Stefan Andersson • 23. mai 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Raha ootab investeerimisvõimalusi

Raha eraisikute kontodel kasvab, aga börs langeb. Kui kaua kestab veel selline olukord, mõtiskleb Stefan Andersson aripaev.ee sõsarlehes bbn.ee.

OMX Tallinna börsi turuindeks on tagasi samal tasemel, milline see oli 2005. a märtsis. Indeks saavutas kõrgeima taseme 2007. a veebruaris, olles 70% üle praeguse näitaja.

Põhimõtteliselt võib ju arutada mitmeti, kas tänane tase on mõistlik või mitte. Võib ka vaadata ajas tagasi, võrreldes seda olukorraga 2005. a märtsis. Mõistagi on tänane olukord läbinisti erinev tollasest, ka indeksi arvestamine on hoopis teistsugune. Hansapank on lahkunud börsilt ning indeksis kajastub nüüd rida uusi ettevõtteid.

Võib siiski, puhtalt likviidsuse seisukohalt, mõlgutella, et millises olukorras me siis oleme, eriti aga silmas pidades nn „traditsioonilist” eesti raha, mis tõenäoliselt ootab soodsamaid aegu investeerimiseks.

2005. a märtsis oli eraisikute Eesti pankade säästukontodel umbkaudu 11 miljardit krooni. Praegu on see summa 28-29 miljardit krooni, kusjuures tundub, et aprillis pandi säästukontodele eriti palju raha. 2005. a märtsis oli Tallinna börsi turuväärtus umbes 90 miljardit krooni, praegu on see vaid arvata 50 miljardit. Seega ilmneb, et säästukontodel oleva raha ja Tallinna börsi turuväärtuse omavaheline suhtarv on oluliselt tõusnud, seda isegi juhul, kui arvestada vaid vabalt kaubeldavaid aktsiaid.

East Capital’i Balti fondis oli 2005. a alguses varasid umbes 3-4 miljardi eesti krooni väärtuses. Rootsi fondiinvestorite plahvatuslik huvi Balti turgude vastu algas 2004. a ja saavutas haripunkti 2006. a alguses, mil selgus, et regiooni börsidele oleks Rootsist võimalik meelitada raha miljardite väärtuses. Sellest ajast saati on huvi kahanenud ja fondiinvestorid on raha käibest eemaldanud. Praegu on East Capital’i fondimaht vast 1,5 miljardit, ka Evli Balti fond, tundub, on vähenenud absoluutse miinimumini.

Teisest vaatenurgast aga, kui vaadelda kinnisvarahindu Eestis (tavaline korter Tallinnas), näeme, et praegu on hinnad umbes 70% kõrgemad kui 2005. a märtsis, ja seda hoolimata isegi läinud aasta krõbedast hinnalangusest. Vähemalt mõningane hinnisvara- ja aktsiahinade korrelatsioon oleks mõistlik. Mulle tundub, et aktsiaturg on viimasel aja saanud palju tugevamini kannatada, ja seda likviidususerinevuste tõttu neil turgudel. Eelneva tõttu ei arva ma, et langev kinnisvaraturg kisuks aktsiahindu veelgi allapoole - ei kasumierinevuste ega likviidsuskitsikuse põhjusil.

On ilmne, et läinud suvest alates on OMXT indeks langenud investorite negatiivse suhtumise tõttu. On selge, et Eesti (ja Rootsi) eraisikud on vähendanud oma riske siinsel turul oluliselt. Just seepärast aga, ma arvan, võib järeldada, et raha, mis on lühijaliselt investeeritud, tõepoolest ootab soodsamat aega ehk teisiti: võimalikud investorid jälgivad pingsalt Tallinna börsil toimuvat. Kehvavõitu käivet arvestades võib eeldada, et mis tahes muutus suhtumises võib turul põhjustada kiiret elavnemist. Tõlkis: Sven Tallo

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt