• Jaga lugu:

    Restoranitest: Elagu Ülo!

    Ülo toidus on tunda professionaalsust, milleni mõnes kohas ei jõuta aastakümnetegagi.Foto: Raul Mee

    Vanaaegsele nimele vaatamata mõjub Kalamajas hiljuti avatud restoran Ülo värskemalt kui nii mõnigi trendipüüdev uustulnuk. Ülo on värske, Ülo on nooruslik, Ülo on tolerantne.

    Statistikaameti nimede andmebaasi järgi on kodanik Ülo keskmiselt 66aastane ja absoluutselt ajast maas – vähemalt 14 aastat pole keegi seda nime oma lapsele pannud (kuigi ühele siiski vist hiljuti olevat pandud, nagu kuulsin). Nii et Ülo kuulub samasse ea- ja ilmselt ka maitseklassi telepurgist tuttavaks saanud onu Heinoga – restoraniomanikud peavad olema endas väga kindlad, kui julgevad oma söögikohale sellise nime panna. „Meil hakkas ilusast nimest ja üldse Ülodest kahju ning tegime täiesti uue ja kaasaegse Ülo.“ Nii või umbes nii põhjendas nimevalikut Ülo ettekandja.
    Kalamaja Ülo ongi täielikult kaasaegne, seda nii sisekujunduse, formaalsustevaba suhtlusstiili, aga eriti menüü poolest. Loomulikult on kaasaegsel Ülol tavalisest suurem huvi taimetoidu vastu, aga see läheb tema puhul isegi nii kaugele, et menüüs on tavapärane roogade esitlus keeratud pea peale: liha- ja kalaroogasid tuleb otsida omaette jaotusest, kõik muu on vege või vegan.

    Ülo

    Toit: 9

    Teenindus: 10

    Interjöör: 8

    Aadress: Kopli 16, Tallinn

    Telefon: 605 0052

    Avatud: E–N 12–23, RL 12–00

    Põhiroogade hinnavahemik: 7.80–18

    Peakokk Johannes Hõimoja

    Kopli 16 OÜ

    Lihasööjaid mingil moel taga ei kiusata ega peeta nende eelistusi sugugi teisejärguliseks. Valisin liharoogadest kõike võimsama ja lihasema lamba ristluutüki (valikus on veel veise taco ja kanamaksapasteet) ja võin kinnitada, et taimetoidukalduvustega restoranis suhtutakse ka lihasse täie tõsidusega: roog oli külluslik ja täis põnevaid maitseid. Kalasööjatel on valida tiigerkrevettide ja praetud koha vahel, mõlemad samuti väga hoolega disainitud ja perfektse teostusega.
    Taimsetest roogadest täie ülevaate saamiseks tuleb Ülot külastada rohkem kui kord-paar, valik on rikkalik ja põnev. Friikad, mida pärast tänavatoidu jõudmist restoranidesse ajaga kaasas käivate söögikohtade menüüdes järjest rohkem võib kohata, on kohal ka Ülos, aga mitte tavalisest kartulist, vaid maguskartulist tehtutena. Lisandiks aga – vähemalt sama trendikas kimchi. Nii et põhimõtteliselt praekartul hapukapsaga, aga uuel moel. Ka tavaline roheline salat oli Ülol ootamatult värskelt välja kukkunud, koosnedes põhiliselt spinatist, mündist ja koriandrist, millele lisas maitset meeldivalt magushapu mangokaste.
    Viimasena lauale toodud ebaküdoonia koorekreem koos kummelibeseega oli vägagi üllatav kombinatsioon – seostub ju kummel rohkem apteegi kui restoraniga ja neid peakokkasid, kes seda on julgenud ja ka osanud kasutada, on seni olnud vaid üksikuid. Kummeli leebe magusus tasakaalustas ägedat ebaküdooniat kõige paremal moel, lisaks häälestas ka teisi koduseid lõhnataimi kõrgemalt hindama, nii et pärast einet koju jalutades mõjus pärnaõite aroom toiduelamuse jätkuna.
    Kuigi restoran on tegutsenud alles mõni kuu, on nii toidus kui teeninduses tunda professionaalsust, milleni mõnes kohas ei jõuta ka aastakümnete jooksul. Ülo kööki juhib noor, aga juba nime teinud Johannes Hõimoja ning ka teenindaja juhtus olema erakordselt meeldiv.
    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum

Ivo Suursoo: sektoriaalsed langused on paratamatud, aga nendega oleme ju harjunud
Kui riik suudab Euroopa Liidu taastefondi rahad sügiseks majandusse tuua, siis pigem jääb majanduskasv plussi, kirjutab IT-ettevõtja Ivo Suursoo vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kui riik suudab Euroopa Liidu taastefondi rahad sügiseks majandusse tuua, siis pigem jääb majanduskasv plussi, kirjutab IT-ettevõtja Ivo Suursoo vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiad said napilt enne karuturgu pidama
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 sulgus täna eilse taseme lähedal, põigeldes napilt kõrvale karuturust.
USA peamine aktsiaindeks S&P 500 sulgus täna eilse taseme lähedal, põigeldes napilt kõrvale karuturust.
Mait Raava: tõhus juhtimisvahend, lühendiga TTK
Tasakaalus tulemuskaardist (TTK) on saanud juhtidele väga hea abivahend finantsmüoopiast vabanemiseks ja strateegiast suure pildi nägemiseks. TTK suurim väärtus on strateegiast hästi arusaadava tervikpildi loomine, mis võimaldab ettevõttes tuua kõik „ühele lehele“, kirjutab juhtimiskonsultant Mait Raava.
Tasakaalus tulemuskaardist (TTK) on saanud juhtidele väga hea abivahend finantsmüoopiast vabanemiseks ja strateegiast suure pildi nägemiseks. TTK suurim väärtus on strateegiast hästi arusaadava tervikpildi loomine, mis võimaldab ettevõttes tuua kõik „ühele lehele“, kirjutab juhtimiskonsultant Mait Raava.
Raadiohitid: hinnatõususest ja investeerimisest
Äripäeva raadionädala kuulatavaimad saated rääkisid harjumuspäraselt investeerimisest ja sekka ka makromajanduslikest trendidest. Esiplaanil olid ka kiirest hinnatõusust rääkivad saated.
Äripäeva raadionädala kuulatavaimad saated rääkisid harjumuspäraselt investeerimisest ja sekka ka makromajanduslikest trendidest. Esiplaanil olid ka kiirest hinnatõusust rääkivad saated.
Kallas: Keskerakond peab peretoetuste eelnõust loobuma Kiik: toetuseid saaks finantseerida maksutõusuga
Koalitsiooni mõistlikuks toimimiseks on peaminister Kaja Kallase sõnul vaja, et Keskerakond loobuks toetamast omaalgatatud eelnõu, mis tõstab lapsetoetuseid paarisaja miljoni euro eest aastas. Vastasel juhul pole ka millegi üle läbi rääkida sügisel algavatel eelarvekõnelustel.
Koalitsiooni mõistlikuks toimimiseks on peaminister Kaja Kallase sõnul vaja, et Keskerakond loobuks toetamast omaalgatatud eelnõu, mis tõstab lapsetoetuseid paarisaja miljoni euro eest aastas. Vastasel juhul pole ka millegi üle läbi rääkida sügisel algavatel eelarvekõnelustel.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.