Virge Haavasalu • 30 jaanuar 2012

Eiki Nestor: ettevõtte tulumaks välistaks maksude optimeerimise

Kui taastada ettevõtte tulumaks, siis oleks välistatud maksude ajatamine või optimeerimine, ütles riigikogu sotsiaaldemokraadist liige Eiki Nestor.

Nestori sõnul taandub küsimus tegelikult sellele, kas Eestis aastaid tagasi kasutusele võetud juriidiliste isikute tulu maksustamise põhimõtted on end õigustanud või mitte. “Rahandusministeeriumi tellitud uuringust selgus, et tegelikult avaldus selle uue põhimõtte sisseviimise positiivne pool lihtsamas raamatupidamises. Kui lisada võimalus majanduspoliitilisi reklaamlauseid pilduda, siis ega muud efekti polegi,” teatas Nestor.

Seega tasuks tema hinnangul tõsiselt kaaluda, kas poleks mitte otstarbekas tagasi minna traditsioonilisele tulude maksustamise põhimõttele. “Siis teie (Äripäeva – toim) tänastes lugudes esinevaid küsimusi poleks. Või kui veelgi täpsem olla, siis sellisel kujul maksude ajatamist või optimeerimist kasutada ei saaks,” uskus Nestor, pidades silmas Äripäeva tänast kaanelugu Swedbankist, mis viis mullu riigist välja emaettevõttesse üle 750 miljoni euro tulumaksu maksmata.

Kindlasti  peaks aga Nestori ütlusel teadma meie tulumaksuseadustele kohanduvaid nõudeid, mis on seotud kapitali vaba liikumisega. “Ma ei näe küll võimalust, et me erinevalt käsitleks laenamist marsruudil Stockholm–Tallinn ja Tallinn–Tartu,” märkis ta.

 

Hetkel kuum