Stefan Andersson • 16. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Pensionile jääv iibekasvupõlvkond toetab tööjõuturgu

Pingeline olukord krediiditurul avaldab mõju paljude riikide majandusele, eeskätt aga Balti riikidele, kirjutas Stefan Andersson aripaev.ee sõsarlehes bbn.ee.

Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet võttis läinud nädala pressikonverentsil asja kokku nõnda: „ ... tööpakkumine ja tööjõu osalemine tööturul on olulisel määral kasvanud ning töötusmäär on langenud tasemeni, mida pole nähtud viimased 25 aastat.” Eurotsooni tööpuuduse tase on terve põlvkonna madalaim. Rootsi tööpuudusstatistika viitab samale suundumusele, viimase nädala arvud näitasid rekordmadalat tööpuudust. Eesti vastavast statistikast ajavahemikul 1997-2008 selgub, et tööpuudus oli madalaim 2007. aasta neljandas kvartalis, kuid hakkas taas kasvama 2008. aasta esimeses kvartalis.

Mida võib järeldada tõigast, et tööpuudus on hakanud kasvama? On selge, et teatud tegurite mõjul on tööpuudus hakanud suurenema. On ilmne, et paljud inimesed on liiga palju laenu võtnud ja, olles võlgu, otsivad viimaks võimalusi säästmiseks, mis omakorda viib tarbimisnõudluse vähenemise ja majanduskasvu langemiseni. On tavapärane, et niisugune jahtuv majandus toob kaasa ka suureneva tööpuuduse ja langevad tarbijahinnad.

On siiski ka tegureid, mis võivad leevendada jahtuva majanduse tööpuuduse efekti, millest üks on näiteks iibekasvupõlvkonna pensionile jäämine. Võtame näiteks Rootsi statistika, millele pilguheit näitab, et ajavahemikul 1944-1945 sündis aastas 135 000 last. Sellest ajast peale pole ühel aastal sündinud nii palju lapsi; viimastel aastatel on vastav arv olnud 100 000 ringis. Samasugune olukord valitseb kõigis tööstusriikides terves maailmas ja iibekasvupõlvkond jääb parasjagu pensionile.

Iga isik annab oma osa majadusse nii tootja kui ka tarbijana. Aastail enne erruminemist kalduvad inimesed tootma puhastulu, st nad säästavad tuleviku tarvis. Pensionile jäädes aga saavad puhastulu tootjaist hoopis selle tarbijad, mis tähendab, et suurenev pensionäride hulk toob kaasa hinnatõusu, kuna nende poolt tarbitavate kaupade ja teenuste hulk ületab nende panuse tootjatena.

On raske hinnata, kui suur võiks olla iibekasvupõlvkonna mõju hinnatõusule, aga arvan, et see mõju on reaalne ja selgesti märgatav. Praktikas tähendab see, et neid, kes töötavad ja palka teenivad, ootab eest kuldne põli. Nõudlus kaupade ja teenuste järele, mida stimuleerivad iibekasvupõlvkonna säästud, kasvab tulevikus ja selle tulemusena suureneb surve inflatsiooni tekkimiseks, kuna ressursse hakkab nappima. Läänemaises ühiskonnas hakkab tootjate ja tarbijate omavaheline suhtarv langema. Kõigele lisaks suureneb tõenäoliselt ka Hiina sisetarbimine.

Seega siis – me oleme tõepoolest silmitsi majanduse tsüklilise jahtumisega, mida põhjustab laenukapitali kasutamise vähenemine. Siiski on ka muid tegureid, mis mõjutavad majanduse suundumist teistes suundades. Pensionile jääv iibekasvupõlvkond evib arvatavasti leevendavat mõju probleemidele tööjõuturul, ent samas võib seetõttu olla inflatsioon kõrgem kui „tavapärase” majandusjahtumise ajal.

Kommentaari tõlkis Sven Tallo

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt