Stefan Andersson • 4. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Merko tulemused pole iial valmistanud pettumust

Minu mäletamist mööda pole Merko Ehituse finantsaruanne aktsionärile eal valmistanud pettumust, kirjutab Stefan Andersson aripaev.ee sõsarveebis bbn.ee.

Esimest korda võtsin Merko aktsionäride aastakoosolekust osa vast 2000. a. Merko 1999. majandusaasta käive oli tol ajal 0,7 miljardit krooni. Eile käisin teist korda. 2007. a lõppes Merkole 5,5 miljardi krooni suuruse käibega, mis on pea kaheksa korda enam kui aastal 1999. See tähendab, et kaheksa aasta kestel on Merko aastane käibekasv olnud keskmiselt 30%, ning seda suuremate soetisteta. Tulid ka kasum ja dividendid.

Hangeldajad arvavad tihti, et kui miski ühel aastal kallineb, siis peab see järgmisel aastal odavnema ja vastupidi. Tegelikkus näitab seda, et kui keegi suudab ettevõtet ühel aastal edukalt juhtida, siis suudab ta seda teha ka järgmisil aastail. Seetõttu poleks ma üllatunud, kui Merko tulemused paraneksid ka järgmise kümne aastaga muljet avaldavalt. Tundub, et juba aastaid on Merko pakkumised saavutanud edu nii suurte välisinvestorite kui ka Balti riikidest pärit klientide juures. Tänapäeva Eestis on Merko ehitanud rohkem kui ükski teine.

Kesk Tallinna börsil valitsevat musta masendust ja viimsepäeva ootust tundub mulle, et börsil on siiski paeluva hinna eest pakkuda säravaid pärle. Igaüks, kes tahab saada rahvusvahelise Eesti börsiettevõtte aktsionäriks, peaks mõtlema, mil on õige aeg muuta oma investeerimispositsioone edasi. Mina arvan, et praegune makromajanduslikus mõttes raske aeg on selleks just paras võimalus.

Iseäranis tundub mulle, et turg on olnud väga vaenulik Merko aktsia vastu, eriliselt vaenulik isegi praeguse kohtuasja valguses. Viimastel aastatel on mitu Rootsi ehitusettevõtet kartellikokkuleppes süüdistatuna taritud kohtusse, aga nende aktsiad pole seetõttu pea üldse liikunud. Merko puhul on aga turg reageerinud nõnda, et aktsia on kukkunud peaaegu likvideerimismaksumuseni.

Ahnus ja hirm määravad pakkumise ja nõudluse aktsiaturul. Vähem kui aastaga on Tallinna börsil ahnus asendunud hirmuga. Investorid on otsekui halvatud ja kauplemine on loid. Majandusjahtumine muidugi jätkub, aga turg teeb sageli sääsest elevandi. Autor omab 15 000 Merko Ehituse aktsiat.

Kommentaari tõlkis Sven Tallo.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt