Eksportijate TOPi 16. firma: sihime välisturge

Eesti eksportijate TOPi 15. ettevõte Eesti Energia Õlitööstus AS kavatseb välisturgude osakaalu suurendada, sest kasvava tootmisvõimekuse kõrval jääb siseturu nõudlus tänasega võrreldes sarnasele tasemele, ütles firma juhatuse esimees Igor Kond.

Kondi sõnul kasvas ettevõtte põlevkivitoodang 2013. aastal aegade suurima, 214 000 tonnini. Vedelkütuseid müüs riigifirma mullu 208 100 tonni.

Firmajuhi teatel seadistab ettevõte 2014. aastal õlitehast Enefit280. "Uue õlitehase järk-järguline tootmisvõimsuse tõstmine peaks võimaldama tootmismahu kahekordistada. Uus tehas hakkab tootma kvaliteetsemaid vedelkütuseid, mis peaks võimaldama tooteid kallimalt müüa," märkis Kond.

MIS ON MISEesti Energia Õlitööstus ASMüügitulu 2012: 90,6 miljonit eurot (+24,7%), sellest eksport 72,5 miljonit eurot (+43,2%). 2013. aasta tulemused teadmata.Valdkond: põlevkivist kütuste ja gaasi tootmine.Sihtriigid: Küpros ja Šveits.

TASUB TEADAEesti eksport kosus kümne aastaga 160%. Perioodi jooksul on olulisemad väljaveetud kaubad jäänud samaks. Esikümnest on välja langenud vaid rõiva- ja tekstiilitooted, mis moodustasid 2004. aastal 3,6% siinsest väljaveost.

Samas on asemele tulnud laevade ja ujuvkonstruktsioonide müük välismaale, mis moodustas dekaad tagasi vaid 0,5% ja eelmisel aastal ligi 2%. Kiiremini kasvas nende vedu rahaliselt, peaaegu 840% võrra.

Eksportijate TOPi 1000 suurima ekspordikäibega firmat leiab täismahus Äripäeva veebiküljelt. Lisaks tuntud tootmis- ja tööstusettevõtteile leiab pingereast ka mitu idufirmat, IT-äri silmapaistvaimad esindajad ning ohtralt teenusepakkujaid, kes välisturule murdnud.

 

Hetkel kuum