• Jaga lugu:

  Danskesse on näpuotsaga investeeritud ka eestlaste pensioniraha

  Mitmest Eesti pensionifondist leiab Danske Banki võlakirju, samuti on meie pensioniraha investeeritud Taani börsifirmadesse.

  Eesti pensionifondidest leiab Danske Banki võlakirju.Foto: INTS KALNINS
  Viimaste aruannete järgi ehk augusti lõpu seisuga on Eesti pensionifondide raha otse Danske Banki võlakirjadesse investeerinud nii Swedbank, SEB kui ka LHV. Kõikide fondide investeeringud on aga korralikult hajutatud ning skandaalse panga võlakirjad moodustavad fondide investeeringutest maksimaalselt 1 protsendi.
  Swedbanki neljast pensionifondist kolm on paigutanud raha Danske Banki võlakirjadesse. Sama lugu on ka LHVga, kus pisike osa kolme pensionifondi rahast on suunatud rahapesuskandaali kistud Taani panga võlakirjadesse.
  SEB Progressiivsest Pensionifondist leiab koguni kaks erinevat Danske Banki võlakirja, mille osakaal portfellist on aga kokku alla 1%. SEB Varahalduse fondijuht Endriko Võrklaev ütles Äripäevale, et pank kavatseb võlakirju hoida.
  Taani börsile eriti ei investeerita
  Taani pole kindlasti populaarseim turg, kuhu meie pensioniraha investeeritakse. Küll aga leiab näiteks Swedbanki progressiivse ja agressiivse strateegiaga pensionifondidest õlletootja Carlsbergi ja maailma suurima tuuleturbiinitootja Vestas Wind Systemsi aktsiad. Samuti on Swedbanki fondides Taani suuruselt kolmanda panga Jyske Banki võlakirjad. Kuna Swedbanki pensionifondides on palju aktsiate otseinvesteeringuid, siis moodustavad Taani firmad koguportfellidest vaid murdosa.
  Tegelikult võivad aga pensionifondide investeeringud Danskesse või Taani firmadesse olla suuremad, sest mitu pensionihaldajat investeerib märgatava osa rahast emapankade kaudu või fondidesse. Üks sellistest on näiteks Luminor, mis eelistab otseinvesteeringutele fonde.
  Taani peamine börsiindeks OMX Copenhagen 20 on sel aastal langenud ligi 4%. Danske Banki aktsia on Kopenhaageni börsil aastaga kukkunud ligi 27%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Endine minister: kui me toidutootjaid ja põllumehi ei aita, tulevad pankrotid
Käimasolev energiahindade kasv paneb kodumaised põllumehed ja toidutootjad väga suure surve alla. Kui valitsus neile konkreetsete abimeetmetega võimalikult kiiresti appi ei tule, siis ähvardab nimetatud sektori ettevõtteid pankrotilaine, kirjutab endine maaeluminister, riigikogu maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm (Keskerakond).
Käimasolev energiahindade kasv paneb kodumaised põllumehed ja toidutootjad väga suure surve alla. Kui valitsus neile konkreetsete abimeetmetega võimalikult kiiresti appi ei tule, siis ähvardab nimetatud sektori ettevõtteid pankrotilaine, kirjutab endine maaeluminister, riigikogu maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm (Keskerakond).
Helsingi börsil käib valus langus
Helsingi börsi indeks on täna teinud suurima languse pärast eelmise aasta aprilli, hommikul alanud valus langus on päeva peale ainult süvenenud, vahendab Kauppalehti.
Helsingi börsi indeks on täna teinud suurima languse pärast eelmise aasta aprilli, hommikul alanud valus langus on päeva peale ainult süvenenud, vahendab Kauppalehti.
Päikeseenergia tootjate arv kolmekordistus ja kasvab veelgi
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Möödunud aastal kasvas taastuvatest allikatest toodetud elektrienergia maht üle 15 protsendi, suurima osa taastuvenergiast andsid biomass, biogaas ja jäätmed ligi 60 protsendiga, kõige kiiremini kasvas aga päikeseenergia tootmise maht ja tootjate arv, teatas Elering.
Selgusid Eesti edukaimad iduettevõtted
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.
Täna õhtul selgusid Eesti Startupi auhindade saajad, kes on möödunud aasta edukaimad Eesti iduettevõtted, maailma muutvate ideede elluviijad ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad ja investorid.