Kadri Põlendik • 2. juuni 2014 kell 15:52

Aktsiisitõus on väike muudatus

Peaminister Taavi Rõivas vastas täna riigikogu ees küsimustele eelarve katteallikate kohta ja rääkis muuhulgas ka küttekulude muutumisest.

Arupärimisest selgus, et opositsioonierakondade liikmetele valmistas muret gaasiaktsiisi tõus, mis toob Keskerakonna liikme Marika Tuus-Lauli sõnul kaasa küttekulude kasvu ja sellega seoses ka muude toodete-teenuste hinnatõusu. Samuti kasvavad kulud kütteõliga kütjatel.

Rõivas märkis, et gaasiaktsiisi mõju gaasiarvele jääb 1% piiresse. „Kui te tõesti usute, et 1% gaasiarvest on see, mis põhjustab Eestis hinnatõusu, siis olgu see teie tõlgendus,“ vastas peaminister Tuus-Laulile. Rõivas lisas, et gaasi puhul on tegemist fossiilse kütusega, mis ei saa võrreldes taastuvate kütustega olla rahaliselt eelistatud.

Peaministri teatel moodustab gaasiaktsiisi tõus riigieelarve katteallikatest alla 2%, seega ei saa sel juhul olla tegemist märkimisväärse mõjuga inimeste rahakotile.

Riigikogu liige Viktor Vassiljev viitas Eesti Gaasi võrguteenuste juhi sõnadele, et aktsiisimäära tõstetakse 20% aastas kolme järgneva aasta jooksul. Rõivase kinnitusel on selle 20% puhul tegemist konkreetse aktsiisikomponendi tõusuga, millel tervikuna on gaasiarvele vaid mõneprotsendiline mõju. „Erinevalt näiteks tubakaaktsiisist, kus aktsiis moodustab suitsupaki hinnast juba enam kui kaks kolmandikku, on gaasiarvele aktsiisi mõju ikkagi väga tagasihoidlik,“ lausus Rõivas.

Kütteõli puhul on Rõivase sõnul pikalt arutatud, kuidas aidata inimestel loobuda väga kallist kütteõlilahendusest ja suunata nad kasutama looduse ja rahakoti seisukohast säästlikumaid lahendusi. „Meie ettepanek on see, et valitsus toetab investeeringutoetusega inimestel katelde vahetust. See on ühekordne kulu, aga tagantjärele see võit, mis küttearvetelt aasta-aastalt saadakse, kaalub selle ühekordse kulu kindlasti üles,“ kõneles peaminister. Selleks on majandusministeeriumis väljatöötamisel kompensatsioonimehhanism.

Hetkel kuum