Stefan Andersson • 30. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Eestlased ja ameeriklased päästaks elektriraudtee

Taevasse kerkivate naftahindade tõttu peavad poliitikud kärmesti keskendama tähelepanu autoteedelt elektriraudteele. Eesti ja USA on silmitsi sarnase probleemiga.

Eestil ja Ameerika Ühendriikidel on palju ühiseid positiivseid jooni nagu isikuvabadused, madalad maksud ja ettevõtlik vaimsus, mõlemad on kaugel heaoluriikide Saksamaa ja Rootsi paindumatusest, kus riik võtab kodanike eest otsustada liiga palju, kirjutab autor aripaev.ee ingliskeelses sõsarveebis bbn.ee.

Siiski, väidetavalt on Saksamaa ja Rootsi Eestist ning Ameerika Ühendriikidest mõnes eluvaldkonnas ees, ja üks neist on ühistransport. On küsitav, kas inimesed on ikka taibanud, kui kiiresti võivad tõusvad kütusehinnad sundida muutma seniseid liikumisharjumusi. Veel möödunud suvel sai barreli naftat osta 65 USA dollari eest, praegune hind on aga pea 120 dollarit. Lühiajalisi hinnakõikumisi kindlasti veel tuleb, ent üldine suundumus on selge. Aasia naftatarbimine suureneb Lääne tarbijate arvelt, ja naftatootmine on juba saavutanud kõrgpunkti. Investeeringud raudteesse paistavad niisugustel asjaoludel päev-päevalt üha enam ära tasuvat. Rootsis lööb raudteeliiklus üha uusi reisijarekordeid ja äri, mis veel mõne aasta eest kiratses, laieneb nüüd kiiresti. Mida enam raudteed kasutatakse, seda enam odavneb reisimine suurlinnade (kuhu üha enam inimesi otsustab asuda elama) vahel, muutudes mugavamaks ning keskkonnasõbralikumaks. Eelnevaga võrreldes ei ole enamikes Ameerika Ühendriikide osades mingit elektriraudteed ja puudub harjumus reisida pikki vahemaid raudteetransporti kasutades. Sama kehtib Eesti kohta: igaüks, kel rahaliselt võimalik, näib, erinevail põhjusil, peamiselt vast reisikiirust ja –mugavust silmas pidades, vältivat reisimist rongiga. Eestis on elektriraudteed vaid 130 kilomeetrit. Naftahindade tõustes ent – või pigemini küll Aasia kiire arengu tõttu – peaksid Eesti poliitikud vägevasti rutates varustama riigi peamised linnad raudteeühendusega. Tallinn-Riia ühendus on lausa endastmõistetav. Hoolimata minu algelistest teadmistest valdkonnas, tundub mulle, et Eesti on täiuslikult sobilik raudteede ehitamiseks. Vähemasti ei ole liiga palju mägesid, millest läbi puurida. On ka teisi tulevikuvõimalusi, millega peab arvestama. Tähtsaim neist on vast elektri- ja hübriidautode arendamine: tuleb arvestada autodega, mis võimaldavad viia fossiilkütuste tarvitamise nullini või vähendavad seda vähemalt osaliselt. Lootkem, et nendele sõidukitele vajalike akumulaatorite arendamistöö on piisavalt kiire ning tõhus, võimaldamaks individuaalset liikumisvabadust ka tulevastele põlvedele. Eesti majanduse praeguse käekäigu pärast oleks hea, kui poliitikud pööraksid enam tähelepanu raudteele.

Tõlkis Sven Tallo

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt