste kohas puidu toon tumeneda ning need kohad muutuvad ajapikku nähtavaks. Lakitud põranda värskendamiseks või läike saamiseks ja mikropragude täitmiseks saab kasutada spetsiaalset viimistlusvahendit.
    Õige hooldamine teeb parketist muretu põrandakattematerjali!
    Hansa Floor OÜ on oma tegevuses orienteerunud parketi, põrandalaudade ja põrandaliistude maaletoomisele, tootmisele ja turustamisele, pakkudes naturaalseid ja eksklusiivseid puidust põrandamaterjale mõistlike hindadega. Ettevõte tarnib ainult kvaliteetseid põrandamaterjale, mis rahuldavad ka kõige nõudlikumate klientide soovid. Põrandalaudadest pakub Hansa Floor OÜ eksklusiivseid, lainelisi, sootamme, bambuse, termo- ja massiivpuidust ning laevateki- ja terrassilaudu. Parkettidest on saadaval liist-, mosaiik-, industriaal-, laud-, spoon-, kork-, kunst- ja dekoratiivparkette.
    Olete oodatud meie juurde konsultatsioonile!
    Kohtumisaja kokkuleppimiseks võtke meiega eelnevalt ühendust!Markus RaudTel: 5363 6000,[email protected] 
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.