Katre Pilvinski • 11 detsember 2010

Euroala intressid püsivad 2011 madalad

Euroala intressid püsivad järgmine aasta madalad, kuivõrd euroala majanduskasv on nõrk ja ebaühtlane, sõnas Nordea jaepanga juht Olavi Pakkonen.

"Täpset vastust on raske anda, kas Nordea pangas kallinevad järgmisel aastal laenumarginaalid. Ettevõtete finantsseisud on paranemas, kuid laenunõudlus tervikuna tagasihoidlik," märkis Pakkonen.

"Marginaalide käitumine sõltub suuresti konkurentsist turul. Eraisikute puhul mõjutab laenutingimusi kindlasti vastuvõetud võlakaitseseadus. Milline saab mõju aga täpsemalt olema, ei julge siinkohal öelda, sest tegeleme hetkel põhjalikuma analüüsiga," selgitas ta.

Pakkonen märkis, et eluasemelaenu lõppintress sõltub eelkõige kliendi finantstugevusest ja ostetavast varast - sissetulekud, olemasolevad kohustused, omafinantseeringu määr, tagatis, jne. Mis tähendab, et erinevatel ajahetkedel laenu taotlevad kliendid on väga erinevad.

Küsimusele, kas tuleval aastal Nordeas laenud üldiselt kallinevad, vastas Pakkonen, et tulenevalt vastuvõetud võlakaitseseadusest võib see sõltuvalt kliendist ja pakutavast tagatisest muutuda, kuna sellest lähtuvalt toimub riskide ümber hinnastamine.

"Omafinantseeringu määr vaadatakse võlakaitseseaduse valguses üle. Konkreetset vastust anda veel ei saa omafinantseeringu muutumise kohta tuleval aastal," sõnas pankur.

"Euroopa intressid püsivad järgmine aasta madalad, kuivõrd euroala majanduskasv on nõrk ja ebaühtlane. Turud hindavad järgmise aasta lõpuks võimalikuks kuni 50 baaspunktist rahaturuintresside tõusu, mis langeb kokku ka Nordea ootustega," sõnas ta.

Ta lisas, et ajendatud riigivõlakirjade kriisist pikendas Euroopa Keskpank pankadele antava piiramatu likviidsuslaenu meetmed järgmise aasta 1 kvartali lõpuni, mis hoiab intressid tänaste tasemete juures.

"Oleme oma tooteportfelli regulaarselt üle vaadanud sooviga hoida seda vastavalt turustandardile. Kindlasti kaalume ka uute toodete turule toomist, aga sellest on veel vara rääkida," nentis Pakkonen.

 

 

Hetkel kuum