28. aprill 2011
Jaga lugu:

Jaanipäevaks Tallinna börsil uus ettevõte

Tallinna börsile tuleb peagi uus ettevõte, korraldades veel enne jaanipäeva IPO. Tõenäolisemateks tulijateks peetakse VKGd, BLRTd, LHVd ja ABC Grupi ettevõtteid.

Äripäeva andmetel on tegemist peaks suhteliselt suure emissiooniga, mis ületab aasta tagasi toimunud Premia emissiooni mahtu.

„Meie andmetel tõepoolest üks ettevõte valmistub börsile tulema ja praeguste plaanide kohaselt võiks see toimuda enne jaanipäeva,“ kinnitas NASDAQ OMX Tallinna börsi juht Andrus Alber. 

Alberi sõnul ei ole börs seni saanud ei noteerimistaotlust ega prospekti ning seetõttu ei saa ta ka täpsemalt kommenteerida. „Börsi arvates on aus lubada ettevõttel oma plaanid avalikustada neile sobival ajal,“ ütles ta.

Börsile tulek näitab Alberi hinnangul ettevõtte soovi oma visiooni ellu viia ja selleks raha kaasata, pakkudes ühtlasi investoritele võimalust ettevõtte arengust osa saada. Börsijuht loodab, et see ettevõte ei jää sel aastal ainsaks uueks tulijaks.

Tõenäoline tulija VKGÄripäevale teadaolevatel andmetel on üks tõenäolisem IPO korraldaja Viru Keemia Grupp, kelle 2010. aasta puhaskasum ulatus 19,3 miljoni euroni, mida on 110% enam kui aasta eest.

Viru Keemia Grupi juhatuse esimehe Priit Rohumaa kinnitusel pole VKG-l lähiaastatel plaanis IPOt korraldada. „Börsile minek on eelkõige omanike otsus, praegu ettevõte selles suunas ei tegutse,“ kinnitas ta.

Küsimusele, kuidas kavatseb ettevõte oma ambitsioonikaid tulevikuplaane rahastada, vastas Rohumaa: „Edukalt käivitatud esimene Petroteri õlitehas on pankade usaldust VKG kontserni vastu tugevasti kasvatanud. Seetõttu usume, et lähiaastate suuremad investeeringud saavad pankade abil finantseeritud.“

Vaatamata kontserni tugevale majandustulemusele on tema sõnul enamus kontserni rahavoost juba täna broneeritud olemasolevate laenude teenindamiseks. „Järgmisel seitsmel aastal maksab VKG pankadele tagasi laene ligi 30 miljonit eurot aastas. Seega on laenude tagasimaksed oluliselt suuremad kui ettevõtte aasta kasum,“ ütles ta lisades, et laenukoormus on esimese uue õlitehase projekti ja kaevanduse investeeringu tõttu kasvanud ligi 200 miljoni euroni.

Lugu pikemalt saad lugeda tänasest Äripäevast.

Autor: Kadrin Karner, Birjo Must, Kaisa Gabral

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum