Tõnu Toompark • 23. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Statistika: sisemajanduse koguprodukt ja laenude suhe SKPsse

Sisemajanduse kogutoodang jätkas 2007. aastal kasvu. SKP kasvunumbriks tuli kokkuvõttes 7,1 protsenti. Jälgides kvartalite lõikes sisemajanduse kogutoodangu kasvu, siis näeme, et kasvukõver on võtnud suuna allapoole.

Siiski on veel igal juhul tegemist positiivse kasvuga - 7,1 protsenti majanduskasvu ei ole sugugi madal number. Eluasemeturul toimuv on aeglustanud kinnisvaratehingute mahtu. Seetõttu on vähenenud ka uute eluasemelaenude väljastamine. Viimane omakorda on viinud olukorrani, kus eraisikulaenude ja eluasemelaenude suhe sisemajanduse kogutoodangusse on küll aastataguse ajaga võrreldes suurenenud, kuid kasv on aeglustunud. 2008. aastal jätkuv eluasemetehingute kokkutõmbumine ei välista olukorda, kus laenumahtude suhe sisemajandusekogutoodangusse 2008. aasta jooksul väheneb.

SKP jooksev- ja 2000. a. püsihindades, miljard krooni

SKP jooksev- ja 2000. a. püsihindades, miljard krooni

SKP muutus püsivhindades võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, %

Eraisikulaenude ja eluasemelaenude jääk SKPst ja SKP kasv, %

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt