Vilja Kiisler • 16 august 2013

Miinimumpalk maksuvabaks

Pankur Indrek Neivelt käis Paide arvamusfestivalil välja idee viia tulumaksuvaba miinimum ja miinimumpalk samale tasemele.

"Ma ei arutlegi selle üle, kas miinimumpalgaga on võimalik ära elada," ütles Neivelt, "aga kas on eetiline sellelt makse võtta?" Kui viia tulumaksuvaba miinimum ja miinimumpalk samale tasemele, siis tekiks tema arvutuste kohaselt riigikassas 150-200 miljoni eurone auk. Neivelti sõnul elavdaks see maksumuudatus majandust, sest inimestel jääks rohkem raha kätte tarbimise jaoks: praegusele miinimumpalga saajale jääks kätte 440 eurot aastas.

"Rääkisin hiljuti selle lasteaia juhatajaga, kus mu lapsed käivad," rääkis Neivelt. "Tema sõnul pole asi praegu mitte selles, et lasteaiakohti on vähe, vaid selles, et töötajaid ei jätku. Palk on nii väike, et Tallinna lasteaiad ei leia enam abiõpetajaid.  Kui ettevõtja Ülo Pärnits rääkis palga kahekordistamisest, siis naerdi ta välja, aga see on probleem, et sissetulekud on väikesed." 

Neivelt juhtis tähelepanu sellele, et Eestist lahkuvad eelkõige just madalapalgalised, ettevõtjad ei lähe ära. Tema hinnangul peaksid palkade tõstmisest kõige rohkem olema huvitatud just nimelt ettevõtjad. "Kui Soome läheb inimene, kellel on pisike palk ja korter kuskil vallakeskuses, siis tema ei kaota midagi. Aga kui ettevõtjatel ei ole siin enam tarbijaid ja töötajaid, siis ei ole tal enam mitte midagi." Elatustaseme tõusust saavad Neivelti sõnul kõige rohkem kasu just ettevõtjad, kes võiks selle teadmisega poliitikute jutule minna ja teha ettepaneku tõsta tulumaksuvaba miinimumi.

Neivelt märkis, et enamik ettevõtjaid on siiski eluliset huvitatud sellest, et nende töötajad saaksid normaalselt ära elada. "Nad ei ole mingid šaakalid, sellest võiks rohkem rääkida," leidis ta. "Ettevõtte eesmärk ei ole ainult kasumi maksimeerimine. Paljud ettevõtjad toetavad teisi ettevõtmisi ühiskonnas."

Hetkel kuum