Romet Kreek • 11. aprill 2012 kell 6:39

Alcoa üllatas positiivselt

Alumiiniumitootja Alcoa rabas analüütikuid kasumiga.

USA suurim alumiiniumitootja Alcoa teenis kasumi, kuna tellimused kasvasid ning ettevõte sulges kõrgete kuludega sulatusvõimsusi, vahendab Bloomberg.

Puhaskasum kahanes aastaga 308 miljonilt dollarilt 94 miljonile ehk 27 sendilt aktsia kohta üheksale sendile. Ilma restruktureerimise ja mõnede muude kuludeta oleks kasum aktsia kohta olnud kümme senti, kuid analüütikud ootasid sellelt baasilt neli senti kahjumit aktsia kohta. Käive kasvas 5,96 miljardilt dollarilt 6,01 miljardile, lüües analüütikute 5,77 miljardi dollarilist ootust.

„Kasumit vedas oodatust parem kasumlikkus igas ärisegmendis,“ ütles Citigroupi analüütik Brian Yu, kes ootas ettevõttelt kuus senti kahjumit aktsia kohta. „Peamist rolli mängis tõenäoliselt hea kulude kontroll.“

Jaanuaris teatas ettevõte vanade tehaste sulgemisest Põhja-Ameerikas ja Euroopas. Ettevõte läheb edasi Saudi Araabiga 11 miljardi dollarilist ühisettevõtet tehes, mis Alcoa sõnul kujuneb maailma kõige efektiivsemaks integreeritud alumiiniumitehaseks.

Alcoa tõstis selle aasta lennukitööstusele müügiprognoosi kolme protsendipunkti võrra 13-14 protsendini. USA autotööstusele müük kasvab seitse kuni 12 protsenti.

Alcoa aktsia hind tõusis järelkauplemisel 5,4 protsenti, 9,82 dollarile. Aastaga on aktsia hind kukkunud 48 protsenti, olles Dow tööstuskeskmise suurim kaotaja.

Alcoa oli esimene Dow Jonesi indeksisse kuuluv ettevõte, kes avaldas esimese kvartali tulemused, olles sellega tulemuste avaldamise hooaja alguse tähistajaks.

Hetkel kuum