Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Restoranitest: Tokumaru võlub eksootiliste maitsetega

  Tokumaru maitsed Jaapanist on autentsed, mida tõestab ka seal tihti einestavad jaapanlased.Foto: Julia-Maria Linna

  Jaapani kööki ja sööki hinnatakse maailmas kõrgelt ja see muutub üha populaarsemaks. Nii ka meil – Solarise keskuses tegutseb alates augustist Jaapani söögikoht Tokumaru.

  Ligi paar aastat on Tallinnas Kadriorus tegutsenud väike Jaapani toidu pood MoMo, mille eksootilist kööki hindavad toiduarmastajad mitte ainult kaubavaliku, vaid ka asjatundlike nõuannete pärast, mida kaubale lisaks on võimalik saada. Samuti selle eht-jaapanlike roogade pärast, mida poekeses lõunasel ajal on võimalik kohapeal süüa või kaasa osta.Nüüd on MoMo Kadriorust südalinna tulnud – augustis avati Solarise keskuses ramen'i- ja sushi-koht Tokumaru, mis koduleheküljelt tsiteerituna “on MoMo edasiarendus pikas ja kestvas püüdluses pakkuda Teile midagi uut ja huvitavat”. Kui juba vaikselt ja väikselt toimetanud MoMo pakkus eestlaste jaoks palju uut ja huvitavat, on alust arvata, et ka suurem, uhkem ja südalinlikum Toku­maru on selleks suuteline.
  Ilu väikestes detailides. Jaapanlased peavad oluliseks, et toit ei pea olema mitte ainult maitsev, vaid ka ilus. Oluline on toiduainete ja lauanõude värv ja kokkusobivus, Jaapani moodi kaetud laud näeb välja kui kunstiteos. Omamoodi kunstiteos on ka Tokumaru - napp ja üleni valge, seinasuuruste akende taga vaid Teatri väljaku puude ladvad. Sisekujunduse lakoonilist joont jätkavad nõud: kaunilt kaarduvad ramenikausid ja -lusikad, mis tuuakse lauale poolümmargustel kandikutel, lihtsad sushivaagnad, teekannud ja -tassid.
  Akna taga on idüll, aga seestpoolt ründab Tokumarut reklaamimüra: avatud ruumina kujundatud söögikoht asub otse kino kassade peal ja peab välja kannatama kogu reklaamilärmi, mis treileritega kaasas käib. Nii vali see pole, et vestlust segaks, aga siiski piisavalt tugev, et esteetilisele keskkonnale kiirsööklalik taust luua.
  Tokumaru menüü on mõõdukas, parajalt lühike, et olla usaldusväärne: mitut moodi ramen, praetud nuudlid ehk yakosoba ning don ehk riisikauss, sushi, muidugi miso-supp ja väike valik eel- ja järelroogi. Road valmisid sealsamas, vaid letiga söögisaalist eraldatud köögis, kus seekord oli toimetamas vaid üksainus kokk.
  Üllatavad maitsed. Kreveti-tempura oli nii krõbe kui üks tempura vähegi olla saab, värskelt pannilt tulnud ja tuline. Ramen'it oli mitmes mõõdus, suurt ja väikest, aga väike polnudki eriti väike, vaid pigem meie keskmise supi mõõtu. Oma selge ja rammusa leemega, väiksema praetüki mõõtu sealiha ja bambusevõrsetega oli see mõõdukalt eksootiline.
  Don ehk riisikauss, nagu see menüüs oli eesti keelde tõlgitud, oli tõepoolest kauss riisiga, kus lisaks riisile oli ka salatit, liha, mereande ja muud. Meie valitud Cha-mayo don'is oli riisi peale tõstetud Jaapani majoneesikastmega salat, peenekslõigatud sealiha ja tükeldatud muna – kõik lihtsad asjad, kuid kõik, ka riis, maitses väga eriliselt.
  Teenindajad olid küll väga armsad ja püüdlikud, aga veidike kohmakad. Ei arve maksmine ega roogade lauale jõudmine laabunud veel päris sujuvalt, üks joogiklaas unustati toomata ning kahe peale tellitud koogile oleks võinud ka kaks söögiriista juurde panna. Ja kuigi kätepesuvõimalus oli täiesti olemas, polnud veel ei seepi ega käterätti. Ja polnud ka niiskeid salvrätte, millega enne sööki käsi puhastada ja mida oleme harjunud väga jaapanipärasteks pidama. Aga hea tahe ja püüdlikkus oli algajatel ettekandjatel ilmselgelt olemas, nii et küll nad peatselt ameti selgeks saavad.
  Tallinnas Solarise keskuse teisel korrusel on alates augustist lahti söögikoht Tokumaru - jaapanihõnguline nii sisekujunduselt kui ka menüüs pakutava poolest. Valikus on ramenid, yakisoba´d, sushi.Foto: Julia-Maria Linna
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Tuntud Vene oligarh peeti Londonis kinni rahapesukahtlusega
Ühendkuningriigi kuritegevuse agentuuri teatel arreteeriti "jõukas Vene ärimees", kelle isik hoiti anonüümsena. Hiljem teatas Venemaa uudisteagentuur TASS, et kinni peeti miljardär Mihhail Fridman.
Ühendkuningriigi kuritegevuse agentuuri teatel arreteeriti "jõukas Vene ärimees", kelle isik hoiti anonüümsena. Hiljem teatas Venemaa uudisteagentuur TASS, et kinni peeti miljardär Mihhail Fridman.

Olulisemad lood

Vaata kaarti: Eesti bensiin kuulub kallimate hulka, diislikütus ülemisse poolde
Eestist lõunasse sõites saab riik-riigilt odavamalt kütust, Poolas maksab liiter bensiini Euro-Super 95 1,39 eurot ja diislikütust 1,65 eurot.
Eestist lõunasse sõites saab riik-riigilt odavamalt kütust, Poolas maksab liiter bensiini Euro-Super 95 1,39 eurot ja diislikütust 1,65 eurot.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.