• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  SEB: ekspordist sõltuval Eestil ees äkiline kukkumine

  Ekspordisõltuvuses Eesti majandust ja ka Leedut ootab äkiline kukkumine, Läti maandub pehmemalt, selgub SEB Ida-Euroopa majandusülevaatest.

  Eesti majanduskasv maandub äkiliselt 1,5%-le ja ronib 2013. aastal 2,5%-ni. Rootsi ja Soome madalam nõudlus pidurdab laienemist. Erasektor jätkab pingutamist ja võlakoormus väheneb märgatavalt. Kõrge inflatsioon püsib.
  Leedu majanduskasv aeglustub tänavu järsult ja kasvab tuleval aastal 3%ni. Valitsus plaanib liituda eurotsooniga 2014, kuid eelarvekriteeriumite täimisega on raskusi. Seetõttu ennustab SEB euroga liitumist alles 2015. aastaks. Valitsuskoalitsioon vahetub pärast augustis toimuvaid parlamendivalimisi.
  Läti majandus kahaneb pehmemalt kui Eesti ja Leedu oma, kuna pole ekspordisõltuvust. Majanduskasvu näitaja kukub 2,5%-ni ja kihutab 2012. aastal taas üles, 4%ni. Jätkuv fiskaalne rangus sillutab teed euroga liitumisele aastal 2014, nagu varasemalt plaanitud.
  Poola majanduskasv aeglustub 3%-le, tuleval aastal kasvab majandus 3,6%. Fiskaalpoliitika tugevneb, baasintressi alandatakse 2012. aasta teises pooles kahekordselt. Zlott tugevneb varasemale tasemele ja kurss stabiliseerub.
  Ukrainale prognoosib SEB 2012. aastaks 3,2%-list ja 2013. aastaks 4,2%-list majanduskasvu. Suhted IMFi ja ELiga on pinevad. Kui kasv peaks pöörduma langusele, ei pruugi Ukraina IMFi nõudmisi täita, mis tähendab laenulepingu jäämist külmutatuks.
  Venemaa SKP kasvab 2012. aastal 3,8% ja tuleval aastal 4,1%. Majandust toetavad kõrged nafta hinnad, reaalpalga kasv ja laienev fiskaalpoliitika. Oma osa on tugeval sõltuvusel tarbekaupadest ning aeglustuvatel reformidel. Kui Vladimir Putin saab taas presidendiks, võib mõningane reformidele avatus siiski suureneda, kirjutas ülevaade.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Repliik: et kalli elektri talumise valu meenuks ka soojal suvel
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Aastaaegade vaheldumine annab ka Eesti avalikule arvamusele hooajalise iseloomu. Just praegu, kui elektri hind on laes, tuleks küsida, kas mõni korralik tänapäevane tuulepark on tõesti nii talumatu, et sellele tuleb pidevalt rahalist ja poliitilist lõivu maksta, kirjutab Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv.
Börs: tehnoloogiasektor tõi turgudele suure tõusu
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid tänase päeva tugeva tõusuga, sest mure koroonaviiruse omikronitüve pärast laabus. Eelkõige osteti tehnoloogiasektori aktsiaid, vahendab Reuters.
Euroopa aasta idufirmade seast tõusevad esile Wise ja Wolt
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Euroopa idufirmad ja eeskätt tehnoloogiasektorist tõmbavad tänavu raha kokku rekordilised 107 miljardit eurot, mida on aasta varasemast ligikaudu kolm korda rohkem, vahendab CNBC.
Omikron jõudis Lätti
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.
Omikroni nimega uus koroonatüvi tuvastati pühapäeval Lätis, vahendab Läti ringhääling LSM.