Sirje Rank • 20. september 2012 kell 8:13

Kaubanduspinged varjutavad ELi-Hiina kohtumist

Euroopa Liidu ja Hiina tänasel tippkohtumisel üritavad pooled kaubandusküsimustes käärivaid pingeid ületada ning otsida ühisosa euroala võlakriisi lahendamisel.

Väliskaubandus on Euroopa Liidu jaoks kriitilise tähtsusega kasvuallikas ajal, mil võla- ja panganduskriis on regiooni majanduse langusesse viinud.

Kaubavahetus Hiinaga on 2003. aastast kahekordistunud 428 miljardile eurole, vahendas Reuters. Lisaks on pidevalt kasvanud Hiina firmade investeeringud Euroopasse ning Hiina valitsus on oluline euroala riikide võlakirjade ostja.

Samal ajal kerkib üles üha enam kaubandusvaidlusi. Üks viimaseid tüliküsimusi puudutab Hiinas toodetud päiksepaneele – Euroopa Komisjon süüdistab, et Hiina müüb neid Euroopas omahinnast odavamalt. Ärritunud Peking ähvardab omapoolsete sanktsioonidega.

Hiina ei ole otseselt kaubandusküsimusi ELi riikide võlakirjade ostudega sidunud, kuid analüütikute hinnangul on neid kahte asja raske lahus hoida.

Hiina peaminister Wen Jiabao kohtub täna Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso ja ülemkogu eesistuja Herman Van Rompuyga.

Kohtumise eel ajakirjanikke briifinud ELi ametnik kirjeldas ELi ja Hiina vahelisi kaubandusvaidlusi kui "suhteliselt rutiinseid" asju, millega tegeletakse Euroopa Komisjonis n-ö tehnilisel tasandil ja WTOs.

"ELi ja Hiina kaubandussuhted on väga ulatuslikud ja pingeid tuleb tõepoolest ette," ütles ametnik. "Need tuleb aga kahepoolsest dialoogist lahus hoida. Meil on vaja edukat Hiinat … ja Hiinal on vaja edukat ELi."

Ajaleht Financial Times kirjutas täna, et tippkohtumise eel peatas Euroopa Komisjon uurimise vastuolulises kaubandusvaidluses, mis puudutab Hiina telekommunikatsioonifirmasid, mis on väidetavalt saanud konkurentsi moonutavaid riiklikke toetusi.

Märtsis ühines euroliit USA ja Jaapaniga, mis kaebasid Hiina muldmetallide ekspordi piiramise eest WTOsse. Sellised piirangud annavad Hiina tehnoloogiafirmadele odavama toorme näol ebaausa konkurentsieelise.

Komisjonil on uurimisel rida vaidlusi, mis puudutavad Hiina toodete väidetavat müüki Euroopa turul omahinnast odavamalt, et turuosa võita. Septembri alguseni puudutasid need vaidlused madalama profiiliga tooteid, kuid paar nädalat tagasi käivitas komisjon Saksamaa, Itaalia ja rea teiste ELi riikide kaebuse peale uurimise Hiina päiksepaneelide osas. Mullu müüs Hiina ELi turul päiksepaneele enam kui 25 miljardi dollari väärtuses.

Euroala kriis on vähendanud nõudlust Hiina kaupade järele ning Euroopa asemel on USAst saanud Hiina suurim eksporditurg. Augustis kasvas Hiina eksport USAsse aastatagusega võrreldes 3%. Eksport ELi kahanes 12,7%.

Hetkel kuum