Indrek Kald • 29. veebruar 2012 kell 5:21

Soome mark kadus ajalukku

Soome Pank vahetab täna viimast päeva markasid eurodeks, seega kaob riigi varasem valuuta homsest ajalukku.

Paberrahad ja mündid vahetatakse Soome keskpanga kursiga 5,94573 marka ühe euro eest. Meedia teatel oli markasid jäänud soomlastele kätte 1,66 miljardit. Soome keskpanga teatel saab eurodeks vahetada kõiki pärast teist maailmasõda trükitud markasid.

Mark sai Soome rahaühikuks 1860. aastal, vahetades välja Vene rubla. 1. jaanuaril 2002 liitus Soome euroalaga ning võttis kasutusele ELi ühisraha.

Viimase seeria rahatähed, mis kujundati 1980ndatel Erki Bruuni poolt, võeti kasutusele 1986. 10margasel oli kujutatud jooksja Paavo Nurmi, 20margasel kirjanik Väinö Linna, 50margasel arhitekt Alvar Aalto, 100margasel helilooja Jean Sibelius, 500margasel kirjanik Elias Lönnrot ja 1000margasel filosoof Anders Chydenius.

Eesti Pank vahetab kroone eurode vastu tähtajatult Eesti Panga muuseumis. Tänavu esimesel poolaastal saab kroone vahetada ka Swedbanki ja SEB sularahakontorites ning Sampo Pangas ja Krediidipangas piiratud kontorivõrgustikus. Krooni vahetatakse teenustasuta kursiga 1 euro = 15,6466 krooni.

Tänavu veebruaris lõpetasid rahvuslike rahatähtede ja müntide vahetamise lisaks Soomele ka Prantsusmaa ja Kreeka keskpank. Koondinfot euroala riikide vääringute vahetamise tähtaegade kohta leiab Euroopa Keskpanga kodulehelt.

Hetkel kuum