Stefan Andersson • 18. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Q Varal müügieesmärgist 75% puudu – mis saab väärtusest?

Baltimaade ühe juhtiva kinnisvaraarendaja Q Vara 2007. aasta majandustulemustest selgub, et ettevõte täitis oma aprillis seatud aastasest müügieesmärgist vaid umbes 25%.

Arvatavasti oli Q Varal hulk üksikpõhjusi, miks ettevõte müügieesmärki täita ei suutnud, üks neist võiks olla nende edukas väljumine Bulgaariast. Ometi viitavad Q Vara tulemused veel kord sellele, et Balti kinnisvaraturgudel kuivab likviidsus kokku.

Üllatavalt aga ei ole börsil noteeritud arendajate esialgsetes majandusaruannetes endiselt kirjas märkimisväärseid kinnisvaraobjektide allahindamisi. See kehtib nii Q Vara kui ka teiste Tallinna börsil olevate kinnisvaraarendajate Arco Vara ja TPD kohta. Ilmselgelt on viimastel aastatel Balti riikide kinnisvaraarendajate finantstulemusi suurel määral parandanud varade üleshindamine. Praegu aga võiks konservatiivsust silmas pidades eeldada, et need teoreetilised kasumid oluliselt vastassuunas ümber hinnatakse.

Seetõttu arvan ma, et on olemas risk, et pikaleveniv optimistlik nägemus kinnisvara väärtuse kohta ei püsi vaid arendajate endi seas, vaid selliselt jätkavad ka hindajad, audiitorid ja pangad. Arvestades Balti kinnisvaraturgude väga järsku aeglustumist, kus Riia ja Tallinna tüüpkorterite hinnad on tipust kukkunud 20-25%, kardan ma, et audiitorid ei ole 2007. aasta finantsaruandeid kinnitades piisavalt konservatiivsed.

Börs aga paistab Balti kinnisvara väärtust siiski üsna märkimisväärselt ümber hindavat. Arco Vara aktsia hind on 2007. aasta juunis toimunud esmaemissiooni hinnaga võrreldes langenud 60%. TPD aktsia on pärast septembris börsile tulekut sarnast teed läinud. Tuleb möönda, et aktsiaturg arvestab hindadesse sisse rohkemat kui raamatupidamine.

Vaadates Q Vara tulemusi, on selge, et vahe ootuste ja tegelikkuse vahel on olnud hiiglaslik. Eeldatavates rahavoogudes on loomulikult alati palju ebakindlust, kuid just seetõttu tuleks neisse suhtuda väga konservatiivselt. Loid müük peaks kinnisvaraarendajate silmis olema hoiatav märk ülehinnatud varadest.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt