Aivar Hundimägi • 17. juuni 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Reformierakond - hulk populiste. Või ma eksin?

Avaldasin 2006. aasta novembris Äripäevas arvamusartikli, milles kritiseerisin tollast peaministriparteid ehk Reformierakonda kahepalgelisuses.

Minu kriitika oli ajendatud eraisikute aktsiainvesteeringult teenitud tulu maksustamisest. Väitsin, et Reformierakonna lubadus vabastada investeeringutest teenitud kasum tulumaksust on üks suur mull ja tegelikult ei soovi Reformierakond selle muudatusega kiirustada. Nimetatud idee kirjutati oma valimisplatvormi lihtsalt selleks, et potentsiaalseid valijaid maksude alandamise ideedega hullutada.

Sain selle kommentaari ilmumise järel Reformierakonnast pahase telefonikõne. Mulle üritati teha selgeks, et venitamises pole süüdi mitte Reformierakond, vaid tollane valitsuspartner Rahvaliit.

Nüüd on poolteist aastat möödas. Rahvaliit kukkus pärast viimaseid valimisi opositsiooni ja ei suuda enam midagi pidurdada. Kuid investeeringute maksuvabastuse idee toppab endiselt. Tänane Äripäev kirjutab, et tõenäoliselt lükkub erainvestorite maksukergendus edasi kaugemasse tulevikku.

Reformierakondlasest riigikogu rahanduskomisjoni juht Jürgen Ligi ütleb põhjenduseks, et praegu ei ole neil lihtsalt energiat seaduse jõustamiseks. See on väga mage vabandus. Kui Reformierakond tuli valimistele nimetatud ideega ja neil oli tõesti soov lõpuks kaotada ebavõrdne olukord eraisikute ja firmade väärtpaberitehingutest saadava tulu maksustamisel, siis oleksid nad juba ammu korraliku eelnõuga riigikokku tulnud ja selle ka jõustanud.

Reformierakonnast on viimaste aastatega saanud lihtsalt üks kari populiste, kelle poolt pakutavate ideede eesmärk on tagada püsimine võimul. Valimiste eel avaldatud kõlavad lubadused ei ole reformierakonnale hiljem täitmiseks.

On huvitav, kui kaua neil õnnestub valijatega lollitada. Selles osas sarnaneb Reformierakond ja Andrus Ansip Keskerakonna ja Edgar Savisaarega. Ka Keskerakond pakub valimiste-eel kõlavaid lubadusi, kuid võimule saamise nimel unustab need kiiresti. Parimaks näiteks on astmelise tulumaksu propageerimine.

Reformierakond on kaldunud populismi pärast Andrus Ansipi tõusmist peaministriks. Mäletate, kui oravad kukutasid Juhan Partsi valitsuse ning uus võimuliit moodustati koos Keskerakonnaga. Toona üritati valitsuskriisi Reformierakonna poolt põhjendada ka sellega, et Res Publica polnud enam nõus tulumaksumäära langetamisega. Tuli uus valitsus ja mida tegi Reformierakond peaministri tooli nimel? Ta muutis ära juba kehtinud tulumaksuseaduse ning sisuliselt kergitas tulumaksumäära. Eraisikute ja ettevõtete aktsiainvesteeringute maksuvõrdsusega toimub praegu sarnane mäng.

Reformierakonna käitumine vihastab just seetõttu, et maksude tõusud toimuvad selle erakonna juhtimisel väga kiiresti. Hea näide on eelmisest aastast, kui paari kuuga ja avalikkusele üllatusena otsustati ennaktempos tõsta aktsiise. Riigieelarvele väikese mõjuga maksude alandamised toimuvad aga teosammul. Sellepärast tasuks Reformierakonnal lõpetada oravate solvamine ning valida enda vapiloomaks hoopis tigu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt