15. aprill 2011 kell 9:25

Venemaa suurim pank Eestisse?

Venemaa suurim pank OAO Sberbank plaanib sel aastal meelitada ligi  välisinvestoreid, lubadustega vähendada riigi kontrolli, näidata prisket kasumit, dividende ning laieneda uutele turgudele, võimaliku sihtturuna võib ka Eesti panga vaateväljas olla.

Sberbank plaanib kasu lõigata Kremli kampaaniaga  ja parandada riigis ärikliimat, soovides muuta enda nägu ja olemust investorisõbralikuks. Wall Street Journalile antud intervjuus lausus panga tegevjuht German Gref, et eeldab järgmise viie aasta jooksul riigi loobumist panga aktsiate kontrollpakist.

Niigi juba ligi pooli Venemaa hoiused kontrolliv pank soovib enda haaret laiendada. Gref reisib juba sel kuul USAsse sooviga avada pangale Ameerika hoiutäht (ADR), millega pank muutuks palju suuremale hulgale investoritele kättesaadavaks. "Me tahame, et investorid, kes enne meid osta ei saanud, saaks seda nüüd teha," lisas ta.

Samal ajal on juba valitsus läbi viimas enda mõjuvõimu vähendamist pangas. Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi korraldusel vahetatakse kaks riigiametnikku panga juhatuses välja pangandusekspertide vastu. Lisaks plaanib riik sel aastal müüa vähemalt 7,6% osaluse pangas, sõltuvalt investorite huvist.

"Me tegutseme väga ettevaatlikult, et mitte kahjustada aktsia hinda," ütles Gref. "Me müüme ainult nii palju, kui turg suudab seedida."

Endine Venemaa majandusminister Gref võttis panga juhtimise üle kolm aastat tagasi ja soovib vähendada bürokraatiat pangas. "Me oleme suur ja konservatiivne pank," ütles ta. "Aga me teame, kuidas raha teha." Gref sihib omakapitali rentaabluse viimist 15% ja 20% vahele. "Ma ei tea ühtegi teist sarnast instiutsiooni," kelkis mees.

Lisaks on suurpanga juht rahul ametivõimude suhetega. "Ma ei tunneta mingit riigipoolset survet," ütles ta. Mis puutub valitsuse käskudesse, tõi mees vaid välja kriisiaegse palve suurendada laenuandmist. "Putin ja Medvedev on sel teemal väga delikaatsed."

Sberbank teenis läinud aastal rekordilise 6,5 miljardi dollarilise puhaskasumi ja sihib sel aastal juba 8,20 kuni 8,75 miljardi dollarilist kasumit. Lisaks soovib Gref tulevatel aastatel suurendada teenitud kasumist välja makstava dividendi osa praeguselt 12%-lt 20% kuni 25% vahemikku.

Lisaks on pangal soov laieneda välisturgudele ning võimaliku sihtturuna võib ka Eesti panga vaateväljas olla. Pangajuhi sõnul loodetatakse rahvusvahelisest tegevusest tekkivat tulu tõsta praeguselt 1% aastaks 2014 5%-ni. Grefi sõnul on kõige atraktiivsemad turud praegu endised Nõukogude Liidu riigid, Kesk- ja Ida-Euroopa ning Aasia.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum