Stefan Andersson • 8. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Tallinna börsi ekportöörfirmadel läheb hästi

Ajal, mil enamik inimesi muretseb siseriikliku majanduse käekäigu pärast, teatavad eksportijaist tootmisettevõtted Norma ja Harju Elekter väga headest esimese kvartali müügitulemustest.

Börsiettevõte Harju Elekter, mis toodab elektroonikaseadmeid, raporteeris, et esimeses kvartalis suurenes müük 34 protsendi võrra ehk 204 miljoni kroonini; eelnevalt oli Norma teatanud 17 protsendi suurusest kasvust. Need kaks on tähtsaimad eksportööridest tootmisettevõtted, mis on Tallinna börsil noteeritud.

Asjaolu, et tootmisettevõtete osa Eesti majanduses kasvab, on ilmselgelt osake laiemast protsessist, tasakaalustamaks kinnisvara- ja tarbimissektorist juhitud majandust ning mis viib enam „jooksevkontosõbraliku” majanduskasvu suunas. Eksport- või eksportimisega seotud ettevõtted on juba pikemat aega kannatanud sisemajanduse tekitatud palgasurve all, aga kuna sisemajandus nüüd jahtub, siis on nende ettevõtete kord lõigata olukorrast kasu.

Olgugi et Harju Elektri suurim turg 2007. aastal (41% kogumüügist) oli Eesti, tundub, et ettevõtte suundumus välisturule, mis toimub klientide kaudu, on selge ja suureneb pidevalt. 2008. aasta esimeses kvartalis suurenes müük Soome turul 46 protsenti, tehes Soomest ettevõtte peamise turu käesoleval aastal, vähemalt senini.

Harju Elekter kasvatas esimeses kvartalis ka tegevuskasumit, suurendades seda möödunud aasta 9 miljonilt kroonilt 11 miljoni kroonini. Tootmisnäitajad suurenevad nii Eestis kui ka ettevõtte Soome ning Leedu tootmisüksustes. Kontserni töötajate arv suurenes möödunud aasta 439 töötajalt 507 töötajani käesoleva aasta esimese kvartali lõpus.

Enamgi veel, Harju Elekter jätkab investorisõbralikku dividendipoliitikat: dividendi maksmine kasvas 11 protsenti (2 kroonini aktsia kohta).

Kommentaari tõlkis Sven Tallo

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt