Kadri Jakobson • 26 august 2011

Küsitavad dividendid

Paljud perearstid võtavad palgalisana välja dividende, millelt ei pea tasuma sotsiaalmaksu, ehkki lõviosa perearsti käibest tuleb samas sotsiaalmaksuraha jaotavalt haigekassalt.

Kusagilt jookseb piir, kus võib rääkida sotsiaalmaksuvabast palgast dividendide näol, leiab rahandusminister Jürgen Ligi. „Probleem on selle piiri õiglane ja juriidiliselt vettpidav määramine. On fakt, et kõige sõnakamad on selle vastu olnud advokaadid, kes on korraga osavad kohtuskäijad ja maksuoptimeerijad. Olen kuulnud isegi praktikast, kus büroo omanik jagab enda võetud dividende kolleegidele palgaks,“ väitis Ligi.

Perearstid tegutsevad peamiselt äriühingu või FIEna ja iga ettevõtjast perearst võtab endale ka majandusriski, nentis Perearstide Seltsi juhatuse esinaine Ruth Kalda. „Siiani ei ole probleemina täheldatud, et palka makstaksegi vaid dividendide näol. Jah, teatud osa palgatulust võetakse dividendide näol välja, kuid see vastab ettevõtluse reeglitele,“ toonitas Kalda.

Haigekassa hinnangul toimib perearstide tänane rahastamismudel üsna hästi ja suuri põhimõttelisi muudatusi see ei vaja, pigem edasiarendamist. Tohtreid pole siiani eraldi luubi alla võtnud ka maksuamet.

Kuidas riik perearste täpsemalt rahastab, kui palju selleks kokku raha kulub ning miks vajab perearstisüsteem riigikontrolli arvates remonti.

Lähemalt loe lähemalt Äripäeva tänasest paberlehest, milleks osta päevapilet SIIT või telli leht SIIT.

 

Hetkel kuum