Kaisa Gabral • 30. jaanuar 2014 kell 9:26

Ametnikearmee, tehke oma tuba korda!

Suurettevõtja Toomas Luman märgib arvamusartiklis, et Eesti riigivalitsemise kulud tuleks külmutada. Ettevõtja Raivo Hein nõustub ning soovitab riigiaparaadil tõsisem tubade kraamimine ette võtta.

Suurettevõtja Toomas Luman märgib arvamusartiklis, et riigivalitsemisega seotud kulud (poliitika kujundamise ja väljatöötamisega seotud kulud nii riigi kui kohaliku omavalitsuse tasandil) võiks külmutada kolmeks kuni viieks aastaks. See sunniks seniseid ja tulevasi tegevusi revideerima ning keskenduma kõige tähtsamale.

Luman märgib, et isegi kui suur osa praeguse bürokraatia algetest ulatub Brüsselisse, kus hoolitsetakse samuti sageli selle eest, et endal ka edaspidi tööd oleks, tasub meil siiski enda tegevustes selle vältimise poole püüelda.

"Väga hea tähelepanek. Riik üritab ettevõtjatelt saada kätte maksimaalselt makse (autokompensatsioone, 1000euroste arvete seadus), mis ei ole vale, samas on iseenda kodus asjad päris laokil. Vanasõna ka ütleb, et enne, kui lähed võõrast kritiseerima, tee oma tuba korda," kommenteeris Hein.

Tema hinnangul on ametkonnad kehvad ise oma peaga mõtlema. "Ametkonnad on pigeb nürid seaduse- ja käsutäitjad, kes väga oma peaga mõelda ei oska ega tahagi, sest nendelt seda ei nõuta. Robotlik ja ükskõikne käitumine on päris levinud. Igapäevategevused, mis ametnikel veres, ei tekita neis väga küsimusi, kui loogilised või vajalikud need on. Brüsseli sabas on aga hea lonkida, sest siis ei pea väga palju jällegi mõtlema. Ja ring saabki täis," lisas Hein.

Hetkel kuum