Nike julgeb ... taas ja taas

05. august 2008, 18:20

Me kõik teame, et Nike on fenomen. Aga miks? Siiani mõtlesin, et eeskätt tänu oma turunduspealike hunnitule võimele panna ühe briifi alusel tööle tohutu hulk geeniusi maailma eri otsades, saada tulemusena meeletu ideedemägi ja sellest väärt ahermaagist brändiga täpselt sobivad kullaterad välja sõeluda.

Nii, et kaetud oleksid sisuliselt kõik regionaal-kultuurilised ja sotsiaalsed eripärad ning subkultuurid, rääkimata ontliku keskklassi peavooludest. Hea tuttava, väga pikalt ühe teise ikoonbrandiga (Nokia) töötanud Soome loovjuhi kogemusest tean, et see on juba ainuüksi Euroopa regiooni puhul ... quite a task.

Aga vaadates äsja meilboksi potsatanud Nike'i uusimat TV–klippi „Courage” liikus mõte hoopis uues suunas. Nimelt selles, et Nike'i fenomeni vaat et määravaimgi osa on see sama julgus. Julgus käia konventsioonide, käibetrendide ja tarbija maitse piiri mööda aeg-ajalt ühele ja teisele poole põigates ning teha seda kõike väga võimsalt.

Antud juhul on teemaks julgus tagasi pöörduda laadi poole, mis on „trendika turundusinimese” jaoks OUT, lootusetult „moest läinud”, läbi käidud jne. Seda peale väga veenvat Nike'i reklaamide minimalismilainet (vt siit või siit ), spordiikoonide vägevat ekspluateerimist (Jordan, nüüd Ronaldinho, Tiger Woods) ja meeletut uusimate eriefektide tulevärki, mis on olnud Nike'i klippide valdavalt kandvaks ideeks viimase 5 aasta jooksul. Milles asi? Nimelt kasutab Nike`i agentuur Widen ja Kennedy uue teleklipi puhul kollaaži - igihaljast montaažiklišeed, mis juba pikemat aega on suurte aga eristuvuse mõttes wannabe -brandide tööriistaks globaalse, suure ja katva kuvandi või hällist-hauani efekti tekitamisel (nt lennufirmad nagu British Airways , valdav enamik riikide omapromo kampaaniaid jne). Pakun, et Nike`i spontaanne tuntus kogu maamunal on vähemalt 90% ja nende vägevuses ei kahtle keegi. Milleks siis neile iganenud igamehe tööriist, kollaaž?! Kas äsja Coca-Colale ja Nokialegi uue hingamise andnud agentuuril said Pekingi Olümpia eel ideed otsa või on see rafineeritud protest seoses Tiibeti sündmustega?

Klipp algab sõnadega „Kõik vajalik on olemas Sinu sees” (järg kuulsale Just do it! sloganile) ja me näeme väga suures suurjärgus erinevaid spordilegende, sealhulgas nii John McEnroe, Wayne Rooney, Maria Sharapova, Liu Xiang, Lance Armstrong, Carl Lewis, Kobe Bryant, Pete Sampras, Manfred Naumann, Michael Johnson, Michael Jordan, Omar Salazar ja nii edasi ja nii edasi. Huh ... !

Kogu uba on aga selles, KUIDAS on iseenesest kulunud ja palju parodeeritud montaaživõttega ümber käidud. Materjal on serveeritud veidi lohakalt, pealtnäha juhuslikult ja paljud pildid oleks justkui trummlist läbi lastud. Kuni meelikriipiva lõpukaadrini, mis lummab ühtaegu oma Coen-vennakeste laadis valguskäsitlusega ja ärritab absurdse sprinteri paigaljooksuga, mis paremal juhul tuletab meelde kaadreid mõnest Kubricki 60ndate filmist.

Minu arvates on Pekingi olümpiamängud juba natuke korda läinud, ainuüksi tänu sellele Nike`i klipile (kellelt siis veel, kui mitte Widen ja Kennedy`lt), mis tõestab taas, et kõik uus ja värske on hästiunustatud vana. Tõestab ka seda, et montaažinipistki võib saada klassika – kõik sõltub laadi, nipi või süžee tolmust puhtakskloppija andekusest. Kuid üle kõige tõestab see seda, et turunduses on rasvane selle rind, kes ei pelga teha julgeid ja üllatavaid otsuseid.

Kõik, mis on keskmiku jaoks OUT, on julge jaoks väärt, et uurida lähemalt. Olgu küsimus meediajaotuses, idees või teostuses.

Tasub vaadata!

Artikli autor Igor Baturin on Creatum OÜ loovjuht / partner

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 19:14

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing