9. detsember 2011 kell 20:44

Kokkulepe Euroopas pani USA börsid rallima

Aktsiad USA börsidel rallisid reedel pärast seda, kui Euroopa liidrid olid reedesel Ülemkogul jõudnud kokkuleppele järgmise katse osas lahendada eurotsooni võlakriisi.

Ülemkogul väljapakutud lahendused tekitasid turgudel optimismi, mis hajutas tähelepanu ka reedeselt Prantsuse pankade BNP Paribase, Credit Agricole ja Societe Generale’i reitingute alandamiselt.Peamised USA aktsiaturge iseloomustavad indeksid lõpetasid reedese kauplemissessiooni järgmistel tasemetel:

Dow Jones     12 184,26    +186,56     +1,55%Nasdaq             2 646,85      +50,47      +1.94%S&P 500            1 255,19      +20,84      +1,69%

Dow tööstuskeskmise 30 komponendist langes vaid keemiaettevõtte Du Pont aktsia (-3,31%), kui ettevõte alandas oma tänavust kasumiprognoosi. Tõusu vedasid tööstuskonglomeraat General Electric (+3,36%) ja rasketööstusmasinate tootja Caterpillar (+3,23%).

General Electricu aktsia tõusu taga oli teadaanne ettevõtte kavast tõsta kvartalidividende 13% võrra. See oli juba neljas kord alates 2010. aasta juulist, mil GE makstavat dividendisummat tõstnud on. 

Ka suuremate pankade aktsiad tõusid vahemikus 1,5%-4%, aidates kustutada osa neljapäevastest kaotustest: Bank of America (+2,33%), Goldman Sachs (+1,53%), JPMorgan Chase (+2,98%), Morgan Stanley (+3,15%) ja Wells Fargo (+2,75%).

Brüsselis toimunud kohtumise jooksul jõudsid eurotsooni 17 liiget lahenduseni, mille tulemusena karmistatakse riikidevahelise kokkuleppe tulemusena riigieelarvetele seatud tingimusi. Selle järgi ei või strukturaalne eelarvedefitsiit ületada 0,5% SKPst ning igal riigil tuleb paika panna „automaatne korrektsioonimehhanism“ puhuks, kui eelarve seatud piire ületab.

Kokkulepet toetasid ka kuus euroalasse mitte kuuluvat Euroopa Liidu liiget, kuid Ühendkuningriik keeldus oma poolehoidu avaldamast. Kolm järelejäänud riiki (Ungari, Rootsi ja Tšehhi) peavad ootama parlamendi kinnitust.

Positiivsust lisas ka USA tarbijakindlus, mis jõudis novembri lõpuks kuue kuu kõrgeimale tasemele. Tõusu põhjendasid mitmed analüütikud langevate bensiinihindade ja tööpuuduse alanemisega, mis omakorda aitasid tekitada lootust, et Ühendriikide tarbijakulutused jätkavad kasvu ka 2012. aastal.

Dollar langes reedel euro, jeeni kui ka naelsterlingi suhtes.

Jaanuari tähtajaga naftafutuuride hind alanes 1,07 dollari võrra tasemele 99,41  dollarit barrelilt.Veebruari kullafutuuride hind tõusis 3,40 dollari võrra, jõudes tasemele  1 716,80 dollarit  untsi kohta.

USA valitsuse kümneaastaste võlakirjade hind alanes, tõstes tulususe 2,05 protsendini neljapäevaõhtuselt 1,97 protsendilt. 

 

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum