• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Borg: Rootsi pankade kasumid on provokatiivsed

  Rootsi rahandusminister Anders Borg jätkab oma kriitikat Rootsi pankade aadressil, mis pole vähenenud intressikulusid klientidele üle kandnud ning teenivad ühiskonnale ja majandusele raskel ajal „provokatiivselt“ suuri kasumeid.

  „Ma leian, et see on provokatiivne, et pangad oma tootluse suurte kasumimarginaalidega kodumajapidamistelt nii kõrgel hoiavad, samas kui majandus tervikuna tunneks end väiksemate marginaalidega paremini. Pankadele tuleb survet avaldada,“ ütles Borg intervjuus Rootsi  päevalehele Svenska Dagbladet.
  Rahandusministri sõnul on tal andmeid, et Rootsi pankade kasumimarginaalid on eluasemelaenudelt kõrgeimad Euroopas.
  „Teatud määral on ilmne seegi, et suurpankade kõrged kasumid on tingitud sellest, et pankade klientidel on vähe muid valikuid. Samuti sellest, et pangad on kasutanud avaliku sektori tugipaketti,“ jätkas minister. „See on üks põhjusi, miks meil tuleb arutada, mida arvata pankade maksustamisest.“
  Euroopas arutusel oleva finantstehingute maksustamise suhtes on Borg seni siiski skeptiline olnud.
  Intervjuus viitas Borg ka Rootsi pankade karmistunud kapitalinõuetele.
  „See tagab sektoris suurema stabiilsuse, millega omakorda väheneb kõrge tootluse vajadus. Ma leian, et on oluline, et pangad ei seaks tootlusele nii kõrgeid sihte, et see viib liiga suurte riskide võtmisele.“
  „Kas tõesti on mõistlik seada eesmärgiks 15%-ne tootlus? Ma kahtlen selles,“ ütles Borg.
  Loomulikult toetab minister seda, et Rootsi pangad on tugevad ja stabiilsed. Samas ei jäta Borg märkimata, et suured kasumid on osaliselt tingitud ka Rootsi keskpanga, valitsuse ja Rootsi riigi võlaameti panusest Rootsi finantssüsteemi stabiliseerimiseks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.