Birjo Must • 24. september 2018
Jaga lugu:

Danskesse on näpuotsaga investeeritud ka eestlaste pensioniraha

Mitmest Eesti pensionifondist leiab Danske Banki võlakirju, samuti on meie pensioniraha investeeritud Taani börsifirmadesse.

Eesti pensionifondidest leiab Danske Banki võlakirju.  Foto: INTS KALNINS

Viimaste aruannete järgi ehk augusti lõpu seisuga on Eesti pensionifondide raha otse Danske Banki võlakirjadesse investeerinud nii Swedbank, SEB kui ka LHV. Kõikide fondide investeeringud on aga korralikult hajutatud ning skandaalse panga võlakirjad moodustavad fondide investeeringutest maksimaalselt 1 protsendi.

Swedbanki neljast pensionifondist kolm on paigutanud raha Danske Banki võlakirjadesse. Sama lugu on ka LHVga, kus pisike osa kolme pensionifondi rahast on suunatud rahapesuskandaali kistud Taani panga võlakirjadesse.

SEB Progressiivsest Pensionifondist leiab koguni kaks erinevat Danske Banki võlakirja, mille osakaal portfellist on aga kokku alla 1%. SEB Varahalduse fondijuht Endriko Võrklaev ütles Äripäevale, et pank kavatseb võlakirju hoida.

Taani börsile eriti ei investeerita

Taani pole kindlasti populaarseim turg, kuhu meie pensioniraha investeeritakse. Küll aga leiab näiteks Swedbanki progressiivse ja agressiivse strateegiaga pensionifondidest õlletootja Carlsbergi ja maailma suurima tuuleturbiinitootja Vestas Wind Systemsi aktsiad. Samuti on Swedbanki fondides Taani suuruselt kolmanda panga Jyske Banki võlakirjad. Kuna Swedbanki pensionifondides on palju aktsiate otseinvesteeringuid, siis moodustavad Taani firmad koguportfellidest vaid murdosa.

Tegelikult võivad aga pensionifondide investeeringud Danskesse või Taani firmadesse olla suuremad, sest mitu pensionihaldajat investeerib märgatava osa rahast emapankade kaudu või fondidesse. Üks sellistest on näiteks Luminor, mis eelistab otseinvesteeringutele fonde.

Taani peamine börsiindeks OMX Copenhagen 20 on sel aastal langenud ligi 4%. Danske Banki aktsia on Kopenhaageni börsil aastaga kukkunud ligi 27%.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum