• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Borg: Rootsi pankade kasumid on provokatiivsed

  Rootsi rahandusminister Anders Borg jätkab oma kriitikat Rootsi pankade aadressil, mis pole vähenenud intressikulusid klientidele üle kandnud ning teenivad ühiskonnale ja majandusele raskel ajal „provokatiivselt“ suuri kasumeid.

  „Ma leian, et see on provokatiivne, et pangad oma tootluse suurte kasumimarginaalidega kodumajapidamistelt nii kõrgel hoiavad, samas kui majandus tervikuna tunneks end väiksemate marginaalidega paremini. Pankadele tuleb survet avaldada,“ ütles Borg intervjuus Rootsi  päevalehele Svenska Dagbladet.
  Rahandusministri sõnul on tal andmeid, et Rootsi pankade kasumimarginaalid on eluasemelaenudelt kõrgeimad Euroopas.
  „Teatud määral on ilmne seegi, et suurpankade kõrged kasumid on tingitud sellest, et pankade klientidel on vähe muid valikuid. Samuti sellest, et pangad on kasutanud avaliku sektori tugipaketti,“ jätkas minister. „See on üks põhjusi, miks meil tuleb arutada, mida arvata pankade maksustamisest.“
  Euroopas arutusel oleva finantstehingute maksustamise suhtes on Borg seni siiski skeptiline olnud.
  Intervjuus viitas Borg ka Rootsi pankade karmistunud kapitalinõuetele.
  „See tagab sektoris suurema stabiilsuse, millega omakorda väheneb kõrge tootluse vajadus. Ma leian, et on oluline, et pangad ei seaks tootlusele nii kõrgeid sihte, et see viib liiga suurte riskide võtmisele.“
  „Kas tõesti on mõistlik seada eesmärgiks 15%-ne tootlus? Ma kahtlen selles,“ ütles Borg.
  Loomulikult toetab minister seda, et Rootsi pangad on tugevad ja stabiilsed. Samas ei jäta Borg märkimata, et suured kasumid on osaliselt tingitud ka Rootsi keskpanga, valitsuse ja Rootsi riigi võlaameti panusest Rootsi finantssüsteemi stabiliseerimiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Massiimmigratsiooni hirmujutu ees põnnamine hoiab majandust kinni
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ülirange sisserännu kvoodi asendamisele mõistlike kitsendustega ei järgne massiimmigratsiooni ega äärmusrahvuslike mõtete populaarsuse plahvatuslikku tõusu, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Wolti ja Supercelli investorid toovad Soome börsile uue SPACi
Wolti ja Supercelli investeerinud idukapitalifirma Lifeline Ventures on Helsingis börsile viimas uut firmaostufirmat (SPAC), mille eesmärk on osta osalus tulevases ükssarvikus.
Wolti ja Supercelli investeerinud idukapitalifirma Lifeline Ventures on Helsingis börsile viimas uut firmaostufirmat (SPAC), mille eesmärk on osta osalus tulevases ükssarvikus.
Klotsifirma lööb keset pandeemiat rekordeid
Taani mänguklotside tootja Lego on keset pandeemiast tingitud koduspüsimist tõeliselt õitsele puhkenud, kasvatades kõvasti nii käivet kui ka kasumit.
Taani mänguklotside tootja Lego on keset pandeemiast tingitud koduspüsimist tõeliselt õitsele puhkenud, kasvatades kõvasti nii käivet kui ka kasumit.
Pärnu valimisvõitluses kõmisevad raskerelvad
Enamiku Pärnus võimu juurde pürgivate poliitiliste jõudude esinumbrid on kohapeal, aga ka üleriigiliselt tuntud riigikogu liikmed, lisaks endised maavanemad ja ametisolev linnapea. Eeldatakse, et järgmise valimistsükli jooksul ja edaspidi saab Pärnust Eesti kontekstis midagi kaugelt suuremat kui suvepealinn.
Enamiku Pärnus võimu juurde pürgivate poliitiliste jõudude esinumbrid on kohapeal, aga ka üleriigiliselt tuntud riigikogu liikmed, lisaks endised maavanemad ja ametisolev linnapea. Eeldatakse, et järgmise valimistsükli jooksul ja edaspidi saab Pärnust Eesti kontekstis midagi kaugelt suuremat kui suvepealinn.