Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Uus salalint

    Ettevõtja Oleg Ljadov tõi Äripäevale järjekordse salaja tehtud lindistuse vestlusest suurärimees Toomas Tammega.

    Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses kohtusse kriminaalasja, milles nelja meest süüdistatakse erinevates kuritegudes, millega üritati N. R. lavastada süüdi Toomas Tamme tapmise tellimises, Toomas Tammele süüdistust ei esitatud. Süüdistuse kohaselt mõtles Oleg Ljadov (56) välja skeemi, kuidas lavastada N. R. süüdi Toomas Tamme tapmise tellimises, teatas riigiprokuratuur. Oleg küsis korduvalt erinevatel põhjustel Toomas Tammelt raha, tuues põhjenduseks väljamõeldud loo sellest, kuidas N. R. oli palganud mõrtsuka Toomas Tamme tapmiseks, kuid mõrtsukas mõtles ümber ega kavatse kuritegu toime panna ning oleks nõus andma selle kohta ütlusi. Väljamõeldud skeemi kaasati ka Imre Arakas (52), Enriko (48) (kes pidi Toomas Tamme "mõrvama"-toim.) ja Tauno (35) (13.06.2011).
    Ettevõtja Oleg Ljadov tõi Äripäevale järjekordse salaja tehtud lindistuse tema ja ärimees Toomas Tamme kohtumisest. Salvestisel kommenteerib Tamm majandusminister Juhan Partsi ja keskkonnaminister Jaanus Tamkivi tegevust.
    https://vimeo.com/293756393
    Kiviõli Keemiatööstuse suuromaniku Toomas Tamme endise äripartneri Oleg Ljadovi väitel kritiseeris Tamm eelmise aasta jaanuaris toimunud kohtumisel teravalt Reformierakonda kuuluvat keskkonnaministrit Jaanus Tamkivi, kes tegutses Kiviõli Keemiatööstusele soodsate otsuste langetamisel liiga aeglaselt.
    “Kui asi on korras ja asi tehakse, tehakse see asi korda, ma mitte kunagi ei vaidle… aga kurat, kui on ainult dai-dai ja mitte kui midagi ei juhtu, kurat siis see ajab tõesti noh, ausalt, ütlen ausalt, pehmelt öelda hinge täis,” on Ljadovi väitel Toomas Tamme sõnad toimunud kohtumisel.
    Samas kiitis Tamm Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluvat majandusministrit Juhan Partsi, kes hakkas valmistama 2009. aasta lõpus ette Kiviõli Keemiatööstusele oluliste kuid eraomanikele kuuluvate maade taasriigistamist.
    “Parts on normaalselt käitunud, ajand neid asju ja kurat kõike toimetand ja mingit vastuseisu ei ole,” kiitis Tamm salvestisel majandusministrit.
    Ljadov rääkis, et Tamm üritas 2009. aastal saada valitsuselt enda ettevõttele soodsaid otsuseid keskkonnaminister Jaanus Tamkivi abil. Kuna viimane ei asunud kiiresti Tamme soove täitma, siis otsustati pöörduda hoopis IRLi ministrite poole. Ljadovi väitel andis ta Tamme advokaadile Mikk Lõhmusele IRLi kuuluva regionaalministri Siim Valmar Kiisleri mobiiltelefoninumbri. Pärast Lõhmuse ning Kiisleri kohtumist asuti kiiresti majandusministeeriumis tegelema Tamme huvitanud kinnistute sundvõõrandamisega. Salvestisel üritab Ljadov mitmel korral saada ka teada, kas Tamm pidi IRL poliitikutele soodsate otsuste eest midagi maksma. Poliitikute rahalisest toetamisest aga sellel salvestisel vähemalt otsesõnu ei räägita.
    Äripäev tegi videointervjuu Oleg Ljadoviga eelmise nädala kolmapäeval ehk päev enne seda, kui keskkonnaminister Tamkivi väljastas Kiviõli Keemiatööstusele põlevkivi kaevandamise loa Eesti põlevkivimaardla Põhja-Kiviõli uuringuväljal. Kaevandamisloa väljastamise vastu on olnud mäeeraldise alale jäävate kinnistute omanikud. Ljadovi sõnul on tõenäoline, et kinnistute omanikud vaidlustavad loa väljastamise kohtus ning järgmise sammuna otsustab valitsus algatada kinnistute sundvõõrandamise.
    Tõenäoliselt oli salvestise avalikuks tegemise üheks ajendiks Ljadovil olnud info, et kohe-kohe võib keskkonnaminister kaevandamisloa väljastada.
    Ljadovi väitel on Kiviõli Keemiatööstusel praegu pooleli kõnelused ka Eesti Energiaga. Kiviõli Keemiatööstus soovib, et Eesti Energia ostaks Kiviõli Keemiatööstuselt ära nn kolmanda sordi põlevkivi, mida ettevõte ise kasutada ei saa. Ljadovi toodud ja eelmise aasta jaanuaris tehtud salvestisel kõneldakse ka võimalikust tehingust Eesti Energiaga. Ljadov pidi seda tehingut enda kinnitusel vahendama ja kohtus Eesti Energia juhi Sandor Liivega, kuid viimane keeldus Kiviõli Keemiatööstuselt põlevkivi ostmisest. Ljadovi väitel oleks tehingu õnnestumise korral 20 miljonit krooni liikunud Küprosel registreeritud offshore-firmasse, mille andmed ta sai Kiviõli Keemiatööstuse esindajatelt.
    Saatsime salvestise stenogrammi ka Toomas Tammele, keda esindav advokaat Küllike Namm saatis meile eelmise nädala reedel vastuse, mille kohaselt keelab Toomas Tamm avalikustada selle osa salvestistest, kus käsitletakse väidetavalt Toomas Tamme räägitut.
    Avaldame ainult osa salvestisest, sest suur osa tekstist on kehva kvaliteediga ning vestluse sisu jääb arusaamatuks.
    Ljadovi väitel Toomas Tamme palvel regionaalminister Siim Valmar Kiisleriga kohtunud advokaat Mikk Lõhmus ütles alguses, et ta ei oska kommenteerida kohtumist Kiisleriga.
    Kiisler lausus, et ta kohtus advokaat Mikk Lõhmusega viimase palvel, kuid maade sundvõõrandamise teemal ei ole ta eraldi majandusminister Juhan Partsiga pärast seda kohtumist rääkinud. "Küll aga oli küsimus valitsuse kabinetiistungil arutusel, sellel arutelul osalesin ka mina," lausus Kiisler.
    Hiljem selgitas Mikk Lõhmus, et ta esitas Kiviõli Keemiatööstuse OÜ nimel majandusministeeriumile Põhja-Kiviõli II põlevkivikarjääri eraisikutele kuuluvate maade sundvõõrandamiseks avalduse 11.november 2009. astal. Regionaalministriga kohtumine toimus pärast avalduse esitamist ning Oleg Ljadovi väide, et antud kohtumine sai võimalikuks tänu tema poolt edastatud mobiiltelefoninumbrile ei vasta tõele, teatas Lõhmus.
    Majandusminister Juhan Parts kinnitas, et tema ei ole kohtunud Kiviõli Keemiatööstuse omanike ega ka nende esindajatega ja ei ole nendega ka rääkinud Kiviõli Keemiatööstust huvitavate kinnistute sundvõõrandamisest.
    Möödunud aastal avalikustas Oleg Ljadov ETV saates “Pealtnägija” esimesed salaja tehtud salvestused. Nendest ilmnes, et suurärimees Toomas Tamm võis üritada lavastada oma endise äripartneri N. R.-i süüdi olematus kuriteos. Seda juhtumit uurib praegu prokuratuur. Ljadovi väitel üritati ettevõtja N. R. lavastada süüdi Toomas Tamme palgamõrva organiseerimise katses. N. R. on Kiviõli Keemiatööstusele äriliselt oluliste kinnistute omanik.
    “Pealtnägijas” avaldatud salvestistest võis järeldada, et Toomas Tamm loobus esialgsest kavast lavastada N. R. süüdi olematus kuriteos, sest tal õnnestus valitsusliidu poliitikuid veenda N. R.-ile ja teistele eraomanikele kuuluvate maade sundvõõrandamise vajalikkuses.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Raadiohommikus: seentest elektriautode suuromanikuni Jäta oma küsimus hommikuprogrammi külalistele
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Äripäeva raadio reedene hommikuprogramm sisaldab mitut uudist – kiiresti arenevas seente maailmas tegutsev Eesti idufirma teatab oma värskest saavutusest ning selguvad arvamuskonkursi Edukas Eesti nominendid.
Viljar Arakas ja Robert Kitt said eelarvenõukokku
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.
Eesti Panga nõukogu nimetas teisipäeval toimunud istungil ametisse Eesti eelarvenõukogu uue koosseisu, mis alustab tööd mai keskpaigas.