Rainer Saad • 27. oktoober 2011
Jaga lugu:

Greenspan: Euroopa Liit hävib

Endine Föderaalreservi esimees Alan Greenspan ütles CNBC-le antud intervjuus, et eripärad Euroopa majanduste vahel on liiga suured ja see viib Euroopa Liidu hävinguni.

„Kui euro 1999. aastal kasutusele võeti, arvati, et Lõuna-Euroopa majandused käituvad nagu Põhja-Euroopa riigid. Arvati, et itaallased hakkavad käituma nagu sakslased. Kuid seda ei juhtunud,” ütles Greenspan. „Vastupidi, Põhja-Euroopa riigid rahastasid lõunariikide ülemäärast tarbimist, mis on praegune jooksevkonto puudujääk.”

Greenspan prognoosib, et Lõuna-Euroopa eelarvekriis süveneb ning kaupade ja teenuste vool põhjast peatub. Selle tagajärjel läheb lõunaeurooplaste elustandard halvemaks.

„Kultuurilisi eripärasid Euroopas on alahinnatud,” ütles Greenspan. „Ainus lahendus kuidas erinevad rahvad saaksid omada ühist valuutat, oleks kultuuriliste eripärade kattumine – nii nagu see on Saksamaal, Hollandis ja Austrias. Kui seda pole, siis ei saa nad ka koos eksisteerida.”

Greenspan ootab uut võlakirjakriisi. Endine Föderaalreservi esimees usub, et Euroopa võlakriis ja USA suutmatus eelarvedefitsiiti vähendada, tekitab investorites arvamuse nagu Ameerika ei erineks Kreekast.

„Võlakirjakriisi on väga raske ette prognoosida,” ütles Greenspan ning lisas, et arutelud USA eelarve üle saavad olema rasked, kuna Kongressis pole kunagi olnud nii suuri lahkhelisid nagu praegu.  

Jaga lugu:
Hetkel kuum